Pasaulio lietuvius vienijanti veikla – sportas

Pasaulio lietuvių sporto asociacijai – 10 metų

61 Pasaulio lietuvių sporto asociacija Poviliūnas
Kalba PLSA garbės prezidentas dr. Artūras Poviliūnas

Lietuvių, kaip ir kitų neskaitlingų tautų, būtina išlikimo sąlyga šiame sudėtingame pasaulyje – istorinė atmintis, rūpestingas savos kultūros saugojimas ir kasdienis jos puoselėjimas. Lietuvių tauta privalo branginti savo vertybes – kalbą, istoriją, orumą, papročius ir tradicijas, savo valstybės nepriklausomybę. Lietuvių kultūroje ir valstybės gyvenime prasmingą vietą užima ir sportas. Sportinės veiklos plėtra valstybėje prasidėjo netrukus po Pirmosios Lietuvos Respublikos atkūrimo – 1919 metais. Susikūrė daugybė sporto klubų, būrelių ir draugijų. Pasirodė pirmieji tarptautiniai laimėjimai. Pirmoji Lietuvos tautinė olimpiada, įvykusi 1938 m. Kaune, įrodė, kad ši sporto šventė turi ypatingą galią vienyti mūsų mylimą lietuvių tautą visame pasaulyje.

 

Pasaulio lietuvių sporto asociacijos (PLSA) steigėjai, suprasdami sporto svarbą, vienijant lietuvių tautą, 2013 m. rugpjūčio 5 d. Kaune surengė steigiamąjį suvažiavimą. Pirmuoju jos prezidentu buvo išrinktas žinomas lietuvių sporto organizatorius, Tautinio olimpinio komiteto vadovas dr. Artūras Poviliūnas. 2013 m. rugsėjo 18 d. PLSA įstatai buvo įregistruoti Juridinių asmenų registre. Ši data laikoma PLSA įkūrimo pradžia.

Šių metų rugsėjo 22 d. istoriniame Lietuvos sporto muziejuje, Kaune, PLSA paminėjo savo veiklos dešimtmetį. Renginyje buvo prisiminta organizacijos istorija, apžvelgti nuveikti darbai ir ateities planai. Asociacijos dešimtmečio šventėje gausiai dalyvavo žinomi Lietuvos mokslo, kultūros, visuomenės ir sporto veikėjai.

PLSA šventę susirinkusieji pradėjo Lietuvos valstybės himnu. Asociacijos garbės prezidentas dr. A. Poviliūnas pasveikino jos dalyvius ir priminė PLSA pagrindinius tikslus: „Vienyti visus pasaulio lietuvius bei jų sporto organizacijas. Saugoti senąsias lietuvių sporto šeimų, giminių ir organizacijų tradicijas, burti visą lietuvių sporto bendruomenę naujam gyvenimui, kurti naujas tradicijas tautiniu, kultūriniu, dorovės, kilnumo pagrindu ir jas puoselėti.“

 

Pranešimą skaitė dabartinis PLSA prezidentas Valentinas Aleksa, kuris akcentavo: „Pasaulio lietuvių sporto asociacija bendradarbiauja su Lietuvos ir kitų šalių sporto ir visuomeninėmis organizacijomis, muziejais, olimpiniais komitetais bei universitetais, akademijomis, institutais ir kitomis sporto plėtra suinteresuotomis organizacijomis. PLSA skatina užsienio lietuvius aktyviau įsitraukti į Lietuvos sporto gyvenimą, tęsti tautinio bendradarbiavimo ir diasporos lietuvybės išsaugojimo tradicijas. Ši veikla padeda po pasaulį pasklidusiems lietuviams išsamiau pažinti ir mūsų šalies kultūrą, puoselėti lietuvių tautos sporto tradicijas bei ugdyti tautiškumą. Raginame prisidėti prie Lietuvos valstybės pažangos, skatindami grįžti gyventi ir dirbti į mūsų gražiąją Lietuvą. Pasaulio lietuvių sporto asociacija niekada nebuvo finansuojama Lietuvos valstybės, savivaldybių ir kitų šalies institucijų. Visas lėšas PLSA surinko tik iš savo narių ir rėmėjų.“

Lietuvos Respublikos Prezidento patarėjas Paulius Baltokas, Lietuvos Respublikos Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna, Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius ir Kauno miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas įteikė apdovanojimus asociacijos nariams už lietuvių tautos sporto tradicijų puoselėjimą ir kitų kilnių tikslų įgyvendinimą. Buvo apdovanoti: Artūras Poviliūnas, Valentinas Aleksa, Raimondas Baltrušaitis, Skirmantė Javaitytė, Gediminas Aleksa, Tautvilas Rinkevičius, Živilė Alionienė, Sigitas Aukštuolis, Juozas Janušaitis, Jolanta Valaikienė, Ernestas Alionis ir kiti.

61 Pasaulio lieuvių sporto asociacija 5 dalyviai g
Pasaulio lietuvių sporto asociacijos dešimtmečio šventėje. Iš kairės: V. Aleksa, V. Alekna,
P. Baltokas, A. Poviliūnas, G. Aleksa.

Šventės dalyviai pasirašė ant Pasaulio lietuvių sporto asociacijos 10-mečiui skirto plakato, kuris bus saugomas šiame muziejuje. Jie susipažino su naujomis muziejaus ekspozicijomis, kuriose pristatoma Lietuvos sporto raida nuo ištakų iki šių dienų, žymiausių Lietuvos sportininkų – olimpinių, pasaulio ir Europos čempionų ir prizininkų – iškovotais medaliais, taurėmis ir kitais apdovanojimais, apžiūrėjo Lietuvos žymiųjų sportininkų uniformas, jų sporto inventorių, diplomus, knygas.

Renginio dalyviai su dideliu susidomėjimu stebėjo unikalų dokumentinį filmą apie 1938 m. Kaune vykusią pirmąją Lietuvos tautinę olimpiadą. Šventės pabaigoje jie vaišinosi asociacijos dešimtmečiui skirtu šventiniu tortu, dalijosi mintimis apie dabartinę asociacijos veiklą ir jos planus. Vienas iš jų – artimiausiu metu įregistruoti skyrių „Sveika Lietuva“ Lietuvos mokslininkų sąjungoje.

 

Valius Čepas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.