Naujos knygos

 Raimundas Lopata „Rytų politika ir Lietuvos ateitis“. UAB „Petro ofsetas“, Vilnius. 2024, 208 p.

Pasirodė politikos mokslų profesoriaus, Seimo nario Raimundo Lopatos knyga „Rytų politika ir Lietuvos ateitis“. Ankstesnės jo knygos buvo teorinės ir istorinės, o ši – arčiau praktikos: tekstai parengti jau iš parlamentaru dirbančio politologo perspektyvos. Autorius savo knygą pristatys artėjančioje Vilniaus knygų mugėje. Paskutiniame politologinės analizės rinkinio tekste „Apie Respubliką“ R. Lopata įžvalgiai įspėja: „Užmirštama, kad piliečiui nustojus rūpintis savo laisve, valdžia imasi tą laisvę reguliuoti, drausti, skirstyti, meluoti ir sekti. Dėl šių priežasčių demokratija nuolatos balansuoja ties apolitiškumo riba. Valstybė tampa silpnesnė. Respublika virsta parodija.“ Kartu R. Lopata siūlo būdą, kaip išsaugoti ištikimybę respublikos idealams.

Straipsnių rinkinys struktūruotas topografiniais blokais: apie Rytų politiką, Armėniją, Baltarusiją, Rusiją, Sakartvelą, Ukrainą. Dar vienas skyrius skirtas platesniems respublikos integralumo ir integracijos politikos epizodams.

 

 

                      Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija. Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos leidinys. Leidybos įmonė „Kriventa“, 432 p.

Daugumą straipsnių parašė trijų sudarytojų-redaktorių grupė: šviesaus atminimo Genovaitė Burneikienė – apie lietuvių laikraščius, prof. dr. Juozapas Vytas Urbonas – apie žurnalus, radijo stotis, televizijas, naujienų agentūras, internetinius (elektroninius) leidinius, žurnalistų ir žiniasklaidos organizacijas bei institucijas, žurnalistų rengimo įstaigas, apdovanojimus, premijas, konkursus ir pagrindines žiniasklaidos sąvokas, Vytautas Žeimantas – apie žiniasklaidos darbuotojus ir žurnalistus.

 

 

                      Arvydas Juozaitis „Kauno saulė“. Antroji knyga. Eglės leidykla. 2023, 480 p.

Tai – išskirtinis Arvydo Juozaičio kūrinys, kuriame autorius labiau nei kur kitur atskleidžia savo pasaulėžiūrą. Naudodamasis gausia faktine medžiaga, rašytojas filosofo žvilgsniu rekonstruoja „Kauno Lietuvos“ istorinę tikrovę. Ši tikrovė liudija, kad miestas, ypač tapęs laikinąja sostine, atliko jam skirtą istorinę misiją, prikėlė valstybę, subūrė jos visuomenę. A. Juozaitis, sužavėtas Kauno įvairovės, atranda mieste daugybę perlų ir juos pateikia skaitytojui lengva, kai kur net detektyvine forma.

 

 

Robert Mokrik „Žemės gelmių vandens keliais“ (Groundwater Way). Vilniaus universiteto leidykla, 2023, 192 p. Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, profesorius habilituotas daktaras Robert Mokrik 2023 m. pasitiko savo 75-ąjį gimtadienį. Knygoje apibendrinti jo 55 metų mokslinės ir akademinės veiklos rezultatai. Knygos pratarmėje nurodyta, kad hidrogeologijos mokslas tiria, kaip padidinti energijos išteklių gavybą iš požeminių vandens talpyklų, kuriose sukaupti milžiniški geoterminės energijos, naftos ir dujų kiekiai. Pagrindžiama, kaip spręsti nacionalinius anglies dvideginio dujų laidojimo ir branduolinių atliekų izoliavimo Žemės gelmėse poreikius.

 

 

Česlovas Kalenda „Kur augo žalias medis“. Vilniaus universiteto leidykla, 2023, 248 p. Autorius rašo: „2009 metų rugpjūčio 31 d. baigėsi mano darbo sutartis Vilniaus universitete. Išaušo rugsėjo 1-oji ir aš, kaip buvau įpratęs, anksti pakilau ir pradėjau naują savo gyvenimo tarpsnį. <…> Tiek studijos, tiek akademinis (pedagoginis ir mokslinis) darbas buvo tas didysis skulptorius, mane padaręs tokį, koks dabar esu. Universitetas man tapo antraisiais namais, į kuriuos negaliu žiūrėti abejingai. Aš, lietuvių valstiečių skurdžios kaimo šeimos vaikas, įgijęs vietos mokykloje vidurinį išsilavinimą, įstojau ir studijavau tada vieninteliame gimtosios šalies universitete, po to 45 metus jame dėsčiau, todėl jaučiu pareigą tarti žodį, kas ir kaip viskas vyko.“

 

 

Remigijus Čiegis „Austrų ekonomikos mokykla ir jos poveikis ekonominės minties raidai“. II dalis. Vilniaus universiteto leidykla, 2023, 880 p.

Austrų ekonomikos mokykla 2021 m. minėjo 150 metų jubiliejų. Šios mokyklos atstovai, pradedant austrų ekonomikos mokyklos įkūrėju, Vienos universiteto politinės ekonomijos profesoriumi Karlu Mengeriu, ilgą laiką formavo dabartinį rinkų, kaip ekonominių procesų, supratimą. Knyga supažindina skaitytoją su pagrindinėmis austrų ekonomikos mokyklos pradininkų idėjomis ir jų poveikiu šiuolaikinių ekonomikos teorijų ir moderniosios ekonominės politikos formavimuisi.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.