Inovacijų agentūra pasirašė bendradarbiavimo sutartis su konsorciumais, kurie įgyvendins misijomis grįstas mokslo ir inovacijų programas

Inovacijų agentūra pasirašė bendradarbiavimo sutartis su trimis Lietuvos universitetų suburtais konsorciumais. Jie įgyvendins misijomis grįstas mokslo ir inovacijų programas, kurios svariai prisidės prie aktualių visuomenės problemų sprendimo. Bendra trijų projektų vertė siekia 94,7 mln. eurų, didžioji dalis šios sumos – 88,46 mln. eurų – bus finansuojama Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano bei LR biudžeto lėšomis.

 

Steigs kompetencijų centrus ir kurs unikalius produktus

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija inicijuotų misijomis grįstų mokslo ir inovacijų programų įgyvendinimo partneriais liepą buvo atrinkti Vilniaus Universiteto (VU), Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) ir Kauno technologijos universiteto (KTU) suburti konsorciumai. Juos sudaro įvairios įmonės, verslo asociacijos ir kiti partneriai.

Gruodį šie konsorciumai su Inovacijų agentūra pasirašė sutartis dėl bendradarbiavimo įgyvendinant programų projektus. Šią savaitę ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasirašė įsakymą dėl finansavimo skyrimo.

 

„Mokslo ir verslo atstovų bendradarbiavimas bei mokslo žinių komercializacija atveria naujas galimybes šalies ekonomikos augimui. Stiprūs konsorciumai įgyvendins visuomenei reikšmingus projektus: iš viso bus įkurti 3 kompetencijų centrai, įgyvendinta daugiau kaip 20 mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektų, sukurta apie 30 unikalių produktų bei įkurtos 22 atžalinės įmonės. Taip sukursime daugiau galimybių Lietuvai ir jos žmonėms“, – sako A. Armonaitė.

VU su partneriais stiprins inovacijas sveikatai, prie sumaniosios ir klimatui neutralios Lietuvos augimo prisidės „Vilnius Tech“ sutelktas konsorciumas, KTU kartu su partneriais spręs saugios ir įtraukios e. visuomenės iššūkius.

„Universitetų suburti konsorciumai turi didelį potencialą svariai prisidėti prie visuomenei itin aktualių problemų sprendimo, skatinti šalies inovacijų ekosistemos gyvybingumą ir didinti mokslinėmis žiniomis bei tyrimais grįstų aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų kūrimą. Tikiu, kad šios programos paskatinti kurtis konsorciumai bus pagrindas tvarioms partnerystėms, o įgyvendinti projektai taps sektinais sėkmingo mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdžiais“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

 

Projektų įgyvendinimui – 88,46 mln. eurų finansavimas

VU atstovaujamas konsorciumas planuoja įkurti transliacinį genų technologijos centrą, numatoma projekto vertė – 32,9 mln. eurų. „Vilnius Tech“ sutelkto konsorciumo veiklos bus orientuotos į šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų mažinimo technologijų vystymą, tvarių sprendimų statybų sektoriuje kūrimą, nuotekų valymo procesų tobulinimą bei kitų aplinkosaugos problemų sprendimą, tam planuojama skirti 31,5 mln. eurų. KTU atstovaujamas konsorciumas įgyvendins projektą, susijusį su skaitmenine gynyba ir visuomenės saugumo bei atsparumo didinimu, jam numatoma 24,07 mln. eurų.

 

„Bendram tikslui susitelkusios mokslo įstaigos, pažangius sprendimus vystančios įmonės ir asociacijos kartu gali pasiekti didelių laimėjimų. Konsorciumų veikla suteikia galimybę sustiprinti, apjungti žinias ir kompetencijas, o svarbiausia – greičiau paversti jas visuomenei naudingais ir aukštą vertę kuriančiais sprendimais. Prie to reikšmingai prisidės projektams skiriamas 88,46 mln. eurų finansavimas“, – sako Inovacijų agentūros vadovė Romualda Stragienė.

77,24 mln. eurų bus skiriama iš Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano lėšų, 11,22 mln. eurų – iš LR biudžeto.

Iki šių metų pabaigos Inovacijų agentūra ir Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) pasirašys sutartį dėl konsorciumų projektų finansavimo. Projektuose numatytos veiklos turi būti įgyvendintos iki 2026 m. balandžio mėnesio.

 

Informacija apie konsorciumų narius

Inovacijos sveikatai tema projektą įgyvendins konsorciumas, kurį sudaro 8 nariai: Vilniaus universitetas, Fizinių ir technologijos mokslų centras, VšĮ „Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos“, UAB „Femtika“, UAB „Droplet Genomics“, UAB „Caszyme“, UAB „Biomapas“, UAB „Vugene“.

Sumanios ir klimatui neutralios Lietuvos tema projektą įgyvendins konsorciumas, sudarytas iš 14 narių: „Vilnius Tech“, KTU, UAB „SG dujos Auto“, UAB „Arginta“, , UAB „3D Creative“, UAB „Ekobazė“, UAB „Provectus redivivus“, AB „Kelių priežiūra“, UAB „Soli Tek R&D“, UAB „Nanoversa“, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko, Kauno mokslo ir technologijų parko, Lietuvos inovacijų centro.

 

Saugios ir įtraukios e. visuomenės tema projektą įgyvendins konsorciumas, kurį sudaro 12 narių: KTU, „Vilnius Tech“, Mykolo Romerio universitetas, UAB „Devslate Group“, UAB „Elsis PRO“, UAB „Transcendent Group Baltics“, UAB „Getweb“, UAB „Acrux cyber services“, UAB „NRD CS“ (NRD Cyber Security), VšĮ „Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų, tyrimų ir švietimo centras“, asociacija „Infobalt“, VšĮ „Baltijos pažangių technologijų institutas“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.