Forumas „Europos horizontas“ subūrė mokslo, verslo ir valdžios institucijų atstovus

Spalio 19-ąją pirmą kartą Vilniuje vyko Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ forumas, kuriame buvo aptartos jo programos taikymo aktualijos, apžvelgti pastarųjų metų rezultatai ir tarptautiniai pasiekimai.

63 LMT EuroposHorizontas Gintaras Valinčius sveikina
Forumo dalyvius sveikina Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. dr. Gintaras Valinčius

Tai pirmasis tokio formato renginys Lietuvoje, kurį organizavo Lietuvos mokslo tarybos (LMT) Nacionalinių kontaktinių asmenų grupė, subūrusi Lietuvos mokslo įstaigų, verslo įmonių ir valdžios institucijų atstovus, besidominčius didžiausia Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų programa.

 

Forumą atidaręs ir virtualiai pasveikinęs LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius džiaugėsi, kad dėl vis aktyvesnio Lietuvos pareiškėjų dalyvavimo „Europos horizonto“ programa tampa vis labiau žinoma. Sveikindamas forumo dalyvius, Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius pažymėjo, kad ši programa yra ambicingiausia, skatinanti esminius pokyčius. Per pastarąjį dešimtmetį daugiau nei 85 tūkst. mokslininkų ir 12 Nobelio premijos laureatų jau pasinaudojo programos skirtu finansavimu, nes ši
programa skirta žmonijos saugumui ir pažangai. Lietuva, anot V. Sinkevičiaus, turi išties daug galimybių joje dalyvauti. Mokslas ir tyrimai yra didžiausi pagalbininkai, sprendžiant globalius visuomeninius iššūkius.

 

Forume dalyvavusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Studijų, mokslo ir technologijų departamento Technologijų ir inovacijų skyriaus patarėja Aistė Vilkanauskytė sakė, kad „Europos horizonto“ programa mokslininkams, tyrėjams ir verslo įmonėms sudaro palankias sąlygas kryptingai siekti rezultatų, stiprinti paraiškų kokybę, prisidėti prie Lietuvos mokslo tarptautiškumo ir konkurencingumo didinimo.

Ši programa jau įgalino išpildyti ne vieną svarbų sumanymą. Lietuvos įmonės UAB „Genomika“ komandos atstovas Lukas Žemaitis pasidalijo svarbiu inovacijų kelionės etapu – dalyvavimo Europos inovacijų tarybos programoje „EIC Pathfinder“ patirtimi. Pasak jo, įmonė norėjo plėtoti genetikos tyrimus, tačiau tam buvo itin svarbus finansavimas. Dalyvaudama šioje programoje, įmonė turėjo „išskirtinę progą kartu su elitiniais šios srities mokslininkais ieškoti sprendimų“.

Forumo dalyviai sutarė, kad dalyvavimas „Europos horizonto“ programoje gali būti lemiamas žingsnis į ateities inovacijas, o drąsios idėjos gali lemti sėkmę tarptautinėje mokslo ir inovacijų erdvėje.

63 LMT Europos Horizontas dalyviai 1
Diskusijos dalyviai: prof. dr. Kristina Juraitė, Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros vedėja; Vida Lapinskaitė, Vilniaus universiteto Mokslo ir inovacijų departamento direktorė; dr. Rolandas Urbonas, Lietuvos energetikos instituto direktoriaus pavaduotojas; Aistė Vilkanauskytė, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Studijų, mokslo ir technologijų departamento Technologijų ir inovacijų skyriaus patarėja; Neringa Valantinė, UAB „Ligence“ projektų vadovė; prof. habil. dr. Eugenijus Butkus, Lietuvos mokslo tarybos valdybos pirmininkas.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.