Algirdas Juozas Motuzas

Profesorius Algirdas Juozas Motuzas. Bibliografija. Antrasis papildytas leidimas. Kaunas, 2023, 94 p.

64 Algirdas Juozas Motuzas Visuotinė lietuvių enciklopedija
Akademikas Algirdas Juozas Motuzas
Visuotinės lietuvių enciklopedijos nuotr.

Akademikas Algirdas Juozas Motuzas šiais metais pasitiko savo 80-metį. Džiugu, kad, apmąstydamas gyvenimo kelią, mokslininkas parengė savo darbų bibliografiją. Tikriausiai daugelis žinome, kad tai – vienas produktyviausių autorių, bet vargu ar įsivaizdavome, kokia didžiulė ir įvairiapusiška yra šių darbų visuma. Joje – monumentalūs dirvožemio tyrimai, jų klasifikacija ir gausybė enciklopedinių publikacijų, monografijos ir kiti leidiniai apie iškilius žemės ūkio mokslų atstovus, pradedant jau legendomis tapusius Viktorą Ruokį ir Juozą Tonkūną, baigiant žymiu atkurtos Lietuvos valstybės veikėju Mečislovu Treiniu ir sovietmečiu į užmarštį gramzdintu ekonomistu ir filosofu Fabijonu Kemėžiu. Tai jau antroji akademiko darbų bibliografija. Pirmasis leidimas pasirodė 2003 m.

 

Tarp 1970–2021 m. parengtų 64 knygų matome ir aukštųjų mokyklų jubiliejinius leidinius bei monografijas apie žymiausių agrarinės srities ir ekologijos mokslininkų sukurtas akademines mokyklas, universitetinių studijų programas ir vadovėlius bei metodinius leidinius, mokslinių sąvokų žodynus ir net studijas apie aukštųjų mokyklų kolektyvų visuomeninę ir kultūrinę veiklą. Matome darbus, aprėpiančių agronomijos tyrimus Baltijos valstybėse ir kitose šalyse, su bendraautoriais parengtus anglų ir kitomis kalbomis. Akademikas iki šių dienų palaiko mokslinius ryšius su Latvijos, Vokietijos ir kitų valstybių tyrėjais.

Tačiau dažno mokslininko akademinė veikla neapsiriboja monografijų, vadovėlių ir kitų leidinių rengimu. Didelę mokslininko darbo dalį užima mokslo straipsnių ir ataskaitų rengimas. Ir čia A. J. Motuzo indėlis – stulbinantis: 1964–2022 m. paskelbti 825 straipsniai ir 18 mokslo darbų ataskaitų. Daugybė mokslo populiarinimo straipsnių skirta kolegoms mokslininkams jų jubiliejinių sukakčių ar naujų darbų pasirodymo proga. Apžvelgta mokslo institucijų, bandymų stočių ir kitų padalinių veikla.

64 Algirdas Juozas Motuzas. Bibliografija Virselis

Plačiajai visuomenei skirtuose straipsniuose dalijamasi įspūdžiais apie mokslo ir kultūros renginius, agrarinės veiklos ypatumus Vokietijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Baltarusijoje, Baltijos valstybėse ir net tokiose tolimose šalyse kaip Jakutija. Dešimtys akademiko straipsnių paskelbta regionų spaudoje ir kitų visuomeninių organizacijų leidiniuose. Akademiką vertiname ir kaip dažną Lietuvos mokslininkų laikraščio „Mokslo Lietuva“ autorių. Taigi pareigą šviesti visuomenę mokslininkas vykdo itin kruopščiai ir profesionaliai.

„Mokslo Lietuva“ labai nuoširdžiai siunčia akad. A. J. Motuzui geriausius linkėjimus ir laukia jo naujų mokslo bei mokslo sklaidos darbų.

Parengė Jonas Jasaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.