Vilniaus universitete kuriami nauji mokslo centrai

Vilniaus universitetas (VU) su Lietuvos mokslo taryba pasirašė 16 mln. eurų vertės sutartis dėl keturių ekscelencijos centrų kūrimo. Ekscelencijos centrų programa bus įgyvendinama nuo 2023 iki 2027 m. Šios programos lėšomis numatoma stiprinti Lietuvos mokslo ir studijų aplinką, pritraukti užsienio tyrėjus, didinti Lietuvos mokslo erdvės patrauklumą. Sutartys pasirašytos įgyvendinant Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuotą programą „Ekscelencijos centrų iniciatyva“. Šie centrai sutelks išskirtinių kompetencijų mokslininkų komandas, kurių plėtojamų mokslinių tyrimų rezultatai pritrauks užsienio tyrėjus, stiprins konkrečių mokslo krypčių potencialą ir didins VU konkurencingumą tarptautinėje mokslinių tyrimų erdvėje.

 

Vilniaus universitete įkurti keturi ekscelencijos centrai. Tai – VU Pažangiųjų šviesos technologijų ekscelencijos centras, kurio dalyvaujantys padaliniai – Fizikos fakultetas, Chemijos ir geomokslų fakultetas, Medicinos fakultetas, centro vadovas – prof. Audrius Dubietis. VU Pažangiųjų šviesos technologijų ekscelencijos centras numato sukurti tvarią, prie šiuolaikinio mokslo iššūkių lengvai prisitaikančią, tarptautiniam ir tarpdalykiniam bendradarbiavimui atvirą fundamentinių ir taikomųjų tyrimų platformą, kurioje bus vykdomi aukščiausio lygio moksliniai tyrimai femtosekundinių lazerių fizikos, ultrasparčiosios netiesinės optikos ir spektroskopijos, lazerinio mikroapdirbimo, lazerinių nanotechnologijų, fotoelektrinių reiškinių, organinės ir neorganinės puslaidininkinės optoelektronikos, nitridinių puslaidininkinių technologijų ir kvantinių technologijų kryptyse, siekiant platesnės integracijos į CERN ir Ekstremalios šviesos infrastruktūros (ELI) mokslinių tyrimų lauką.

 

Antrasis – Duomenų centras mašininiam mokymui ir kvantiniams skaičiavimams gamtos ir biomedicinos mokslų srityse. Jame dalyvaujantys padaliniai – Matematikos ir informatikos fakultetas, Gyvybės mokslų centras, Chemijos ir geomokslų fakultetas, Medicinos fakultetas. Centro vadovė – prof. Jurgita Markevičiūtė. Duomenų centras mašininiam mokymui ir kvantiniams skaičiavimams gamtos ir biomedicinos mokslų srityse, pasitelkdamas šiuolaikinių mokslo duomenų ir metaduomenų ontologijas, ketina surinkti ir atverti gamtos ir biomedicinos mokslų turimus ir naujai gaunamus duomenis pagal FAIR (angl. findable, accessible, interoperable, reusable) principus ir panaudoti šiuos duomenis modeliams kurti, įveiklinant mašininio mokymo ir kvantinių skaičiavimų metodus. Centro uždaviniai apima duomenims tinkamų ontologijų pritaikymą, atviros prieigos prie (meta)duomenų sudarymą, paskirstytos sistemos, skirtos keistis didelės apimties duomenimis bei modeliams kurti, diegti ir testuoti, parengimą.

 

Trečiojo, (Post)autoritarinių kraštovaizdžių tyrimų centro, dalyvaujantys padaliniai – Istorijos fakultetas, Filosofijos fakultetas, Chemijos ir geomokslų fakultetas. Jam vadovaus – prof. Arūnas Streikus. (Post)autoritarinių kraštovaizdžių tyrimų centro tikslas yra iš istorijos, filosofijos, geografijos, sociologijos ir paveldo perspektyvų tirti XX a. kultūrinius kraštovaizdžius ir autoritarinių bei postautoritarinių visuomenių sąveiką su aplinka. Tyrimų dėmesio centre – autoritarinių režimų transformuota aplinka ir tų pokyčių poveikis žmonių gyvenimui, sąmonei, tradicijoms ir atminčiai.

Gyvybės mokslų centro ekscelencijos programoje dalyvauja Gyvybės mokslų centras, vadovas – prof. Saulius Klimašauskas. Ši programa yra skirta genų redagavimo ir epigenomikos moksliniams tyrimams. Genų redagavimo srityje dirbantys tyrėjai plėtos Europos molekulinės biologijos laboratorijos Genomo redagavimo technologijų partnerystės instituto mokslinius tyrimus. Epigenomikos tyrimai sutelks dvi aukšto tarptautinio lygio Gyvybės mokslų centro epigenetinių tyrimų grupes, siekiančias sukurti naują požiūrį į žmogaus ligų kilmę ir atskleisti jų ryšius su fundamentaliais senėjimo ir organizmo vystymosi procesais.

Vienas iš VU įsteigtų centrų veiklos tikslų – tarpdisciplininio bendradarbiavimo plėtojimas, taip prisidedant prie centruose vykdomų mokslo krypčių mokslinių tyrimų kokybės stiprinimo. VU įsipareigojo pritraukti naujus tyrėjus, podoktorantūros stažuotojus, doktorantus, taip pat siekti aukštų mokslinės veiklos rezultatų. Parengta pagal „Vilniaus universiteto naujienas“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.