Skirtos 2023 metų Lietuvos mokslo premijos

Vasario 6 d. Lietuvos mokslų akademijoje Lietuvos mokslo premijų (LMP) komisija paskelbė, kas tapo 2023 metų LMP laureatais. Skirtos septynios premijos.

Humanitarinių mokslų srityje premiją pelnė Mindaugas Paknys už darbų ciklą „Pažaislio vienuolyno ir kamaldulių vienuolijos tyrimai (XVII–XIX a.)“. Socialinių mokslų srityje įvertintas Evaldas Kazlauskas už darbų ciklą „Psichologinio streso moksliniai tyrimai: stresinių sutrikimų diagnostika, paplitimas, įveika ir psichologinių intervencijų veiksmingumas“.

 

Gamtos mokslų srities laureatais tapo Jūras Banys, Mantas Šimėnas, Jan Macutkevič, Šarūnas Svirskas, Sergejus Balčiūnas, Vidmantas Kalendra, Robertas Grigalaitis už darbų ciklą „Funkcinių medžiagų mikrobangų spektroskopija“ ir Arūnas Jagminas už darbų ciklą „Paklausių nanodarinių formavimo, charakterizavimo ir taikymų tyrimai“.

 

Medicinos ir sveikatos mokslų srityse Laura Malinauskienė ir Rūta Dubakienė įvertintos už darbų ciklą „Alergija maistui ir cheminėms medžiagoms: nuo naujagimių kohortų iki epidemiologinių, eksperimentinių ir molekulinių tyrimų“ bei Kęstutis Ručinskas, Vilius Janušauskas, Robertas Stasys Samalavičius, Pranas Šerpytis už darbų ciklą „Gyvybės palaikymo mechaninės kraujotakos priemonėmis sistemų įdiegimas į klinikinę praktiką ir metodikos tobulinimas“.

 

Technologijos mokslų srityje apdovanotas Antanas Žilinskas už darbų ciklą „Inovatyvūs algoritmai sudėtingiems globalios optimizacijos uždaviniams“.

Lietuvos mokslo premija yra lygi 780 bazinių socialinių išmokų dydžių (42900 eurų).

LMP laureatų pagerbimo ceremonija bus tiesiogiai transliuojama kovo 5 d. nuo 13 val. per LRT Plius kanalą.

Lietuvos mokslų akademijos informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.