Transhumanizmas – „AutoPoiesis“ ir VIABLE sistemų teorijos

Skyriui vadovauja prof. Dobilas Kirvelis

Pradžia – Nr. 12 (721)

62 Dobilas Kirvelis 4 potretas
prof. Dobilas Kirvelis

Prieš 50 metų, t. y. 1971–1973 m. rugsėjo 11 d., buvo bandyta sukurti pirmąją transhumanistinę valstybę. Tai buvo Pietų Amerikoje, Čilėje, kurioje, vadovaujantis dviem biokibernetinių sistemų teorijomis „AutoPoiesis“ ir „VIABLE“ idėjomis, buvo bandyta įgyvendinti inovatyvų CyberSyn valstybės valdymo projektą (CyberSyn – kibernetika+sinergija.). Paveiksle pateikta

Anthony Stafford Beer (1926–2020) VIABLE teorijos principais organizuota smegenų valdymo sistemos schema (~1970), kurios pagrindu buvo kuriamas Čilės valstybės valdymo projektas. (Palyginimui: transhumanistinis socialmeritokratinio valstybės valdymo modelis Lietuvai, D. Kirvelis, 2012.)

 

VIABLE – gyvybingų sistemų teorija – kibernetikos mokslo kryptis, susijusi su funkciškai organizuotų dinaminių sistemų (technologijų, mašinų) evoliucija Ji gali būti naudojama, aiškinant gyvybę (gyvas sistemas), mokymąsi, adaptaciją ir savarankišką egzistavimą. Yra dvi šios teorijos taikymo kryptys: formalioji, ir realioji, t. y. biologinės ar techninės-inžinerinės. Formalioji gyvybingų sistemų teorija paprastai vadinama gyvybingumo teorija ir pateikiama matematinių modelių forma, kuriuos naudojant galima ištirti sudėtingų sistemų dinamiką valdymo teorijos kontekste. O taip pat šiais – formaliosios krypties – metodais galima gana efektyviai pasinaudoti, aiškinantis gyvųjų ir techninių sistemų funkcionavimą bei jų sintezę.

VIABLE koncepciją apie 1960–1966 m. suformulavo britas A. Stafford Beer, paveiktas Nobelio premijos laureato biochemiko Žakob Monod samprotavimų apie gyvybės esmę, kurią jis kibernetiškai schematizavo ir matematizavo. A. Stafford Beer savo moksliniame akiratyje matė ne tik atskiras organizuotas biosistemas (organizmus), bet ir metasistemas – socialines gamybines organizacijas ir net ekosistemas. Todėl jis kūrė kibernetinę organizacijų valdymo (angl. Menagement Cybernetics) teoriją.

64 Dobilas Kirvelis autorius transhumanizmas 20 nr diagrama
Anthony Stafford Beer VIABLE smegenų valdymo sistemos schema (~1970), kurios pagrindu
buvo kuriamas CyberSyn projektas, palyginimui su transhumanistiniu socialeritokratinio
valstybės valdymo modeliu Lietuvai (D. Kirvelis, 2012)

 

Pokariu jis atkreipė dėmesį į karo pradžioje (apie 1941 m.) JAV MTI pagal kariškių užsakymus atliktus neurokibernetinius varlės regėjimo sistemos mokslinius tyrimus (žr. J. Y. Lettvin; H. R. Maturana; W. S. McCulloch; W. H. Pitts. What the Frog's Eye Tells the Frog's Brain, 1956) ir susidomėjo smegenų neurokibernetiniu organizmų valdymu. Pažintis su čiliečiu neurokibernetiku Humberto Maturana Romesín (1928–2021), kuris Čilėje kūrė ir plėtojo panašią kibernetinę gyvybės AutoPoiesis (savaiminės kūrybos-gamybos) teoriją, lėmė, kad 1971 m. Čilėje, demokratinius rinkimus laimėjus Socialistų koalicijai, kurios vadovai buvo neabejingi neurokibernetinei valdymo teorijai, pakvietė A. Stafford Beer būti naujų idėjų dvasioje kuriamos valstybės pagrindiniu teoretiku. Taip Čilėje pagal smegenų valdymo principus buvo pabandyta modernizuoti Čilės ekonomikos valdymą ir įgyvendinamas CyberSyn projektas. Tenka apgailestauti, kad šis transhumanistinės valstybės sukūrimo bandymas buvo grubiai užgesintas karine jėga 1973 m. rugsėjo 11 d.

Alternatyvi holistinė gyvybės mokslinio aiškinimo paradigma pasirodė tik maždaug po 25 metų, devintojo dešimtmečio pabaigoje, kaip Neušatelio universiteto profesoriaus Eric Schwarz publikacijos (Toward a Holistic Cybernetic: From Science through Epistemology to Being, 1997). Jos sustiprino A. Stafford Beer paradigmos mokslinę svarbą. Taip VIABLE ir AutoPoiesis biokibernetinės mokslo koncepcijos padėjo 1962–2014 m. Vilniaus universitete atsirasti neuro-kibernetinei biofizikai, t. y. biofizikos-neurokibernetikos laboratorijai, kurios tematika – per akis į smegenis. Čia pradėjo formuotis biofizikinės mokslinių tyrimų tematikos tyrimai: neuroinformatika ir neurokibernetinio valdymo teorija. 1962 m. įkurta Vilniaus universiteto Biochemijos ir biofizikos katedra.

 

Biofizikos-neurokibernetikos mokslinių tyrimų laboratorijoje pradėjo formuotis rekursinė gyvųjų sistemų teorija. Buvo kuriamos bionikinės regos sistemos, per akis buvo einama į smegenų mokslinį pažinimą, informacinės smegenų veiklos supratimą. Užgimė idėjinės nuostatos apie galimą inovacinę socialmeritokratinę Lietuvos valstybės valdymo koncepciją (žr. (http://dobilas.kirvelis.lt/files/KIRVELIS-ANTICIPATION-Bremen2.pdf). Išryškėjo, kad visa tai veda į XXI amžiaus gyvosios gamtos rekursinę evoliucijos koncepciją, į inovatyvią – kibernetinę gyvojo pasaulio ir žmogaus transhumanistinės raidos sampratą (https://www.e-flux.com/journal/102/282271/cybernetics-for-the-twenty-first-century-an-interview-with-philosopher-yuk-hui/).

 

Pirmosios transhumanistinės – VIABLE principais organizuotos – valstybės valdymo teorijos įgyvendinimas buvo grubiai nutrauktas 1973 m. rugsėjo 11 d., kai generolo Pinočeto karininkai įvykdė karinį perversmą ir nušovė Čilės prezidentą Salvadorą Aljendę (kitų šaltinių duomenimis, S. Aljendė nusišovė, nenorėdamas patekti į perversmininkų rankas). Tikėkime, kad XXI amžiaus kiberrekursinė biofizika atgims Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre ir prasidės naujas strateginis gamtos mokslinis pažinimas, bioinžinerinė naujų technologijų kūryba, kuri inicijuos ir Lietuvos valstybės valdymo kaitą socialmeritokratinio transhumanizmo metodais – Lietuvos atgimimą inovatyvios mokslo-technologinės kūrybos dvasioje.

 

prof. Dobilas Kirvelis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.