„VU ekspertai padeda suprasti“: ekonomikos Nobelis – prof. C. Goldin už tyrimus, padėjusius suprasti moterų vaidmenį darbo rinkoje

Šiandien Švedijos karališkoji mokslų akademija, skirdama ekonomikos mokslų premiją, užbaigė šių metų Nobelio premijų ciklą. 2023 m. Sveriges Riksbank ekonomikos mokslų premijos laureate tapo Harvardo universiteto (JAV) ekonomikos profesorė Claudia Goldin už mokslinę veiklą, padėjusią suprasti moterų vaidmenį darbo rinkoje. GoldinPasak Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto (EVAF) Ekonominės politikos katedros vedėjo, doc. dr. Arūno Burinsko, prof. C. Goldin indėlis į istorinius tyrimus apie moteris JAV ekonomikoje didžiulis, o tiriamų problemų spektras labai platus.

 

Tiria aktualijas, pasitelkdama istorinę praeitį

„Prof. C. Goldin tyrimai koncentruojasi ekonomikos istorijos ir darbo ekonomikos srityse ir apima platų spektrą įvairių temų, tokių kaip vergija, emancipacija, pietinių JAV valstijų vystymasis po civilinio karo, moterų reikšmė ekonomikoje, karo įtaka ekonomikai, imigracija, Naujo susitarimo (angl. New Deal) politika,  nelygybė, technologiniai pokyčiai ir švietimas,“ – vardija doc. Dr. A. Burinskas.

Pasak jo, daugumoje savo tyrimų šių metų Ekonomikos Nobelio laureatė pasitelkdama istorinę patirtį nagrinėja mūsų dienomis stebimus ekonomikos fenomenus ir dabartinių ekonomikos aktualijų galimas priežastis. Pastaruoju metu jos darbai koncentruojasi į moterų pasiekimus švietimo srityje ir jų reikšmę moterų karjerai bei padėčiai šeimoje.

„Prof. C. Goldin geriausiai žinoma dėl savo istorinių tyrimų apie moteris JAV ekonomikoje. Jos naujausi straipsniai šioje srityje yra skirti moterų karjeros siekio ir padėties šeimoje istorijai, galimybėms gauti aukštąjį išsilavinimą, kontraceptinės piliulės įtakai moterų karjeros ir buvimo santuokoje sprendimams, moterų pavardėms po santuokos kaip socialiniam rodikliui. Taip pat ir priežastims, dėl kurių moterys dabar sudaro daugumą tarp baigusiųjų bakalauro studijas JAV,“ – komentuoja doc. dr. A. Burinskas.

VU ekonomistas pažymėjo, kad neseniai prof. C. Goldin pradėjo didelį projektą, kuriuo siekiama ištirti vyrų ir moterų, baigusių atrinktus universitetus, patiriamus pokyčius šeimoje ir karjeroje.

 

Platus tyrimų ir veiklos laukas

„Bakalauro laipsnį įgijusi Kornelio universitete, o daktaro laipsnį – Čikagos universitete, prof. C. Goldin dabar yra Harvardo universiteto ekonomikos profesorė ir viena iš Nacionalinio ekonomikos tyrimų biuro (angl. National Bureau of Economic Research – NBER) Lyčių ekonomikoje (angl. Gender in the Economy) studijų grupės vadovų. Nuo 1989 iki 2017 m. ji buvo NBER Amerikos ekonomikos plėtros programos direktorė,“ – pasakoja doc. dr. A. Burinskas.

Jis taip pat pasidalijo, kad prof. C. Goldin yra kelių svarbių knygų autorė, bendraautorė ir redaktorė. Tarp jų – „Suprasti lyčių skirtumus: Amerikos moterų ekonomikos istorija“ (angl. Understanding the Gender Gap: An Economic History of American Women, 1990), „Reguliuojama ekonomika: istorinis požiūris į politinę ekonomiją“ (angl. The Regulated Economy: A Historical Approach to Political Economy, 1994), „Akimirkos apibrėžimas: Didžioji depresija ir Amerikos ekonomika XX amžiuje“ (angl. The Defining Moment: The Great Depression and the American Economy in the Twentieth Century, 1998), „Korupcija ir reformos: pamokos iš Amerikos ekonomikos istorijos“ (angl. Corruption and Reform: Lessons from America’s Economic History, 2006).

 

Jos kartu su kolega pof. Lawrence‘u F. Katzu parašyta knyga „Lenktynės tarp švietimo ir technologijų“ (angl. The Race between Education and Technology, 2008) 2008 m. laimėjo R.R. Hawkins apdovanojimą už išskirtinį mokslinį darbą visų menų ir mokslų disciplinų kategorijoje. Jos naujausia knyga skirta karjerai ir šeimai: „Moterų šimtmečio kelias link lygybės“ (angl. Career & Family: Women’s Century-Long Journey toward Equity, 2021).

 

2007 m. prof. C. Goldin buvo išrinkta Nacionalinės mokslų akademijos (angl. National Academy of Science) nare. Ji taip pat yra Amerikos menų ir mokslų akademijos, Darbo ekonomikos (angl. Society of Labor Economists – SOLE), Ekonometrijos (angl. Econometric Society) draugijų narė. 2009 m. prof. C. Goldin buvo apdovanota SOLE Mincerio premija už pasiekimus darbo ekonomikos srityje. Taip pat 1991 m. prof. C. Goldin buvo Amerikos ekonomikos asociacijos pirmininkė, o iki 2000 – Ekonomikos istorijos asociacijos prezidentė. Nuo 1984 iki 1988 m. ji buvo Žurnalo „Ekonomikos istorija“ redaktorė, o šiuo metu yra prestižinio ekonomikos mokslų leidinio „Quarterly Journal of Economics“ viena iš bendra redaktorių.

 

Amerikiečių ekonomistė prof. C. Goldin yra trečioji moteris, gavusi šį prestižinį apdovanojimą. Apdovanojimai įteikiami gruodžio mėnesį Osle ir Stokholme vykstančiose apdovanojimų ceremonijose. Laureatams skiriama 11 milijonų Švedijos kronų (apie 1 mln. JAV dolerių) piniginė premija.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.