Norintiems užtikrintai kilti perspektyvios karjeros laiptais – MBA studijų programa „Muitinės procesų valdymas“

Gebėjimas užtikrintai ir profesionaliai valdyti muitinės procesus yra ypatingai svarbus siekiantiems dirbti tarptautinėse, su prekybos operacijomis susijusiose įmonėse. viseliui2Šis sektorius išsiskiria karjeros perspektyvomis ir motyvuojančiais tobulėti atlyginimais, darbo rinkoje trūksta aukštos kvalifikacijos specialistų ir vadovų. Rudenį startavusi ir perspektyvių, tobulėti siekiančių studentų grupę surinkusi Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) MBA studijų programa „Muitinės procesų valdymas“ populiari dėl išskirtinės galimybės perimti tarptautinėse rinkose dirbančių srities profesionalų žinias ir dirbantiems specialistams patogaus studijų formato. Intensyvios 1 metus trunkančios programos studijos organizuojamos anglų kalba nuotoliniu būdu, su studentais savo patirtimi ir įžvalgomis dalijasi Lietuvoje ir užsienyje vertinami dėstytojai praktikai. Studentai pripažįsta, kad iš pradžių studijų kalba ir intensyvumas kelia iššūkių, bet įveikę pirmąjį pusmetį tai vertina kaip puikią galimybę tobulėti.

 

Programa būsimiems muitinės verslo lyderiams

Studijų programos komiteto pirmininkė ir dėstytoja doc. dr. Erika Besusparienė atkreipia dėmesį, kad MBA studijų programa „Muitinės procesų valdymas“ skirta siekiantiems karjeros arba norintiems būti vadovais muitinės versle, šiuo metu tai pirmoji Lietuvoje muitinės krypties MBA studijų programa. Ją baigusiems bus suteiktas Verslo administravimo magistro tarptautinis kvalifikacinis laipsnis (angl. Master of Business Administration).

„Europos kontekste muitinės srities magistrantūros studijos susiduria su dviem iššūkiais – vienose šalyse studijos vyksta valstybine šalies kalba, kitose šalyse muitinės sritis paliečiama tik kaip specializacija. Diskutuodami su verslo atstovais ir atsižvelgdami į pokyčius ES bei remdamiesi ES muitinės žinių sistema, siekiame, kad mūsų sukurtoje studijų programoje į muitinės sritį būtų pažvelgta ir išsamiai, ir sujungtos kitos reikalingos kompetencijos“, – pasakoja doc. dr. E. Besusparienė.

 

Programos komiteto pirmininkė atskleidžia, kad pagrindiniai programos kūrimo ramsčiai buvo švietimas muitinės srityje pagal ES muitinės kompetencijų sistemą ir ES muitinės 2040 vizija, todėl studijų programoje sujungti muitai ir mokesčiai. 2024 m. pateiktas prašymas suteikti ES muitinės pripažinimo sertifikatą studijų programai „Muitinės procesų valdymas“. Šis sertifikatas liudija, kad studijų programa atitinka ES muitinės kompetencijų reikalavimus ES lygiu. „Žinoma, vien šių sričių būsimam vadovui nepakanka, todėl į studijų programą „Muitinės procesų valdymas“ taip pat įtraukėme tarptautinę prekybą per tiekimo grandines, tvarų muitinės valdymą, komunikaciją, o atsižvelgdami į naujas rizikas, papildėme socialinę atsakomybę ir etiką bei aplinkosaugos priemones“, – pasakoja doc. dr. E. Besusparienė ir pastebi, kad studentai vertina programą kaip atliepiančią šiandienines aktualijas, dėstytojai atvirai dalijasi ne tik naujausiomis teorinėmis žiniomis, bet ir praktinio darbo įžvalgomis, kurios itin naudingos studentams.

