Minint pasaulinę mokslo dieną skatinama pasitikėti mokslu grįstais sprendimais

Šiandien, lapkričio 10 d. visame pasaulyje minima Pasaulinė mokslo diena taikai ir vystymuisi. Šia proga Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) kviečia sutelkti visuomenės dėmesį į pasitikėjimo mokslu kūrimą. Pasitikėjimas mokslu yra esminis dalykas, kuris būtinas siekiant kurti įrodymais pagrįstus sprendimus globaliems iššūkiams spręsti.

20231110111500 FINALINIS 11.08Lietuvos mokslo tarybos (LMT) pirmininkas dr. Gintaras Valinčius, sveikindamas akademinės bendruomenės narius, sako: „Pirmiausia noriu padėkoti visiems tyrėjams, mokslo institucijų atstovams už jų atsidavimą ir nepaprastai svarbų indelį į mokslo pažangą plečiant pažinimo ribas, garsinant Lietuvos vardą pasaulyje pasiektais moksliniais laimėjimais ir atradimais. Galime didžiuotis mūsų šalies mokslininkų pasiekimais  fizinių ir technologijos, sveikatos, gyvybės ir kitų mokslų srityse. Lietuva garsėja turtingu kultūros paveldu ir mokslininkų aktyvus dalyvavimas meno, literatūros ir istorijos tyrimuose ypatingai svarbus ateities kartoms suvokiant ir įtvirtinant nacionalinį identitetą sparčiai kintančiame pasaulyje.

 

Taip pat svarbu paminėti socialinių mokslų reikšmę ir įtaką šių dienų pasaulio aktualijose, sprendžiant įvairius globalius iššūkius ir prisidedant prie mūsų visuomenės tobulėjimo ir gerovės užtikrinimo. Šimtus metų mokslas ir technologijos vaidino ir tebevaidina didžiulį vaidmenį formuojant žmonijos ateitį. Pasaulinė mokslo taikai ir vystymuisi diena primena mums, kad mokslas – tai galingas instrumentas, padedantis spręsti pasaulinius iššūkius, tokius kaip klimato kaita, sveikatos priežiūra arba ekonomikos plėtra. Tačiau mokslas gali efektyviai prisidėti kuriant visuomenės gerovę tik tuomet, kai juo pasitikima. Būtent pasitikėjimas mokslu skatina kurti ir taikyti įrodymais grįstus sprendimus daugiasluoksniams mūsų pasaulio iššūkiams. Pasitikėjimas mokslu yra sudėtinga problema ir su ja susiduriame mūsų kasdienybėje – pandemijų, socioekonominių reiškinių, karinių veiksmų ir kitų žmonijai aktualių įvykių kontekste. Todėl būtina bendromis pastangomis didinti visuomenės pasitikėjimą mokslu, stiprinti mokslo pagrindu priimamus politikos sprendimus ir telkti visuomenės paramą jų įgyvendinimui“.

 

Koks svarbus mokslo vaidmuo, pabrėžia ir LMT Mokslo ir studijų politikos ekspertų komiteto pirmininkas dr. Marius Jurgilas: „Nūdienos geopolitinių konfliktų kontekste atrodo, kad mokslas ir inovacijos vienodai gali prisidėti tiek prie taikos tiek prie agresijos įgalinimo. Tad mokslo bendradarbiavimas ir kooperacija natūraliai patiria tam tikras ribas. Kita vertus, globalūs iššūkiai vienija. Tad mokslas nukreiptas į globalius iššūkius, o ne lokalias problemas, turi didesnį potencialią suvienyti pasaulį.”

Pasaulinės mokslo dienos proga kviečiame visuomenę susitelkti skatinant supratimą ir taiką bei prisiminti, kad per žmonijos istoriją mokslo laimėjimai ne kartą paskatino visuomenę judėti į priekį. Teigiamas mokslo poveikis neabejotinas – nuo medicinos pasiekimų, išgelbėjusių daugybę gyvybių, iki technologinių naujovių, jungiančių mus visuose žemynuose.

Daugiau apie „Pasaulinę mokslo dieną taikai ir vystymuisi galima rasti čia.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.