Konstitucijos dienos minėjimas Vandžiogaloje

Spalio 25 d. Kauno r., Vandžiogalos miestelio centre prie paminklo, skirto Nepriklausomybei atminti, kuris buvo pastatytas Vandžiogalos šaulių būrio iniciatyva 1933 m., vyko Lietuvos Respublikos Konstitucijos dienos minėjimas ir Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių II rinktinės jaunųjų šaulių pasižadėjimo ceremonija.

63 Minėjimas Vandžiogaloje Kaminskas Minėjimo dalyviai 1
Minėjimo dalyviai

Renginyje dalyvavo Babtų, Domeikavos ir Vandžiogalos gimnazijų moksleiviai su mokytojais, šauliai, vietos gyventojai ir kiti svečiai. Prie 1831 ir 1863 m. sukilėlių kapų bei kryžiaus, skirto Lietuvos laisvės kovotojams, kurie sovietmečiu buvo nužudyti Vandžiogaloje ir nežinia, kur užkasti, buvo uždegtos žvakutės.

 

Renginio dalyviai turėjo galimybę apžiūrėti bažnyčios varpinėje itin seną ir vertingą, dar 1721 m. Karaliaučiuje nulietą varpą, kuris kvietė Lietuvos kovotojus per 1831 ir 1863 m. sukilimus į kovą už laisvę. Šalia Vandžiogalos bažnyčios esančiose kapinėse yra palaidoti 1831 ir 1863 m. sukilimų dalyviai – A. Chmielevskis, Dackevičiai, broliai Vilkevičiai ir Nobelio premijos laureato rašytojo Česlovo Milošo protėviai, tarp kurių yra ir jo senelis – Eugenijus Edvardas Artūras Milošas, dalyvavęs 1863 m. sukilime. Jis buvo ir vieno iš Č. Milošo knygos „Isos slėnis“ personažų prototipas.

63 Minėjimas Vandžiogaloje Kaminskas Mlošo senelio kapas2 1
E. E. A. Milošo kapas. Autoriaus archyvo nuotraukos

Dr. Raimundas Kaminskas

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.