Moterų vaidmuo agromaisto sektoriuje

Pirmą kartą Lietuvoje vyko aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame apžvelgtas moterų dalyvavimas agromaisto sektoriuje. 16 ekspertų ir per 100 dalyvių iš visos Europos susibūrė, kad per kritiškai svarbią lyčių lygybės prizmę paskatintų subalansuotą pramonės raidą.

66 Moterų vaidmuo. „EIT Food North East“ direktorė Marja Liisa Meurice 1
„EIT Food North-East“ direktorė Marja-Liisa Meurice

4-ąją programą EWA apibendrinusios finalinės konferencijos organizatoriai – didžiausia pasaulyje maisto inovacijų bendruomenė „EIT Food“ ir jos centras Lietuvoje – „AgriFood Lithuania DIH“. Renginio metu žemės ūkiu, maistu, technologijomis ir verslu besidominčios moterys turėjo progą gyvai arba internetu stebėti šiandien itin aktualias diskusijas apie tai, kokį teigiamą poveikį ateities verslui lemtų glaudesnis lyčių bendradarbiavimas.

Ant simbolinio EWA šlovės podiumo žengė 11 šių metų programos, puoselėjančios moterų verslumą ir lyderystę agromaisto sektoriuje, globotinių. Novatoriškų idėjų autorės ir startuolių įkūrėjos iš Lenkijos, Estijos, Ukrainos, Serbijos, Slovėnijos, Graikijos, Italijos, Portugalijos, Ispanijos, Turkijos ir Rumunijos pristatė savo verslo idėjas bei sėkmės istorijas. Praktinėse dirbtuvėse renginio dalyvės tobulino įgūdžius ir keitėsi įžvalgomis apie pastaruoju metu agromaisto industriją slegiančius ir vis didesnius iššūkius.

Atidarymo kalbose, pagrindiniuose pranešimuose ir panelinėse diskusijose aptarta tema „Balansas ateičiai: kodėl maisto sistemoms reikia lyčių lygybės ir ką tai iš tikrųjų reiškia?“ „EIT Food North-East“ direktorė Marja-Liisa Meurice priminė, kad moterų įgalinimas ir lyčių atotrūkio mažinimas agromaisto sistemoje reiškia moterų, jų šeimų ir kartu plačiosios visuomenės gerovės stiprinimą. Pasak klasterio ir skaitmeninių inovacijų centro „AgriFood Lithuania DIH“ generalinės direktorės, EWA programos Lietuvoje globėjos Kristinos Šermukšnytės-Alešiūnienės, ant nepajudinamų pamatų kuriama ekosistema teikia didesnę naudą ne tik atskiroms valstybėms narėms, bet ir visai žmonijai.

„Nors agromaisto pramonė – mažiausiai skaitmenizuota ir konservatyviausia, joje mokslininkai įžvelgia didžiausią pokyčių potencialą. Toms moterims, kurios nori diegti naujoves, tinkamiausios sąlygos yra dabar. Inovatyvūs sprendimai – ne vien tai, kas sukuriama nuo nulio, bet ir esamos ekosistemos ar turimų priemonių panaudojimas kitaip“, – tardama sveikinimo žodį, akcentavo ekspertė.

 

66 Moterų agromaisto sektoriuje akimirka 2
Pasitarimo apie moterų vaidmenį agromaisto sektoriuje akimirka

Agnieszka Wojdyr iš EK vidaus rinkos, pramonės, verslumo ir MVĮ generalinio direktorato, teigė, kad moterų įtraukimą vertinančios organizacijos yra šešis kartus inovatyvesnės ir veržlesnės bei aštuonis kartus dažniau pasiekia geresnių verslo rezultatų nei tos, kuriose kultūra yra ne tokia įvairialypė. „Įvairovės reikšmė apima kur kas daugiau nei vien finansinį augimą. Komisijos 2020–2025 m. lyčių lygybės strategija – visuotinio įsipareigojimo rodyti kryptį lygybės perspektyvai patvirtinimas“, – pagrindiniame pranešime sakė politikos pareigūnė ir pabrėžė, kad kovoti su planetos iššūkiais, investuojant į įvairovę, dar niekada nebuvo taip svarbu.

Ugnė Gromnickaitė

Autorė yra „AgriFood.lt“ komunikacijos specialistė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.