 

Lietuvos ir užsienio dėstytojų praktikų aktualios žinios ir patarimai 

UAB „Durga“ direktoriaus pavaduotojas Jonas Aleksonis pasakoja, kad nuolat tobulėja ir lanko įvairius kursus bei seminarus, gilindamas žinias pardavimų, klientų pritraukimo, derybų meno srityse ir jau ilgą laiką norėjo įgyti magistro kvalifikacinį laipsnį. „2005 m. esu baigęs VDU studijų programą „Informacinės technologijos“. Magistro laipsnis visada buvo siekiamybė. Norėjau kitos krypties studijų nei IT, tačiau esamas IT išsilavinimas neatitikdavo socialinių, ekonomikos studijų krypties stojimo reikalavimų. Rinktis IT magistro studijų nenorėjau, nes gilinau žinias muitinės veiklos srityje. Stojimo sąlygos į MBA programą „Muitinės procesų valdymas“ buvo lanksčios, dėmesį atkreipė ir programos aktualumas, patogus studijų formatas, galimybė mokytis iš muitinės srityje dirbančių dėstytojų praktikų“, – pasakoja J. Aleksonis.

Jis pastebi, kad įpusėjus studijas norisi įgyti daugiau žinių šioje srityje ir tobulėti. „Manau, kad įgytos žinios padės mano darbe lengviau priimti sprendimus, ieškoti kitų galimybių vykdomoje veikloje. Dėl politinių įvykių iš esmės keičiasi eksporto ir importo kryptys, tam reikia naujų žinių, daugiau aktualios informacijos, kuria gali pasidalinti tarptautinėse rinkose dirbantys ir patys panašius iššūkius įveikę dėstytojai praktikai“, – įžvalgomis dalijasi pašnekovas.

 

Aleksonis pripažįsta, kad tarptautinė dėstytojų komanda ir studijos anglų kalba iš pradžių kėlė šiek tiek įtampos. „Mus, studentus, neramino studijos anglų kalba, nes reikėjo greitai atnaujinti primirštas šios kalbos žinias. Dėstytojai geranoriškai mums pradžioje gelbėjo po kelis kartus kantriai pakartodami dėstomą medžiagą ir ją pateikdami raštu. Manau, visi su kolegomis greitai ir sėkmingai įveikėme šį iššūkį ir laisvai bendraujame anglų kalba“, – apie studijų užsienio kalba iššūkius kalba magistrantas.

Prisimindamas prieš studijas turėtus lūkesčius, J. Aleksonis vertina, kad jie viršyti visu 100%. „Dėstytojai yra aukštos kvalifikacijos ir patyrę praktikai, kurie dalijasi ne tik teorinėmis žiniomis, bet ir realia patirtimi. Studijų programa aktuali ir praktiška, atitinkanti šiandienos muitinės srities poreikius. Mano manymu, šios studijos yra puikus pasirinkimas ne tik muitinės tarpininkams, bet ir vežėjams, ekspeditoriams, logistikos skyrių specialistams tarptautinės prekybos įmonėse, taip pat muitinės pareigūnams, siekiantiems tolimesnės karjeros. Programa sukurta atsižvelgiant į praktikų poreikius, todėl įgytos žinios gali būti iškart taikomos darbe. Svarbu ir tai, kad parinktas tinkamas mokymosi nuotoliu vakarais formatas, nes sudaromos galimybės studijas derinti su darbu“, – įžvalgomis dalijasi pašnekovas.

 

Padeda gilinti profesines žinias ir atveria naujų galimybių

UAB „Aurinka“ muitinės tarpininkė Gitana Dumbraitė pasakoja, kad šios programos pasirinkimą lėmė noras tobulinti savo anglų kalbą ir siekis gauti naujausią informaciją apie muitinės procesus.

„Dirbu viena, todėl sudėtingiau atnaujinti žinias, gauti naujausią informaciją. Ši programa padėjo praplėsti žinias, prie to daug prisideda ir tai, kad studijos vyksta anglų kalba. Iš pradžių buvo sunku suprasti anglakalbius dėstytojus, reikėjo daug pastangų, bet dabar matau, kad žymiai lengviau analizuoti dokumentus, įstatymus, reglamentus anglų kalba, o tai ne tik palengvina darbą, bet ir atveria naujų profesinių galimybių“, – patirtimi dalijasi G. Dumbraitė.

