Kuriamas išmaniosios miškininkystės kompetencijų centras

Pokalbis su Europos Komisijos darbuotoja dr. Karina Firkavičiūte

61 Išmaniosios miškininkystės fentras Karina Firkavičiūtė
EK Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinio direktorato atstovė dr. Karina Firkavičiūtė.
Asmeninio archyvo nuotr.

Miškininkystės sektorius Lietuvoje – svarbus ekonomikos ir gamtosaugos sistemų dalyvis, kuris reikalauja technologijų tobulinimo. Lietuvoje kuriamas išmaniosios miškininkystės kompetencijų centras „FOREST 4.0“ – žingsnis link investicijų šiai sričiai pritraukimo, verslo partnerysčių ir tarptautinių galimybių bei ekonominio augimo. „Tokie centrai jau yra Vokietijoje, Švedijoje, Suomijoje. Su tokiais partneriais Lietuva galės sklandžiau ir aktyviau kurti šios srities inovacijas, dalyvauti mokslinių tyrimų programose“, – įsitikinusi dr. K. Firkavičiūtė.

 

Sektoriaus skaitmenizavimas – esminis pažangos rodiklis

Finansavimo projektui „FOREST 4.0“ laimėjimas yra vienas ryškiausių Lietuvos pasiekimų, prisidėsiančių prie miškininkystės sektoriaus ekonominės vertės didinimo. Tai yra pirmoji laimėta „Teaming for excellence“ centro kūrimo iniciatyva Lietuvoje, gavusi net 20 mln. eurų finansavimą, sudėjus Europos Sąjungos (ES) programos „Horizon Europe“ ir Lietuvos indėlius. Projekto tikslas – sukurti miškininkystės ir žiedinės ekonomikos skaitmenizavimo centrą, kuris padėtų spręsti ateities miškų tvarkymo problemas.

Dr. K. Firkavičiūtė pirmojo „FOREST 4.0“ partnerių susitikimo metu aptarė šio projekto perspektyvas, akcentuodama jo reikšmę ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai: „Šio kompetencijų centro kūrimas Lietuvoje žymi esminę mokslinių tyrimų ir inovacijų pažangą. Tai didelė garbė ir pripažinimas, kad Lietuva imasi aktyvaus vaidmens, tobulinant miškininkystės sektorių.“ Europos kontekste projekto įgyvendinimas gali paskatinti ir kitas šalis imtis panašių veiksmų – kurti arba stiprinti nacionalinius kompetencijų centrus, taip prisidedant prie bendros Europos mokslinių tyrimų plėtros.

 

ES programa stiprina šalies konkurencingumą

Anot K. Firkavičiūtės, ES skatina ir remia mokslinius tyrimus bei naujų technologijų diegimą visoje Europoje, įskaitant miškininkystės sektorių. Svarbiausia iš šiam tikslui skirtų programų yra „Horizon Europe“, kuri ir finansuoja projektą „FOREST 4.0“. Siekiant atrasti efektyvius sprendimus sudėtingiems iššūkiams spręsti, programa numato tarpdisciplininį ir tarptautinį bendradarbiavimą skatinančias priemones, plėtojant partnerystę tarp įvairių šalių mokslininkų, verslo ir viešojo sektoriaus. „Horizon Europe“ – pagrindinis ES mokslo ir inovacijų finansavimo instrumentas. Laimėtas šios programos finansavimas Lietuvai atvėrė galimybę dalyvauti tarptautiniame projekte ir bendradarbiauti su geriausiais šios srities Europos mokslininkais bei institucijomis. Lietuvoje dedama daug pastangų stiprinti mokslinius tyrimus, novatoriškus sprendimus bei miškininkystės verslo kultūrą.

 

Vizija Lietuvai – gerinti savo pozicijas

Apibendrindama įžvalgas apie projektą „FOREST 4.0“ ir programą „Horizon Europe“, K. Firkavičiūtė pabrėžė jų reikšmę Lietuvai. Tikimasi, kad tokie centrai ne tik prisidės prie tam tikros mokslo srities augimo, bet ir paskatins administravimo, teisės, vadybos kokybės tobulėjimą bei aktyvesnį bendradarbiavimą su viešuoju sektoriumi. Europos Komisijos Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktoratas savo veiklą plėtoja, bendradarbiaudamas su ES institucijomis, valstybėmis narėmis ir kitais suinteresuotais subjektais iš mokslo, technologijų, inovacijų sričių. Lietuva, analizuodama ir formuodama šalies pozicijas Europos lygmeniu šiose srityse, gali ne tik lygiuotis į labiausiai pažengusias šalis, bet ir tapti viena iš jų.

 

Dovilė Rusytė

Autorė yra „Agrifood.lt“ komunikacijos vadovė.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.