Prie A. Puškino paminklo – protestuotojų ir prorusiškų aktyvistų susidūrimas

Ką ten gynė Vilniaus policija?Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Lietuva suskubo pabaigti tai, ką pradėjo dar prieš trisdešimt ketverius metus – išvalyti šalį nuo visko, kas primena imperinę ar sovietinę praeitį. Į akiratį papuolė ir vienas garsiausių Rusijos poetų Aleksandras Puškinas. Savo eilėse autorius ne kartą menkino Lietuvą ir lietuvius, šlovino Rusijos imperiją. „Jiems yra vieta Rusijos laukuose, tarp svetimų karstų“, – apie lietuvius yra rašęs A. Puškinas. Bet Vilniuje iki šiol dar veikia jo vardo gimnazija, o viename miesto parkų – memorialinis muziejus, prie kurio stovi poeto biustas. Ten visuomenininkai buvo surengę akciją, kurios metu paminklą bandyta uždengti šiukšlių maišu.

 

„Norėjome priminti, kad Ukrainoje tokie maišai naudojami pagal paskirtį – supakuoti šiukšles ir jas išvežti“, – kalbėjo akcijos dalyvis visuomenininkas Valdas Bartkevičius. Jis teigia, kad A. Puškino paminklo Lietuvos sostinėje būti neturėtų, nes, kaip minėta, poetas žemino lietuvius ir net nelaikė jų tauta. „Užtenka vieno jo eilėraščio, kad jis jau nuo vakar čia nestovėtų“, – sakė V. Bartkevičius.

Akcijos sumanytojas – iš Ukrainos atvykęs Bučos angelo epitetu žinomas Konstantinas Gudauskas. „Esu lietuvis, gimęs Kazachstane. Neturėjau galimybės išmokti gimtosios kalbos – Rusija to neleido. Ta pati Rusija mus visus išvežiojo po Sovietų Sąjungą, trėmė. Vasario 24-ąją buvau Bučoje ir atvykau čia, norėdamas pasakyti, kad reikia atsisakyti visko, kas rusiška, nes rytoj jie ateis čia“, – kalbėjo K. Gudauskas.

 

Tačiau akcijai dar neprasidėjus, protestuotojus prie A. Puškino paminklo pasitiko Lietuvos „vatnikai“, tarp jų ir Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitose minimi asmenys bei riaušėse prie Lietuvos Respublikos Seimo dalyvavę veikėjai. Į žodinį susidūrimą buvo iškviesti policijos pareigūnai. Pastarieji įspėjo, kad protestuotojai negali net liestis prie A. Puškino paminklo, nes tai yra valstybės turtas ir už jo pažeidimą gali būti taikoma administracinė atsakomybė. Protesto akcijos su šiukšlių maišu policijos pareigūnai rengti neleido. „Policija iš mūsų atėmė Lietuvos ir Ukrainos vėliavas, nors mes norime parodyti, kad kovojame prieš okupaciją ir Rusijos agresiją. Maža to, mus norėjo sulaikyti. Ką gina Vilniaus policija?“ – klausė akcijos dalyviai ir pridūrė, kad, jų nuomone, šiuo atveju buvo apginti prorusiški agentai. Konstantinas Gudauskas priminė neseną istoriją, prieš dešimt metų vykusią toje pačioje Ukrainoje. Ten taip pat buvo išsiilgusių putiniškos tvarkos. „Tokių buvo ir Ukrainoje, jie laukė Putino. O po to atėjo rusiški tankai. Tiek galiu pasakyti lietuviams“, – kalbėjo K. Gudauskas. Šaltinis: lnk.lt

 

                      „Mokslo Lietuvos“ pastaba: Skaitytojai turėtų prisiminti, kaip tie patys „tvarkos saugotojai“ smurtavo prieš K. Škirpos gatvės pervardinimą taikiai protestavusią mokytoją G. Astrauskaitę; atėmė iš jos Lietuvos vėliavą, sulaužė ranką, įgrūdo į policijos automobilį ir sulaikė. Ir šiandien mokytoja persekiojama, kaip neva organizavusi riaušes prie Seimo.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.