Pagerbtas Baltijos valstybių prezidentų atminimas

Sausio 9 d. istorinėje prezidentūroje Kaune įvyko renginys „Atminties dedamoji: nusilenkimas mirusiam“, kuriame buvo pristatytas dokumentinis filmas „Prezidentų likimai“ (2006 m., trukmė 46 min.). Filme atkuriamos lemtingos 1940-ųjų birželio okupacijos akimirkos, sugriovusios ne tik valstybių, bet jų vadovų likimus: Prezidentas A. Smetona apsisprendė pasitraukti į Vokietiją, o Latvijos ir Estijos prezidentai Karlis Ulmanis ir Konstantinas Petsas greitai tapo sovietų teroro aukomis. Filmo scenarijaus autorius ir režisierius Vytautas Urbanavičius įamžino latvių ir estų pastangas surengti ekspedicijas į jų tremties vietas ir surasti prezidentų palaikus bei grąžinti juos į jų gimtines, kur deramai palaidoti. Po filmo peržiūros vyko diskusija, kurioje dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Paieškų ir identifikavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Dalius Egidijus Stancikas ir istorikė dr. Ingrida Jakubavičienė.

Renginio dalyviai turėjo galimybę Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių būstinėje susipažinti su mano parengta paroda „Pirmojo Lietuvos valstybės Prezidento Antano Smetonos nuotraukos, tekstai, redaguoti laikraščiai, žurnalai“. Apžvelgiau Antano Smetonos leidybinę veiklą, jo gyvenimo, politinės ir kultūrinės veiklos aspektus.

Pirmasis Lietuvos valstybės Prezidentas A. Smetona netikėtai žuvo 1944 m. sausio 9 d. Klivlande, JAV. Apie 9 val. ryto, name kilus gaisrui, nuodingi dūmai pasiglemžė 69 metų A. Smetonos gyvybę. Tragedija sukrėtė ne tik Prezidento šeimą, bet ir visą JAV lietuvių išeiviją bei tautą, kuri apie tai sužinojo iš okupacinės vokiečių valdžios laikraščių. Sausio 13 d. Prezidentas A. Smetona buvo iškilmingai palaidotas Klivlando Kalvarijos kapinėse, o vėliau jo palaikai perkelti į Nolvudo mauzoliejų. 1974 m. minint pirmojo Lietuvos valstybės Prezidento A. Smetonos mirties 30-metį, DLK Birutės karių šeimų draugijos narių aukomis ir pastangomis A. Smetonos ir jo žmonos Sofijos Chodakauskaitės-Smetonienės, mirusios 1968 m. gruodžio 28 d., palaikai perkelti į Čardono (Ohajo valstija) Visų sielų kapinių (angl. All Souls Cemetery, 10366 Chardon Rd, Ohio) mauzoliejų. „Mokslo Lietuvos“ pastaba: šiemet sukanka 150 metų nuo Pirmojo Lietuvos Respublikos Prezidento Antano Smetonos gimimo (1874 m. rugpjūčio 10 d.) ir 80 metų nuo jo žūties (1944 m. sausio 9 d.).

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.