Generolo Jono Žemaičio-Vytauto atminimo įamžinimas

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė lapkričio 24 d. kreipėsi į krašto apsaugos ministrą

65 Generolas Jonas Žemaitis Vytautas g
Jonas Žemaitis-Vytautas. Generolo Jono
Žemaičio Lietuvos karo akademijos galerija

dėl Lietuvos Respublikos Prezidento, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos prezidiumo pirmininko Jono Žemaičio-Vytauto apdovanojimo po mirties Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine. Politikė taip pat kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės merą Valdą Benkunską ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją dėl J. Žemaičio-Vytauto atminimo įamžinimo, siūlydama įrengti kenotafą J. Žemaičiui-Vytautui Antakalnio kapinėse ir sutvarkyti esamą paminklą bei aikštę prie Krašto apsaugos ministerijos.

Pasak Seimo narės, būtent J. Žemaičiui-Vytautui sėkmingai pavyko sovietų okupacijos metais suvienyti partizanus, sujungti pogrindyje veikusius laisvės kovotojus. Šias iniciatyvas ir jo asmeninius nuopelnus įvertino Lietuvos partizanų vadai, išrinkę jį Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio (LLKS) Tarybos prezidiumo pirmininku, taip pat ir atkurta Lietuvos valstybė, pripažinusi jį kovojančios Lietuvos kariniu ir politiniu vadovu. P. Kuzmickienė pabrėžia, kad dar 2009 m. kovo 11 d. valstybė jį pripažino ketvirtuoju Lietuvos Prezidentu.

Parlamentarė pabrėžė, kad būtina pasirūpinti ir tinkamu J. Žemaičio-Vytauto atminimo įamžinimu. Partizanų generolo kapo neturime, nes 1954 m. birželio mėnesį uždarame teisme J. Žemaitis-Vytautas buvo nuteistas mirties bausme ir lapkričio 26 d. sušaudytas Maskvoje, Butyrkų kalėjime. Jo kūnas sudegintas, o pelenai suberti į bendrą sovietų režimo aukų kapą. Vis dėlto atėjo laikas Valstybės vadovų panteone, Vilniuje, Antakalnio kapinėse, įrengti kenotafą Prezidentui. „Čia kiekvienas Lietuvos žmogus galėtų ateiti ir išreikšti jam pagarbą. Toks pagarbos ir atminimo ženklas numatytas ir Seimo nutarime „Dėl XX amžiaus Lietuvos laisvės kovų tyrimų ir jų sklaidos, šių kovų įamžinimo programos patvirtinimo“, – akcentavo Seimo narė.

2024 m. bus minimos Lietuvos Prezidento, LLKS Tarybos prezidiumo pirmininko J. Žemaičio-Vytauto 115-osios gimimo ir 70-osios mirties metinės.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.