Knyga – ne tik žemaičiams

Knyga – ne tik žemaičiams

68 Zemaiciu daktaras Faustas nuotrauka
Žemaičių daktaras Faustas. Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos kilmė, raida ir paveldas

Arvydas Pacevičius, Nijolė Raudytė. Žemaičių daktaras Faustas. Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos kilmė, raida ir paveldas. Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija, Vilniaus universiteto leidykla. 2023, 312 p. (iliustruota).

Vilniaus universiteto leidyklos kartu su Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija išleistoje knygoje pristatoma mokslininko ir pamokslininko, botaniko, gydytojo, žemaičių kultūrinio sąjūdžio dalyvio, mokslo terminijos ir žemaičių bendrinės kalbos kūrėjo, kunigo pranciškono Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos (1771–1849) asmeninė biblioteka. Ši knyga skirta kultūros ir mokslo istorijos tyrėjams bei visiems besidomintiems knygos istorija ir neeiline J. A. Pabrėžos asmenybe.

Knygos autoriai – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Arvydas Pacevičius ir ilgametė Kretingos pranciškonų vienuolyno bibliotekininkė, Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos beatifikacijos inicijavimo grupės narė Nijolė Raudytė sako: „Liaudies medicinos, žolelių gydomųjų savybių išmanymas, paremtas šimtmečiais kaupta knygine ir sakytine tradicija, gebėjimas diagnozuoti ligas ir jas išgydyti J. A. Pabrėžą sieja su viduramžių žiniuoniais ir alchemikais. Knygos pavadinime minimas daktaras Faustas yra asociatyvi nuoroda į J. A. Pabrėžos asmenyje atgimstančią žemaičių kultūrinio sąjūdžio sąlygomis archetipinę renesanso asmenybę. Fausto prototipu buvo XVI amžiuje gyvenęs mokslininkas, išradėjas Johanas Faustas, tapęs simboline figūra, reprezentuojančia renesanso epochos kūrybinius ieškojimus.“

Knygą sudaro du moksliniai straipsniai ir J. A. Pabrėžos bibliotekos katalogas. A. Pacevičiaus straipsnyje „Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos kilmė, kaupimo būdai, raida“ XIX amžiaus kontekste nagrinėjama šios bibliotekos apimtis ir neatrastos jos dalies rekonstrukcijos galimybės bei savininko bibliofilinės nuostatos. Aptariamos bibliotekos ištakos, kaupimo paskatos, etapai, būdai ir šaltiniai. N. Raudytės straipsnyje „Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos pobūdis, turinys, paveldas“ atskleidžiama bibliotekos rinkinio sankloda, teminė sudėtis ir pobūdis.

Solidžią knygos dalį užima Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos bibliotekos katalogas, kuriame užregistruoti 207 pavadinimai identifikuotų ir atkurtų pagal šaltinius spaudinių. Knygoje esančios iliustracijos, antraščių, asmenvardžių, vietovardžių ir kitos rodyklės yra labai įdomi, informatyvi ir vertinga knygos dalis. Ši knyga taps maloniu skaitiniu kultūros ir mokslo istorijos tyrėjams, taip pat visiems, besidomintiems knygos istorija ir neeiline J. A. Pabrėžos asmenybe, Žemaitijos šviesuoliu, tapusiu pavyzdžiu visai Lietuvai. J. A. Pabrėžos rankraščiai ir knygos yra saugomi Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos muziejuose bei bibliotekose. Didžiausia jų dalis sukaupta Vilniaus universiteto, Kauno viešojoje ir Kauno technologijos universiteto bibliotekose.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.