Atsinaujinusi Tarptautinių konferencijų skatinimo programa: galima pretenduoti į 30 tūkst. Eur kompensaciją

Nuo kovo 1 d. startuoja atsinaujinusi „Go Vilnius“ tarptautinių konferencijų skatinimo programa, kuriai paraiškas kviečiami teikti visi, siekiantys sostinėje organizuoti tarptautines konferencijas ar kitus panašaus pobūdžio renginius. konferencija1Pareiškėjai gali tikėtis net iki 30 tūkst. eurų konferencijos išlaidas padengiančios kompensacijos. Tinkamos finansuoti konferencijos turi atitikti tam tikrus kriterijus, apimančius tarptautiškumą, konferencijos dydį, trukmę, sezoniškumą ir kt.

 

Tarptautinės konferencijos – didžiulė ekonominė nauda miestui

Programos organizatorių teigimu, tarptautinės konferencijos miestui neša daug tiesioginių ir netiesioginių naudų, tokių kaip Vilniaus žinomumo didinimas, patrauklaus miesto įvaizdžio formavimas, investicijų pritraukimas, išliekamosios vertės vietinei bendruomene kūrimas. Remiantis „Oxford Economics“ sukurta ir Vilniaus miestui pritaikyta renginių ekonominio naudingumo skaičiuokle, tarptautinė konferencija, kurioje dalyvauja 500 dalyvių, įvairiems verslo sektoriams sukuria daugiau nei 350 tūkst. eurų tiesioginių pajamų ir sumoka apie 100 tūkst. eurų mokesčių valstybei bei miestui. Praėjusiais metais konferencijų, kuriose dalyvavo 500 ir daugiau dalyvių, Vilniuje buvo 12.

 

2023 m. konferencijų skatinimo programa pasinaudojo iš viso 74 tarptautinės konferencijos, joms buvo suteikta finansavimo už 615 tūkst. Eur. – ši suma skirta iš turisto rinkliavos surinktų lėšų. Ekonominė vertė, kurią sugeneravo šios konferencijos – 17 mln. Eur. Vienam konferencijos dalyviui buvo skirta 40 Eur finansavimo, o jo sugeneruota ekonominės vertės siekia apie 1000 Eur.

„Siekiame, kad Vilnius būtų matomas užsienyje ir atpažįstamas kaip patrauklus miestas keliauti, gyventi, dirbti ar investuoti. Žinome, kiek daug pastangų ir resursų reikia skirti planuojant ir organizuojant europinę konferenciją ar pasaulinį kongresą ir koks reikšmingas yra miesto palaikymas, todėl tikime, kad ši programa, sumažinanti finasines konferencijų organizatorių rizikas, padės į Vilnių pritraukti svarbių tarptautinių renginių“, – pažymi „Go Vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė.

 

Į Tarptautinių konferencijų skatinimo programą galima aplikuoti su konferencijomis, kuriose dalyvaus daugiau nei 50 dalyvių, iš kurių bent pusė bus užsieniečių. Konferencija turi trukti mažiausiai 2 dienas ir vykti mokamose patalpose (viešbučiuose, konferencijų centruose, netradicinėse vietose ir pan.). Visos konferencijos bus vertinamos pagal tam tikrus kriterijus, kurių svarbiausi yra konferencijos dydis, tarptautiškumas, trukmė. Konferencijos, vyksiančios lapkričio – kovo mėnesiais bus vertinamos aukštesniu balu, taip siekiant sumažinti turistinio sezoniškumo problemą. Skiriama kompensacijos suma negalės būti didesnė nei 60 proc. konferencijos biudžeto. Vienai konferencijai bus galima pateikti tik vieną paraišką, kuri turės būti pateikta likus ne mažiau kaip 30 dienų iki konferencijos pradžios.

 

Europinė praktika ir vertė verslo bei mokslo sektoriaus stiprinimui

Į programoje numatytas lėšas pretenduoti gali vieši ir privatūs juridiniai asmenys, organizuojantys konferenciją savo kaštais ir prisiimantys atsakomybę už konferencijos organizavimą. Taip pat  konferencijų organizatoriai, veikiantys užsakovo vardu ir galintys pateikti atstovavimą pagrindžiančius įrodymus.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė teigia, kad „Go Vilnius“ paruošta Tarptautinių konferencijų skatinimo programa yra didelė paspirtis turizmo verslui, konferencijų ir renginių organizatoriams kviečiant klientus organizuoti konferencijas sostinėje. „Panašaus pobūdžio programas taiko ir kiti miestai, tad Vilniui ši programa yra būtina, norint neiškristi iš Europos konferencinio turizmo žemėlapio”, – sako ekspertė.

 

Tarptautines mokslines konferencijas organizuojantis Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkas bei Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos narys dr. Linas Petkevičius teigia, kad be konferencijų generuojamos ekonominės naudos, labai svarbu ir konferencijų dalyviai, kurie gali tapti Vilniui taip reikalingais aukštos kompetencijos talentais.

„Į mūsų konferencijas atvyksta neeiliniai svečiai, kurie supažindina su įvairiomis mokslo naujovėmis, o tai netiesiogiai prisideda prie visos informatikos krypties tobulėjimo. Dažnas konferencijos svečias – būsimas Europos ar pasaulio talentas, doktorantas, jaunasis mokslininkas. Nemažai iš jų po 10–20 m. vadovaus savo mokslo grupėms arba dirbs didžiuosiuose mokslo centruose ir prisimins Vilnių kaip vietą, kuri paliko puikius įspūdžius. Taip Vilniui atsiranda galimybės tapti vis labiau vertinama vieta mokslui ir mokslininkams“, – pažymi dr. Linas Petkevičius. Mokslininko dėka Vilnius laimėjo teisę suorganizuoti vieną svarbiausių Europoje informatikos srities konferenciją „35th European Conference on Machine Learning and Principles and Practice of Knowledge Discovery in Databases”. Tikimasi, kad į konferenciją jau šį rudenį suvažiuos apie 1300 informatikos ir matematikos ekspertų, dirbančių su dirbtinio intelekto technologijomis visame pasaulyje. Skaičiuojama, kad konferencija sugeneruos Vilniui apie 1,6 mln. Eur ekonominės naudos.

 

Daugiau informacijos apie programą rasite „Go Vilnius“ internetinėje svetainėje: Tarptautinių konferencijų skatinimo programa | Go Vilnius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.