Įpusėjus metus trunkančias studijas ji pastebi, kad gavo papildomai informacijos apie ES muitinėje, Lietuvos muitinėje vykstančius procesus, todėl savo profesinėje srityje jaučiasi dar stipresnė ir labiau užtikrinta.

 

Norintiems įtvirtinti žinias – paskaitų įrašai

Programos studentas Karolis Zelenkauskas pasakoja, kad dar prieš baigiant bakalauro studijas planavo studijuoti magistrantūroje, tačiau gąsdino mintis, kad ištęstinės studijos gali tęstis dar 3 metus. „Baigiant bakalauro studijas Bioekonomikos plėtros fakulteto dekanas prof. dr. Bernardas Vaznonis pristatė magistro studijų programas, tarp kurių buvo ir metus trunkanti MBA studijų programa „Muitinės procesų valdymas“. Patiko didesnis intensyvumas ir trumpesnės studijos, ir tai, kad paskaitos vyksta vakarais nuotoliniu būdu – galima suderinti su darbu“, – pasakoja pernai bakalauro studijas VDU ŽŪA baigęs K. Zelenkauskas.

 

Domintis nauja studijų programa jaunuoliui dvejonių kilo tik dėl studijų organizavimo anglų kalba. „Maniau, kad studijuojant užsienio kalba bus sudėtingiau suprasti dėstomą medžiagą ir paruošti namų darbus. Dvejonės tęsėsi visą vasarą iki pokalbio su dekanu. Išsakius nerimą dėl anglų kalbos, prof. dr. B. Vaznonis nuramino, kad visos paskaitos bus įrašomos ir, jei kažko nesuprasiu, galėsiu jas peržiūrėti pakartotinai. Šio pokalbio metu ir priėmiau sprendimą stoti į MBA studijų programą „Muitinės procesų valdymas“. Įdomu, kad pradėjus studijas nekilo jokių problemų dėl anglų kalbos, pasirodo puikiai ją moku, be reikalo netikėjau savo gebėjimais“, – pasakoja K. Zelenkauskas ir atskleidžia, kad ir visus kitus iššūkius padeda įveikti dėstytojai, reikia tik drąsiai klausti, visi geranoriškai paaiškina ir dalijasi patirtimi.

Studentas pasakoja matantis, kad programa pritaikyta tiek jau dirbantiems muitinėje ir norintiems tobulėti savo srityje, tiek tiems, kurie norėtų tapti muitinės specialistais. „Jaučiuosi patobulėjęs specifinėje studijų kryptyje, gavau daug teorinių žinių ir naudingų įžvalgų iš sektoriuje dirbančių šios srities profesionalų. Be to, dabar daug labiau pasitikiu ir savo anglų kalbos gebėjimais. Svarbu, kad dėsto lankstūs dėstytojai, jie daug dėmesio skiria studentams aktualioms konkrečioms temoms, dalijasi žiniomis apie specifinius dalykus muitinės srityje. Lankstumas jaučiasi ir per atsiskaitymus, galima rinktis individualius pristatymus ar komandinius ir t.t… Dėstytojai draugiški ir supratingi, žino, kad anglų kalba nėra mūsų gimtoji, todėl stengiasi visada kalbėti aiškiai ir, jei tik kažko nesuprantame, paaiškina kitais žodžiais. Ši programa padės tobulinti anglų kalbą, o jei jos nemokate, bet norite išmokti, tai gera proga pradėti“, – pastebi K. Zelenkauskas.

