Parengtos pirmosios Lietuvoje nutukimo diagnostikos, gydymo ir priežiūros rekomendacijos

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, Europoje antsvoris ir nutukimas pasiekė epidemijos mastą: serga jau beveik 60 proc. suaugusiųjų. Prognozuojama, kad 2032 m. daugiau nei 1 milijardas žmonių visame pasaulyje gali sirgti nutukimu.

Lietuvos nutukimo asociacija, Lietuvos endokrinologų draugija, Lietuvos dietologų draugija ir Bariatrinės chirurgijos draugija parengė naują svarbų dokumentą – „Nutukimo diagnostikos, gydymo ir ilgalaikės priežiūros rekomendacijas Lietuvoje“.

Rekomendacijos apibrėžia antsvorį ir nutukimą lemiančius veiksnius, diagnostikos ir gydymo principus. Dokumentas skirtas su sergančiaisiais nutukimu dirbantiems asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistams padėti diagnozuoti, teikti gydymo ir ilgalaikės priežiūros rekomendacijų, kurias būtų galima naudoti kasdieniame klinikiniame darbe gydant nutukimą.

Nutukimu laikoma lėtinė, dažniausiai progresuojanti ir recidyvuojanti liga, kuriai būdingas per didelis kūno svoris dėl perteklinio riebalinio audinio kaupimosi, kuris turi neigiamos įtakos sveikatai: medžiagų apykaitai, psichinei būsenai ir judėjimo sistemai.

 

Rengiant rekomendacijas, aktyviai dalyvavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai prof. Džilda Veličkienė, prof. Vilma Kriaučionienė, prof. Almantas Maleckas, doc. Rūta Petereit, doc. Auksė Domeikienė, lekt. Austė Gudelevičienė. Mokslininkai dalyvauja minėtų asociacijų veiklose ir yra rekomendacijų bendraautoriai.

„Mūsų visuomenėje sergantys nutukimu asmenys dažnai stigmatizuojami. Rengdami dokumentą siekėme asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistams suteikti įrankį, kuris leistų padėti šia liga sergantiems asmenims. Džiugu, kad Lietuvos mokslinininkai, draugijų ir asociacijų nariai taip sėkmingai sutelkė jėgas svarbiam tikslui“, – kalbėjo doc. dr. Auksė Domeikienė.

Dokumentą galima paskaityti čia:  https://litna.lt/rekomendacijos/

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.