Baimė

Baimė tvyro ore. Augančių kainų, mokesčių, darbo vietos praradimo, konkurso pralaimėjimo… Tiesa, dar yra nedidelė kažkur vykstančio karo baimė. Konkurencija – nesveika, draskanti, skaldanti. Nervingas važiavimas gatve, automobilių užkirtimas, nes norisi būti pirmam. Toks kelių chuliganizmas – ta pati baimė. Baimė nebūti pirmam. Baimė pralaimėti.

Ir kai bijo aukšto rango valdininkai, dažniausiai, prarasti darbą, jei neįtiks jų politiniams šeimininkams, tai jiems reiškia prarasti viską – paskolinį būstą, atostogas, baldus, lizinginį automobilį, tariamą pagarbą. Tokia baimė tampa kliūtimi. Kliūtimi ne tik produktyviai kurti, bet ir gyventi. Oriai ir laisvai. Baimė jaustis laisvam, sakyti savo nuomonę mūsų šalyje sukūrė naują savo pačių baimių įkaitų kartą, kuri dreba prieš vadovus, vadovai – prieš savo vadovus, kad tik, ginkdie, kažkaip netyčia nepasakytų ir nepadarytų ko nors ne taip.

 

Ir jei tas vadovas – paskutinis kvailys ir nevykėlis, bijoma jam pasakyti, ką jis daro ne taip. Taip auginama ne tik pataikūnų, bailių valdininkų ir pritarėjų armija. Taip auginama pati kvailystė. Priimami populistiniai, idiotiški sprendimai, nes pritarėjai pritaria nevykėlių kvailystėms. Jei, pritardamas kvailiui, galiu išsaugoti darbo vietą, kodėl turiu rizikuoti? Ir tokias kalbas girdime praėjus 33 nepriklausomybės metams, kai jau turėjome užauginti ne vergų, o laisvų piliečių kartą.

 

Ką mes norime pasakyti?

Nebijokite. Lietuva, nors ir nedidelė, darbo visiems tikrai pakaks. Pinigų – taip pat. O jei nepakaks – rankas išskėtę laukia vokiečiai, austrai, kur milžiniškas kvalifikuotų specialistų trūkumas. Mes jokiu būdu neskatiname emigracijos. Mes raginame jaustis laisvais laisvos šalies piliečiais, galinčiais rinktis, turinčiais teisę sakyti savo nuomonę, kritikuoti ir dėl to nepergyventi. Niekas neturi teisės jūsų persekioti. O baimė? Kaip sakoma, gyvenime nutinka būtent tai, ko bijai. Mes sieksime, kad jūs jaustumėtės laisvais, saugiais, savo šaliai reikalingais piliečiais. Mūsų per mažai, kad kažkas būtų nereikalingas. Visi šeimos nariai turi būti mylimi ir svarbūs.

 

Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas

Šaltinis: Pozicija.org

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.