Susitikimas su Vitoliu Enriku Vengriu

Lapkričio 28 d. Kaune, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje įvyko susitikimas su išeivijos mokslininku ir visuomenininku Vitoliu Enriku Vengriu. Kalbėta apie jo atvykimą į JAV Šaltojo karo metais, įsikūrimą ir adaptacijos patirtį, dalyvavimą „Santaros-Šviesos“ organizacijos veikloje, grafikos ir ekslibrisų kolekcionavimą, sudarytas ir Čikagoje išleistas ekslibrisų knygas. Dr. Raimundas Kaminskas XXVII knygos mėgėjų draugijos vardu Vitoliui E. Vengriui įteikė tarptautinio ekslibrisų konkurso leidinį „Istorinės atminties vardai“.

 

Vitolis Enrikas Vengris – veterinarijos gydytojas, mikrobiologas, virusologas, JAV lietuvių visuomenės veikėjas. 1966 m. baigė Lietuvos veterinarijos akademiją ir dirbo veterinarijos gydytoju Jonavoje. 1968 m. su motina išvyko gyventi į JAV pas tėvą dr. J. Vengrį. 1971 m. baigė Ajovos valstybinį universitetą (angl. Iowa State University, Ames). 1973–1976 m. dirbo J. Hopkinso universiteto (angl. Johns Hopkins University) Onkologijos centre Baltimorėje, 1982–1984 m. – Nacionaliniame vėžio tyrimų institute Bethesdoje (State of Maryland), 1976–1982 m. ir nuo 1984 m. – Maisto ir vaistų departamento Vašingtone skyriaus vedėjas. Paskelbė daugiau kaip 30 mokslinių straipsnių.

 

Vitolis E. Vengris sukaupė didelę smulkiosios grafikos ir ekslibrisų kolekciją, apie juos rašė JAV ir Europos spaudoje, rengė parodas. Aktyviai dalyvavo JAV lietuvių bendruomenės veikloje: 1978–1982 m. ir 1988–1991 m. buvo Vašingtono apylinkės valdybos narys, 1992–2000 m. – Krašto valdybos vicepirmininkas mokslui. Buvo „Santaros-Šviesos“ federacijos pirmininkas, Lietuvių enciklopedijos, „Metmenų“, „Draugo“, „Pasaulio lietuvio“ bendradarbis. Parengta pagal VDU Išeivijos instituto informaciją

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.