KTU Panevėžio fakulteto misija

Kauno technologijos universiteto (KTU) Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas (PTVF) yra integrali KTU dalis, turinti savo misiją regione.

66 Daiva Zostautiene g
Prof. dr. Daiva Žostautienė

Tai svarbus Panevėžio miesto ir rajono švietimo, mokslo, ekonomikos, kultūrinio gyvenimo ramstis, aktyviai siekiantis ugdyti išsilavinusią, konkurencingą, pilietišką Aukštaitijos regiono bendruomenę.

 

Pastarąjį dešimtmetį stebimas studentų, stojančių į universitetines studijas regionuose, skaičiaus mažėjimas. Be abejo, viena to priežasčių – jaunimas orientuojasi į didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune – vykdomas aukštojo mokslo studijas. Tačiau 2023 m. priėmimas į antros pakopos studijas išaugo net 68 proc. (2022 m. – 46 studentai, 2023 m. – 77 studentai). Deja, į pirmos pakopos studijas priėmimas sustabdytas, pirmo etapo metu nesurinkus minimalaus studentų skaičiaus. Ši situacija Panevėžyje – ne išimtis, panašios tendencijos vyrauja ir kituose šalies regionuose, nutolusiuose nuo didžiųjų miestų.

 

KTU Panevėžio fakultetas per pastaruosius penkerius metus aktyviai dirbo su verslo partneriais, siekdamas kuo geriau patenkinti regiono poreikius. Fakultetas parengė dvi naujas pirmos pakopos studijų programas, kurių viena jau įvertinta verslo atstovų ir jai suteiktas Investors‘ Spotlight kokybės ženklas. Panevėžys buvo vienas pirmųjų, startavusių su robotikos studijų programa, o šiandien automatikos ir robotikos specialistai jau yra laukiami įmonėse. Nors siūlomos programos ir yra aktualios regiono pramonės įmonėms, tačiau jaunimui jos nėra patrauklios dėl tarp abiturientų vyraujančios tendencijos studijuoti didžiuosiuose miestuose.

PTVF siūlomos technologijos mokslų antros pakopos studijų programos – „Valdymo technologijos“, „Integruotas projektavimo ir statybos valdymas“ – orientuotos į automatizavimą, skaitmenizavimą, siekiant tenkinti regiono poreikius, „Pramonės 4.0“ iššūkius ir verslo vystymosi perspektyvas, pramonės įmonių koncentraciją, sudarant studentams galimybes individualizuoti savo studijas pagal siūlomus alternatyvų blokus ir integruojant į studijų programų minkštųjų kompetencijų ugdymą. Siūloma ir socialinių mokslų programa „Vadyba, skirta vadybinėms kompetencijos ugdyti bei tobulinti“, sudarant studentams galimybes individualizuoti studijas pagal siūlomus alternatyvų blokus „Švietimo vadyba“ arba „Verslo vadyba“.

Aukštaitijos mokslo centre ruošiami aukščiausios kvalifikacijos specialistai, o studijos pasižymi itin aukšta kokybe. KTU PTVF suteikiama galimybė lanksčiai derinti savo laiką: atsižvelgiant į studentų poreikius, studijos čia vyksta vakarais ir savaitgaliais, todėl studijas suderinti su darbu ar kita veikla yra daug paprasčiau.

 

2024 m. priėmimo metu rengiama pateikti moksleiviams vieną populiariausių studijų Lietuvoje „Programų sistemos“. 2023 m. ji buvo antra pagal populiarumą besirenkančių studijuoti sąraše. Panevėžyje ši studijų programa bus vykdoma mišriu būdu: teorines paskaitas nuotoliniu būdu ves KTU Informatikos fakulteto dėstytojai, o praktiniai užsiėmimai vyks Panevėžyje. Tai puiki galimybė Panevėžyje studijuoti vieną patraukliausių studijų programų.

Lietuvoje vykstant sparčiai technologijų plėtrai, darbdaviai susiduria su įvairių sričių inžinierių trūkumu, todėl pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio ir investicijų skiriama technologiniams mokslams, kūrybiškumui ir verslumui skatinti. KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas, reaguodamas į darbo rinkos poreikius, per visą savo gyvavimo laikotarpį aktyviai bendradarbiavo ir toliau bendradarbiauja su įvairių sričių darbdaviais ir kitomis suinteresuotomis šalimis: verslo valdžios, švietimo institucijomis – ir visada prisideda prie regiono puoselėjimo ir pažangos. Glaudžiai bendradarbiaujant su verslo įmonėmis, fakultete plėtojama inovacinė veikla. Įmonių ir jų padalinių vadovai aktyviai dalyvauja, derinant studentų baigiamųjų darbų tematiką, prisideda prie mokslo ir studijų procesų tobulinimo, skiria mecenatų stipendijas.

Prof. dr. Daiva Žostautienė

Autorė yra Kauno technologijos universiteto Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto dekanė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.