Į Lietuvą atvykę Europos Komisijos atstovai susitiko su mokslo ir inovacijų bendruomene

2024 m. sausio 25 d., Kaune vyko neeilinis renginys, kuriame Europos Komisijos (EK) atstovai tiesiogiai susitiko su Lietuvos mokslo ir inovacijų bendruomene, siekiant paskatinti Lietuvos dalyvavimą didžiausioje bendroje mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „Europos horizontas“ (EH). 240125EuroposhorizontasKTU37Tai pirmasis tokio pobūdžio renginys, organizuotas Lietuvos mokslo tarybos Nacionalinių kontaktinių asmenų (LMT NCP) grupės ir Kauno technologijos universiteto (KTU). Renginys gausiai subūrė Lietuvos mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus institucijų atstovus, o išskirtiniu momentu tapo EK ekspertų dalyvavimas ir dalijimasis žiniomis bei praktine patirtimi.

Pasak LMT pirmininko dr. Gintaro Valinčiaus, itin didelę EH programos naudą matome per suteiktą galimybę gauti finansavimą tam, kad spręstume sudėtingas mokslines problemas. „Mokslas ir tyrimai yra didžiausi pagalbininkai, siekiant socialinių, ekonominių, kultūrinių, sveikatos, socialinių inovacijų ir kitų visuomeninių bei globalių iššūkių sprendimo. Lietuvos mokslininkams, tyrėjams ir novatoriams itin svarbios ir reikšmingos projektų finansavimo galimybės, todėl viliamės, jog EK ekspertų suteiktos žinios ir patirtis taps stimulu toliau kurti ir vystyti inovatyvias idėjas, kryptingai siekti rezultatų“, – sako dr. G. Valinčius. 2023 m. sausio 15 d. duomenimis, Lietuvos dalyvių biudžetas (99,72 mln. eurų) pasirašytose dotacijos sutartyse per pirmus tris EH programos įgyvendinimo metus viršijo septynerių metų programos „Horizontas 2020“ gautų dotacijų biudžetą (94,63 mln. eurų).

 

Sveikindamas susirinkusius dalyvius, Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius prof. dr. Eugenijus Valatka džiaugėsi, jog tokio formato renginys pirmą kartą organizuotas Kaune.

„Džiugu, jog turėjome galimybę organizuoti renginį moksliniams tyrimams ir inovacijoms atvirame KTU „Santakos“ slėnyje, praplečiant dalyvavimo „Europos horizonto“ programoje geografines ribas. Išties ši programa yra itin svarbi inovacijų ekosistemos kūrimo dalis, kurios vienas esminių tikslų – atsparios mūsų visuomenės kūrimas ir stiprinimas, todėl turime dar garsiau kalbėti apie Europos vertybių, mokslo ir eksperimentinės plėtros integraciją į visuomenę. Tikimės, kad renginys taps tradiciniu, įkvepiančiu ir motyvuojančiu jaunuosius mokslininkus ir tyrėjus dar aktyviau įsitraukti į mokslinę veiklą“, – pažymėjo prof. dr. Eugenijus Valatka.

EK atstovai Lietuvos pareiškėjams suteikė praktinių žinių ir patarimų, kaip sėkmingai dalyvauti EH programoje bei rengti konkurencingus projektus. Buvo apžvelgti praktiniai aspektai, padėsiantys sėkmingai įgyvendinti finansuojamus projektus, suteiksiantys galimybę projektų metu sukurtus rezultatus integruoti į rinką. Pasak EK atstovų, tokio pobūdžio susitikimai yra reikalingi, nes leidžia įsigilinti į Lietuvos pareiškėjams kylančius iššūkius ir problemas, išgirsti jiems aktualius ir rūpimus klausimus bei suteikti kokybiškas konsultacijas, siekiant efektyvių rezultatų EH programos projektuose.

 

„Lietuvos universitetuose ir mokslinių tyrimų institutuose yra itin aukštos kvalifikacijos laboratorijų, taip pat Lietuvoje daug veikiančių inovatyvių įmonių ir organizacijų, kasmet pristatančių vis naujus ir pasaulio tendencijas atliepiančius išradimus. Mes siekiame, jog Lietuvos mokslininkai, tyrėjai ir novatoriai, ypač nauji EH programos dalyviai, dar aktyviau panaudotų turimą potencialą ir efektyviau jį plėtotų“, – teigė EK atstovai.

EK atstovai viliasi, jog gautos žinios bei pateikti atsakymai į kylančius klausimus Lietuvos pareiškėjams suteiks daugiau pasitikėjimo bei taps paskata aktyviau dalyvauti EH programos projektuose. Diskusijų su mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus atstovais metu  sutarta, kad Lietuvos pareiškėjų dalyvavimas EH programoje gali būti lemiamas žingsnis į ateities inovacijas, o drąsios idėjos ir užsidegimas gali lemti sėkmę ir pelnyti pripažinimą tarptautinėje mokslo ir inovacijų erdvėje.

 

Renginio organizatoriai – LMT NCP grupė, renginio partneris – Kauno technologijos universitetas. Visais EH programos klausimais galima kreiptis į NCP grupės komandą, kurios tikslas yra teikti visapusišką pagalbą, pareiškėjams, įvairiais mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ taisyklių taikymo ir dalyvavimo joje klausimais.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.