Profesorius Alvydas Kondratas

1949 03 25 – 2023 11 17

1 2
Alvydas Kondratas

Profesorius Alvydas Kondratas gimė 1949 m. kovo 25 d. Kaune. 1967 m. jis baigė Kauno 6-ąją vidurinę mokyklą ir tais pačiais metais įstojo į Kauno politechnikos instituto (KPI) Lengvosios pramonės fakultetą, kurį baigė 1972 m. įgydamas inžinieriaus mechaniko profesiją. Mokslinius tyrimus tekstilės mašinų mechanizmų tobulinimo srityje vykdė Lenkijoje, Lodzės universitete, būdamas šio universiteto aspirantu. Apgynęs technikos mokslų kandidato (dabar – daktaro) disertaciją, grįžo eiti į tuometinį KPI Lengvosios pramonės fakultetą asistento, po to docento pareigas. 1980 m. Leningrado universitete tobulinosi 10 mėnesių prancūzų kalbos kursuose, kuriuos baigęs išvyko dirbti pedagoginį darbą Alžyro lengvosios pramonės institute Boumerdes mieste. Paskelbus Lietuvos nepriklausomybę, nuo 1991 metų svariai talkino kuriant ir vystant KTU Tarptautinių studijų centrą, pats jame skaitė penkis mechanikos inžinerijos kursus prancūzų kalba ir 2005 m. tapo profesoriumi. Ilgus metus dirbo ir KTU priėmimo komisijoje.

 

Apie savo profesinei veiklai ypač susitelkusius žmones sakome, kad darbovietė yra jų antrieji namai, tačiau tenka pripažinti, kad profesoriui Alvydui Kondratui jie buvo pirmaisiais. Jį iš ten dažniausiai išlydėdavo tik besileidžianti saulutė. Jo pagrindinis dienos rūpesčių objektas buvo studentai ir dėstomų disciplinų kokybė, o pagrindinė silpnybė ir net pomėgis – mechanizmų ir mašinų teorija. Šis pedagogas buvo ypač kvalifikuotas specialistas, pajėgęs dėstyti daugumą tiek bendrųjų, tiek ir specialiųjų mechanikos mokslo krypties disciplinų, nesilpstančiomis kasdieninėmis pastangomis tobulėjęs juose pats ir tobulinęs jų dėstymo metodiką.

 

Greta metodinio darbo lietuvių ir prancūzų kalbomis, jis neatsisakė padėti ir paliko ryškų indėlį, rengiant Mechanizmų ir mašinų teorijos mokomąją knygą, kursinio projektavimo metodinius nurodymus ir kontrolines užduotis anglų kalba. Čia ypač vertingi buvo jo gebėjimai, taikant informacines technologijas, kurias gerai išmanė. Profesorius yra vienas iš pagrindinių penkių kalbų „Mechanikos terminų žodyno“ autorių, už kurį kartu su bendraautoriais tapo 2020 m. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos apdovanojimo už lietuvių kalbos puoselėjimą laureatu.

 

Profesorius Alvydas Kondratas buvo labai draugiškas, paslaugus ir šiltai bendraujantis žmogus. Jaunystėje bandė jėgas akademiniame irklavime, o brandesniu laikmečiu neatsisakydavo jachta plaukioti Baltijos jūra su akademinės jaunystės kolegomis iš Lenkijos. Gal tai ir būdavo vienintelės savaitės metuose, kai visą dieną nesilankydavo savo darbo kabinete.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.