VDU garbės daktaras Mykolas Jurgis Drunga

1948 04 20 – 2023 12 22

 

67 Pro memoria Mykolas Drunga VDU nuotr potretinė pagrindinė
Mykolas Jurgis Drunga

Būdamas 75 metų, mirė JAV lietuvių ir Lietuvos žurnalistas, visuomenės veikėjas, LRT ilgametis bendradarbis Mykolas Jurgis Drunga. Buvusį kolegą prisiminė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Viešosios komunikacijos katedros profesorė Auksė Balčytienė: „Mykolas Jurgis Drunga dirbo Vytauto Didžiojo universitete jau beveik 20 metų. Jo atvykimas, įsitraukimas į mūsų studijų programas, dėstytojų tarpusavio santykius, atnešė amerikietiškos kultūros, ypač lietuvių išeivių kultūros.“

 

A. Balčytienės teigimu, M. J. Drunga rodė, kad Lietuva yra visame pasaulyje, ne tik čia, Lietuvoje, geografiškai. „Jo požiūris buvo išties labai stipriai kviečiantis studentus ir dėstytojus turėti platesnį žvilgsnį į žurnalistiką ir pasaulį. Jo disertacija, kuri fokusavosi į objektyvumą žurnalistikoje, atitiko profesinius poreikius. Mykolas stipriai praturtino mūsų akademines studijas. Tai išties didelė netektis. Mes jį prisimename labai įkvepiančiai. Jo santykis su studentais tikrai paliko stiprią žymą Vytauto Didžiojo universiteto žurnalistikos studijose“, – dalijosi profesorė.

 

M. J. Drunga gimė 1948 m. Tiubingene, Vokietijoje, 1959-aisiais su šeima persikėlė į JAV, į Niujorką. Mokėsi privačioje katalikiškoje gimnazijoje. 1968 m. baigė Pedagoginį lituanistikos institutą Čikagoje, o 1969 m. Čikagos universitete įgijo filosofijos bakalauro laipsnį. 1969–1972 m. studijavo filosofiją Masačusetso technologijos institute Kembridže, nuo 1981-ųjų – Pedagoginiame lituanistikos institute. 1975–1976 m. buvo „Encyclopedia Lituanica“ 4–5 tomų vyr. redaktoriaus pavaduotojas, 1980–1990 m. – Amerikos lietuvių bibliotekos leidyklos (Lithuanian Library Press), 1985–1989 m. – žurnalo „Baltic Forum“ vertėjas. Nuo 1990 m. – bendrovės „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“ lietuviškų laidų redaktorius Miunchene, nuo 1995 m. – Prahoje.

 

Nuo 2004 m. jis dirbo Išeivijos studijų centre Kaune, dėstė VDU. Dr. M. J. Drunga buvo VDU Viešosios komunikacijos katedros docentas. 2010 m. jis rašė: „Universitetą atkūrus, o valstybės institucijoms bei politinėms valdžioms vis dar klumpant, neatsistojant kaip reikiant ant kojų, bendruomenė net ir pačioje Lietuvoje įgyja vis daugiau reikšmės – ir tai ne bet kokia, o laisvų, už savo tėvynės likimą atsakingų piliečių bendruomenė, politinė ir kultūrinė. Lietuva nepražus, jei joje bus stipri, sąmoninga ją mylinčių piliečių bendruomenė. Tokios reikia, kad valstybės institucijų darbas pagerėtų. Tokią ir toliau ugdyti bei stiprinti taip pat yra mūsų, VDU bendruomenės, užduotis.“ 2011 m. M. J. Drunga įgijo filosofijos daktaro laipsnį. 2018 m. vasario 28 d. jam suteiktas VDU garbės daktaro vardas.

 

M. J. Drunga už savo veiklą ir pasiekimus pelnė įvairių apdovanojimų, tarp jų – Metų tolerancijos žmogaus apdovanojimą (2008), Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalį „Tarnaukite Lietuvai“ (2016) 2019 m. M. J. Drunga apdovanotas pirmojo Lietuvos radijo pranešėjo Petro Babicko vardo premija. Parengta pagal VDU pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.