Medijų rėmimo fondas girdi, mato, jaučia ir dirba

Medijų rėmimo fondas kartu su fondo taryba sparčiai kuria taisykles ir gaires būsimoms programoms. Gerai suprantame, kad tenka lenktyniauti su laiku. Kaip ir buvo planuota anksčiau, fondas pagrindinį dėmesį skiria kultūrinei ir regioninei žiniasklaidai. Prioritetai yra nepasikeitę ir jų bus laikomasi.

68 Ruslanas Iržikevičius portretinė
Ruslanas Iržikevičius

Kiekvienas pereinamasis laikotarpis atneša daug išbandymų. Džiugu girdėti, kad tokiu sunkiu metu leidiniai nepasiduoda ir ieško naujų galimybių, kaip išgyventi. Fondo taryboje yra kone visų žiniasklaidos sričių ir kūrybinių sąjungų atstovai. Dirbame labai daug ir kūrybiškai. „Kolegos, dirbame fronto sąlygomis“, – nuolat kartoja fondo tarybos pirmininkas Gytis Norvilas. Ir aš su juo visiškai sutinku.

Norėčiau dar kartą priminti, kad fondo taryba, kuri yra varomoji fondo dalis ir atstovauja visiems žiniasklaidos sektoriams, savo darbą pradėjo tik gruodžio 11 d. Iškirpus šventinį laikotarpį, taryba ir specialiai jos sukurta darbo grupė dirba tik šiek tiek ilgiau nei mėnesį. Per šį laikotarpį atliktas didžiulis darbas ir jau greitai ši darbo grupė tarybos posėdžiui teiks konkursų taisykles bei jų priedus. Po priėmimo taisyklės ir priedai bus derinami atsakingose institucijose ir teikiami kultūros ministrui pasirašyti.

 

Fondas ir taryba dės visas pastangas skelbti konkursus kaip galima greičiau, blogiausiu atveju – vasario pabaigoje. Taip pat nesikeičia nuostata, kad fondas yra atviras dialogui, konstruktyviems pasiūlymams, nes naujas žiniasklaidos rėmimo modelis kuriamas nuo nulio. Esame už tiesioginį ir atvirą bendravimą. Fondas atsakys į laiškus ir skambučius, adresuotus jam, o ne ministrams ar politikams. Be to, mieli kolegos, nepamirškime ir jūsų sektoriams atstovaujančių tarybos narių. Jie aktyviai dalyvauja fondo veikloje, atstovauja Lietuvos žiniasklaidai ir puikiai žino situaciją.

„Susierzinimą bei kilusias emocijas dėl vėluojančių konkursų puikiai suprantu. Pavėluotai priimtas Visuomenės informavimo įstatymas, daug laiko užtruko kiti procesai. Ir man nepatinka biurokratija, bet esame teisinė valstybė ir turime laikytis tam tikrų procedūrų. Visgi permainos neabejotinai bus paskata visam žiniasklaidos sektoriui, neišskiriant nė vienos srities: nei kultūrinės, nei regioninės, nei nacionalinės, nei tautinių bendrijų. Man asmeniškai svarbu, kad tarp skirtingų medijų sektorių esama sutarimo – tiek dėl principų, tiek krypčių. Nematau nei politinių, nei vidinių prieštaravimų ar povandeninių srovių. Mus tiesiog spaudžia laikas. Galiu tik apgailestauti, kad šioje situacijoje kai kas bando pigiai nusipirkti dėmesio, kiršinti, įžvelgia menamus žaidimus. Drąsiai galiu pasakyti ir tai, kad, jei bus padaryta klaidų, modelis turės būti tobulinamas. Tai nesibaigiantis procesas, nes ir pati žiniasklaida keičiasi labai greitai“, – pabrėžė Gytis Norvilas.

 

Šių metų fondo biudžetas yra 6 milijonai 518 tūkstančių eurų. Fondas skirs paramą viešosios informacijos rengėjų bei skleidėjų projektams ir veiklai pagal programas, kurios yra prioritetinės sritys. Tai kultūrinė žiniasklaida ir kultūros periodiniai leidiniai, taip pat regioninė žiniasklaida. Į šią kategoriją įtrauktos ir tokios sritys, kaip naujienų, tiriamoji ir šviečiamoji žurnalistika, stipendijos žiniasklaidos projektams, žiniasklaida tautinių mažumų kalbomis ir lietuvių išeivijos žiniasklaida. Fondas finansuos ir kitas tarybos parengtas programas, atsižvelgdamas į visuomenės informavimo kultūros raidos bei informacinio saugumo ir visuomenės atsparumo stiprinimo prioritetus, patvirtintus fondo visuotiniame dalininkų susirinkime.

 

Daugiau informacijos apie fondo veiklą galite rasti svetainėje medijufondas.lt bei fondo „Facebook“ ir „LinkedIn“ puslapiuose. Autorius yra Medijų rėmimo fondo direktorius. Kontaktai: el. paštas ruslanas@medijufondas.lt, tel. +370 614 31215.

 

Ruslanas Iržikevičius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.