Vilniaus universiteto studentų komanda – antra pasaulyje

Lietuvos vardas vėl nuskambėjo tarptautiniame prestižiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“.

64 IGEM komanda 2
Vilniaus universiteto komanda sintetinės biologijos konkurse

Lapkričio 2–5 d. Paryžiuje vykusio 20 metų jubiliejų švenčiančio konkurso finale devintus metus dalyvaujanti „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda buvo pripažinta viena geriausių – užėmė antrą vietą. Vilniaus universiteto studentai su projektu „Išskirtis“ (angl. „Exullose“) pralenkė daugiau kaip 400 komandų iš daugiau kaip 60 valstybių. Tarp šiame konkurse dalyvavusių komandų varžėsi ir komandos iš prestižinių pasaulio universitetų, tokių kaip Masačusetso technologijų institutas (MIT), Harvardo, Stanfordo, Kembridžo ir Oksfordo universitetai.

 

„Jau trečią kartą Vilniaus universiteto studentai patenka tarp trijų geriausių konkurso komandų. 2017 ir 2020 metais Vilniaus universiteto komanda buvo pripažinta geriausia pasaulyje. Tokie pasiekimai yra ypatingi Lietuvai, nes tik maža dalis konkurso komandų gali pasigirti tokiais laimėjimais. Tai yra puikus įrodymas, kad Vilniaus universitete ugdomi aukšto lygio specialistai, o Lietuva turi daug galimybių plėtoti gyvybės mokslus“, – sakė komandos vadovas Matas Rarivanas.

 

Kartu su šiuo įvertinimu „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda šiais metais į Lietuvą parveža ir aukso medalį už meistriškumą sintetinės biologijos srityje. Šios komandos projektas pateko tarp geriausių biogamybos projektų ir laimėjo specialiuosius prizus penkiose nominacijose: geriausios biologinių dalių kolekcijos, geriausių edukacijos veiklų, įtraukimo (angl. inclusivity), geriausio pristatymo ir geriausio „Wiki“ puslapio.

 

Vilniaus universiteto komanda savo projekte siekė sukurti biologinę sistemą, sintetinančią praturtintas bakterinės celiuliozės pagrindo medžiagas. Sukurtos trys veikiančios sistemos, kurios sintetina bakterinės celiuliozės ir chitozano medžiagą, palengvinančią bakterinės celiuliozės pritaikymą biomedicinoje. Tai leidžia gauti spalvotą celiuliozę ir biologiškai skaidžią plastiko alternatyvą, kuri galėtų būti pritaikoma, kuriant žaliąją maisto pakavimo alternatyvą. Projekto metu sukurtos sistemos leido sumažinti bakterinės celiuliozės ir chitozano polimero gamybos kainą net 20 kartų. Spalvota celiuliozė yra puikus žaliosios chemijos pavyzdys, padedantis diegti žaliosios technologijos principus tekstilės pramonėje.

Šiemet komanda labai daug dėmesio skyrė mokslinei komunikacijai per tarpdalykinę ir visuomenę įtraukiančią veiklą. Iniciatyvomis „Menas ir mokslas“, leidiniu „Įvadas į sintetinę biologiją“ Brailio raštu, kelionėmis aplink Lietuvos miestus ir miestelius universiteto komanda pasiekė beveik 25 tūkst. žmonių.

Parengė Vilniaus universiteto viešosios komunikacijos projektų vadovė Liudmila Januškevičienė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.