Kaniūkų kaimo žudynių 80-metis

Sausio 3 d. Vilniaus sąjūdininkai išplatino kreipimąsi, kuriuo Lietuvos valdžia ir visuomenė raginama paminėti Kaniukų žudynių 80-metį

67 Kaniūkų žudynių 80 metis kryžius DSC 8344
Paminklas Kaniūkų kaimo žudynių aukų atminimui

ir reikalaujama patraukti atsakomybėn jų vykdytojus. 1944 m. sausio 29 d. sovietiniai partizanai sudegino Kaniūkų kaimą Eišiškių rajone, nužudė apie keturiasdešimt ir sužeidė daugybę beginklių žmonių.

Kaniūkų žudynės – masinės civilių gyventojų žudynės, kurias įvykdė sovietiniai partizanai, kaip parodomąją baudžiamąją akciją už kaimo gyventojų nenorą bendradarbiauti. Vėliau sovietų ir žydų leidiniuose teigta, kad vietos gyventojai, lietuviai, lenkai ir baltarusiai, buvo profašistiniai ir kėlė grėsmę sovietiniams partizanams. Tačiau išlikusių vietos gyventojų teigimu, jie neturėjo ryšių su vokiečių valdžia. Kaime buvo tik keli vyrai, kurie turėjo šautuvus apsiginti nuo tuo metu miškuose siautėjusių banditų, kurie grobdavo valstiečių gyvulius, javų ir kitų maisto produktų atsargas ir kt.

Šias žudynes viešai mini vietos bendruomenė, rajono ir visuomeninių organizacijų atstovai. Lenkijos vyriausybės iniciatyva Kaniūkų kaimo aukoms buvo pastatytas kryžius. Kada šią tragediją aptars Lietuva?

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.