Ar Vilniaus universiteto Didžiajame kieme tinkamai pagerbti Lietuvos mokslininkai?

Vilniaus universiteto (VU) Didysis kiemas, be kitų svarbių reikšmių istorijoje, jau seniai yra tapęs ir universiteto panteonu.

70 Memorialine lenta Šivickiui
Memorialinė lenta VU Didžiajame kieme. Tik žinantys gali atspėti, kad trečiasis (žemiausias) įrašas yra skirtas Pranciškui Baltrui Šivickiui. L. Petrauskienės nuotr.

Jame renesansinių galerijų, juosiančių visą kiemą, pirmojo aukšto sienose paminklinėmis lentomis įamžinti universiteto steigėjai, mecenatai, įžymūs mokslininkai. Tačiau „lygių galimybių“ nėra ir šiame garbingame kieme. Kai kurie mokslininkai pagerbti tinkamai, o kai kuriuos (koks keistas sutapimas!), atrodo, norima antrąkart ištrinti iš istorijos. Skaudu, kad pastariesiems priklauso Pranciškus Baltrus Šivickis (1882–1968), vienas žymiausių Lietuvos XX a. zoologų, kuriam gyvam esant nebuvo reikiamos pagarbos dėl atsisakymo paklusti sovietų valdžiai, ideologizuojant Lietuvos mokslą. Deja, nėra garbės ir dabartiniame panteone. Tiksliau – iš šio panteono jis beveik visai ištrintas. Ir tik žinantys, kur įrašas buvo prieš jį ištrinant, gali surasti jo vietą.

 

Dar 2021 m., artinantis P. B. Šivickio 140-osioms gimimo metinėms, kurios turėjo būti paminėtos 2022 m. rugsėjo mėnesį, kreipiausi į VU administraciją, kad minėtas įrašas būtų atnaujintas. Gaila, neužsirašiau, į ką konkrečiai kreipiausi, nes naiviai galvojau, kad bus sureaguota. Bet nesulaukiau jokio atsakymo – nei teigiamo, nei neigiamo. Tuomet paprašiau pažįstamos mokslininkės, dirbančios universitete, padėti. Atsakymas jai atėjo neskubant – daugiau nei po mėnesio – su paaiškinimu, kad reikėtų restauruoti ir daugiau atminimo lentų. Todėl administracija svarstys, kaip ir kada. Praėjo ir P. B. Šivickio, ir Vilniaus 700-ųjų metų jubiliejai, bet niekas nepasikeitė. Negi lauksime 2029 metų, kai Vilniaus universitetas švęs 450-ąsias metines? Pagaliau ar tik per jubiliejus reikia pagerbti mums visiems nusipelniusius žmones?

 

Tenka priminti, kad P. B. Šivickio jubiliejų solidžiai paminėjo jo žemiečiai. Jie atnaujino paminklinį akmenį, esantį prie buvusios Šivickių sodybos Žalakiškių kaime Raseinių rajone, nes įrašas, iškaltas akmenyje daugiau nei prieš ketvirtį amžiaus, nors ir buvo įskaitomas, nelabai dailiai atrodė. Jubiliejaus šventė vyko visai prie pat Žalakiškių kaimo esančio Žaiginio miestelio kultūros namuose. Paminėta prasmingais pasisakymais ir skambiomis dainomis, kurias atliko tiek vietiniai, tiek iš Raseinių atvykę ansambliai. Apie šventę Žaiginyje rašyta ne tik Raseinių spaudoje, bet ir „Mokslo Lietuvoje“ (2022 m. spalio 5 d., Nr. 17 (704). Gražiai jubiliejus atšvęstas ir Gamtos tyrimų centre. Apie tai rašyta Lietuvos mokslų akademijos „Naujienų archyve“ 2022 m. spalio 6 d. Dr. Laima Petrauskienė yra knygos „Pranciškus Baltrus Šivickis, 1882–1968“ autorė.

 

Dr. Laima Petrauskienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.