 

Metus trunkančios studijos su galimybe dalyvauti „Erasmus+“ BIP kursuose

Šešis metus Lietuvoje gyvenanti ir bakalauro kvalifikacinį laipsnį VDU įgijusi Leyli Gurbanzade pastebi, kad metus trunkančios MBA studijos pirmą pusmetį buvo tikrai intensyvios. Tai kartais kėlė iššūkių bandant derinti darbinius įsipareigojimus ir dėstytojų skirtų užduočių atlikimą, bet vertinant įgytų žinių kiekį, programa naudinga, aktuali ir pilnai pateisina lūkesčius.

1. Gurbanzade atkreipia dėmesį į studentams suteikiamą galimybę dalyvauti  „Erasmus+“ BIP (angl. Blended Intensive Programmes) kurse, ji, kartu su G. Dumbraite naujų žinių sėmėsi Čekijoje. „Kursas buvo labai įdomus, sužinojau daug naujų dalykų. Taip pat užmezgiau ryšius su kitais studentais ir dėstytojais. Dabar galiu jaustis labiau pasitikinti savimi vykdydama projektus ir dirbdama komandoje. Taip pat įgijau problemų sprendimo, kritinio mąstymo ir vadovavimo įgūdžių. Be to, dabar turiu sertifikatą ir darbo daugiakultūrėje komandoje patirties”, – apie „Erasmus+“ BIP naudą kalba L. Gurbanzade.

 

2. Dumbraitė pastebi, kad savaitės studijos Čekijoje atnešė bendravimo su tarptautiniais studentais gerosios praktikos. „Studijavome kartu su studentais iš Bangladešo, Indijos, Pakistano, Ukrainos, Lenkijos, Azerbaidžano, Vengrijos. Buvo įdomu išgirsti apie jų patirtis. Šio projekto metu mokėmės rengti projektus Europos Sąjungos lėšoms gauti, šios žinios atvers daugiau galimybių“, – pasakoja G. Dumbraitė.

 

 Vietoje baigiamojo magistro darbo  projektinis rašto darbas

Doc. dr. E. Besusparienė pasakoja, kad dar vienas studijų programos išskirtinumų – baigiant studijas vietoje tradicinio magistro darbo rengiamas studijų baigiamasis projektas, kuris yra mažesnės apimties. Studijų baigiamasis projektas nukreiptas į praktinės problemos sprendimą ir inovacijų taikymą versle ar šalyje. „Studijų baigiamasis projektas suteikia galimybę studentui išreikšti savo inovatyvumą ir kūrybiškumą, be to, projektinis baigiamasis darbas gali būti tiesiogiai susijęs su verslo poreikiais, kurie padeda baigiančiam studijas studentui sukurti ar sustiprinti ryšį su realiu darbo rinkos kontekstu. Nuolat ieškome sprendimų, kaip šios intensyvios programos dėka padėti studentams siekti savo profesinių tikslų, norime, kad ši studijų programa atvertų naujas galimybes“, – kalba doc. dr. E. Besusparienė.

 

Programos komiteto pirmininkė atkreipia dėmesį, kad MBA studijų programa „Muitinės procesų valdymas“ skirta norintiems keisti profesiją arba kilti karjeros laiptais. „Glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos muitinės praktikų asociacija, esame INCU nariai, taip pat tapome Muitinės žinių instituto nariais. Mūsų studijų programos studentai taip pat turi galimybę dalyvauti šiuose tarptautiniuose tinkluose, gilinti žinias, užmegzti savo tarptautinį tinklą, o tai neabejotinai suteikia jiems naujų karjeros perspektyvų. Taigi, jei asmuo, baigęs bakalauro studijas, dirbo ir po studijų baigimo sukaupė 3 metų darbo patirtį (nesvarbu, ar dirbo vadybininku, buhalteriu, logistu ar kitu darbuotoju), jis gali stoti į MBA studijų programą „Muitinės procesų valdymas“. Svarbiausia – vidinė motyvacija kopti karjeros laiptais, todėl priėmimo taisyklėse motyvacijai skyrėme svarbią dalį“, – reziumuoja VDU ŽŪA docentė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.