Trumpi pranešimai

Lietuvos Respublikos pirmojo Prezidento Anatano Smetonos sukaktis. 2024 m. sukaks 150 metų nuo pirmojo Lietuvos Prezidento A. Smetonos gimimo. Gimė 1874 m. rugpjūčio 10 d., Užulėnyje, tuometiniame Taujėnų valsčiuje, Vilkmergės apskrityje. 1923–1927 m. Lietuvos universitete dėstė etiką, senovės filosofiją, lietuvių kalbos stilistiką. 1926 m. jam suteiktas docento vardas, 1932 m. Vytauto Didžiojo universitete suteiktas filosofijos garbės daktaro laipsnis. Išvertė klasikinių veikalų iš graikų kalbos, buvo laikomas vienu geriausių lietuvių kalbos stilistų. 1924–1940 m. buvo Tarptautinio banko valdybos vicepirmininkas. Prezidentavimo laikas: 1919 m. balandžio 6 d. – 1920 m. birželio 19 d., 1926 m. gruodžio 19 d. – 1940 m. birželio 15 d. Žuvo 1944 m. sausio 9 d. gaisro metu Klivlande, Ohajo valstijoje, JAV. 1975 m. A. Smetonos palaikai buvo perkelti į Visų Sielų kapines Čardone, Ohajo valstijoje (angl. All Souls Cemetery, 10366 Chardon Rd, Ohio). Šių kapinių mauzoliejuje greta palaidota ir Prezidento žmona Sofija Chodakauskaitė-Smetonienė, mirusi 1968 m. gruodžio 28 d. Šiemet suėjo 55 metai nuo jos mirties.

title767401120
Prezidentas Antanas Smetona

 

 

Paminklas Lietuvos policijai. Gruodžio  7 d. Laisvės alėjos ir Vytauto prospekto sankirtoje, priešais atnaujintą Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pastatą, atidengtas paminklas Lietuvos policijai. Tai beveik aštuonių metrų aukščio obeliskas, skirtas Lietuvos policijos šimtmečiui. Kūrinio autorius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas ir skulptorius prof. Arūnas Sakalauskas, o projektą rengė architektas Kęstutis Mikšys. Tribriaunio granito obelisko viršūnę puošia iš visų pusių pastebimas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente matosi šviesūs policijos ženklo kontūrai. Ant obelisko plokštumų įkomponuotas Lietuvos policijos šūkis: „Ginti. Saugoti. Padėti.“ Naujasis obeliskas dedikuotas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui.

Pastebėtina, kad Lietuvoje  milicininkai-savanoriai Lietuvoje veikė jau nuo 1918-ųjų, tačiau tik 1924 m. sausio 1-ąją ši valstybinė institucija oficialiai pervadinta į Lietuvos policiją.

66 Paminklas Policijos 100 mečiui 1
Paminklas Lietuvos policijai

 

Europos Sąjunga keičia imigracijos politiką. Europos Sąjungoje (ES) ir su ja glaudžiai susijusiose Norvegijoje ir Šveicarijoje pernai gauta 996 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį. Lyginant su ankstesniais metais, jų skaičius smarkiai išaugo. ES prieglobsčio agentūros teigimu, daugiausia prašymų sulaukė Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Austrija ir Italija. Prieglobsčio bloke ieškančių asmenų sąrašo pirmose vietose – Sirijos, Afganistano, Turkijos, Venesuelos ir Kolumbijos piliečiai.

 

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos (LŠDPS) padėka. LŠDPS išreiškė padėką visiems bendražygiams, išreiškusiems paramą streikuojantiems mokytojams už principingai išreikštą siekį keisti situaciją švietimo sektoriuje. Šiame dokumente rašoma: „Vieni iš aktyviausių piliečių visada buvo ir iki šiol yra mokytojai. Būtent jie ne tik suteikia žinių, gebėjimų, bet ir savo pavyzdžiu ugdo pilietines galias.<…> Švietimo sistema yra ties grėsminga riba, kai matome, jog geriausi mokytojai, geriausi kolegos traukiasi, o naujų nerandama. Deja, ši valdžia trejus metus problemų nesprendė.“

 

LŠDPS parengtame dokumente pažymima: „Galų gale ir aukštųjų mokyklų darbuotojus vienijanti profsąjunga, prieš tai pasirašiusi sutartį su ŠMSM, paskui oficialiai streikuojančius palaikė. <…> Taip pat dėkojame tiems, kurie visokeriopai rėmė į kovą pakilusius švietimo darbuotojus. Jūsų tikėjimas, kad paprastas žmogus gali ryžtingai išsakyti savo poziciją ir lemti pokyčius, padėjo ištverti pačiomis sunkiausiomis akimirkomis.“

 

Gyvenimas iliuzijų pasaulyje. Tariamo, norimo, įsivaizduojamo vaizdo priėmimas už tikrovę (angl. wishfull thinking) – pati didžiausia mūsų civilizacijos nelaimė. Pasaulis neabejingai žiūri filmą, ir nei Jungtinių Tautų, nei kitų valstybių vadovai nesugeba pasiūlyti jokios apčiuopiamos formulės krizei išspręsti. Tai dar sykį įrodo, kokių vidutinybių laikmečiu mums tenka gyventi. Kai žmogus turi keletą milijonų, jis mano esąs vertas valdyti provincijos miestelį. Kai turtuolio apyvarta pasiekia milijardą – miestą. Kai žmogus uždirba keliolika milijardų, jam atrodo, kad jis valdo ir gali šokdinti visą pasaulį.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.