Dronų kūrėjams – dar viena proga gauti ES finansuojamo projekto paramą

Europos Sąjungos (ES) programos „Europos horizontas“ finansuojamo projekto ICAERUS tikslas – pristatyti ir remti veiksmingą ir saugų bepiločių orlaivių naudojimą bei numatyti su jų naudojimu susijusią riziką ir pridėtinę vertę. Projekto pirmasis PUSH tipo atviras kvietimas buvo itin sėkmingas: pritraukė daugiau nei 55 pretendentus iš 17 Europos šalių. 5 atrinkti projektai jau įgyvendinami. Lietuvos kūrėjai, norintys pretenduoti į paramą pagal antrąjį kvietimą, paraiškas gali teikti iki šių metų gegužės 7 d. Perspektyviai idėjai įgyvendinti bus galima skirti 60 tūkst. eurų.

Šiuo kvietimu norima pasitelkti pareiškėjus, suinteresuotus inovacijų plėtra. Trims atrinktiems pareiškėjams bus skirta po 60 tūkst. eurų įgyvendinti projektus, kuriais siekiama dronais surinktus duomenis pristatyti ir panaudoti kaip būdą vertinti technologines ir netechnologines hipotezes. Numatoma finansuoti inovatyvias idėjas, kaip dronų technologijomis ir jų pagalba surinktų duomenų rinkiniais galima spręsti svarbias pasaulio problemas ir kurti vertę visuomenei. Bus skatinami nauji aparatinės ir programinės įrangos sprendimai, galintys padidinti bepiločio orlaivio našumą, pailginti skrydžio laiką ir pagerinti duomenų rinkimą bei analizę.

Pretenduoti į paramą gali ir duomenų analizės bei apdorojimo ekspertai, norintys patobulinti procesus naujais algoritmais bei metodais (vaizdų atpažinimu, mašininiu mokymusi, dirbtiniu intelektu ir pan.). Laukiama ir inovatyvių bepiločių orlaivių technologijomis grįstų paslaugų fotografavimas iš oro, geodezija, stebėsena ir pan. ar tokioms taikomųjų programų sritims, kaip tikslioji žemdirbystė, pagalba nelaimių atveju, infrastruktūros tikrinimas ir kt. Dar viena remiama sritis – naujų saugaus ir atsakingo bepiločių orlaivių technologijų naudojimo standartų ir taisyklių rengimas, įskaitant privatumo bei saugumo aspektus. Išsamią informaciją apie kvietimo sąlygas galima rasti adresu: icaerus.eu/open-calls/.

Projekto ICAERUS komanda ieško moksliniais tyrimais ir technologijų plėtra besidominčių subjektų, pavyzdžiui, dronų gamintojų, startuolių ir MVĮ, naudojančių inovatyvias dronų paslaugas ir technologijas, dirbtinio intelekto ir daiktų interneto įmonių bei mokslinių tyrimų institutų ar registruotų juridinių asmenų reikalavimus atitinkančiose programos „Europos Horizontas“ šalyse. Tai reiškia, kad pareiškėjais gali tapti ES valstybės narės, atokiausi jų regionai, su ES nare susijusios užjūrio šalys ir teritorijos bei su programa „Europos horizontas“ susijusių šalių piliečiai.

 

Kokie konkretūs projektai būtų tinkami finansuoti?

Pavyzdžiui, turintys tikslą išplėsti bepiločių orlaivių naudojimą žemės ūkyje: pasėlių augimo priežiūros, dirvožemio kokybės ir oro sąlygų stebėjimui. Tuo tarpu ūkininkams – suteikti galimybę laiku gauti duomenis ir taip optimizuoti veiklą. Dar vienas pavyzdys – pasitelkti technologijas aplinkos stebėsenai: renkant duomenis apie oro, vandens ir dirvožemio kokybę, taip pat floros ir faunos būklę, palengvinant monitoringo ir valdymo procesus.

Infrastruktūrai tikrinti skirtos inovacijos pritaikymo scenarijus – tiltus, pastatus ir elektros linijas prižiūrėti galinti technologija, panaikinanti poreikį pavojingas užduotis atlikti darbuotojams. Logistikai ir pristatymui pritaikyti bepiločiai orlaiviai galėtų gabenti prekes atokiose ar sunkiai pasiekiamose vietovėse, taip sumažinant transportavimo išlaidas ir sutrumpinant pristatymo laiką. Saugumo ir stebėjimo sprendimų pažangą neabejotinai paskatintų galimybė bepiločiams orlaiviams patikėti ypatingos svarbos infrastruktūrą, pavyzdžiui, oro uostus arba elektrines. Tai palengvintų ir teisėsaugos institucijų veiklą, tiek vykdant jų stebėjimą, tiek atliekant tyrimus.

 

Terminai, kaip kreiptis ir kita svarbi informacija

Paraiškų vertinimas truks iki 2024-ųjų liepos. Projektų įgyvendinimas bus suskirstytas į projektavimo, gamybos, pardavimo etapus ir truks metus: nuo šių metų rugsėjo 1 d. iki pat 2025-ųjų vasaros pabaigos. Visi, kurie turi projektą ICAERUS atitinkančių sumanymų, kviečiami registruotis atvirų kvietimų platformoje adresu: opencallhub.eu. Nepriklausomi ekspertai įvertins kiekvienos paraiškos kokybę, įskaitant koncepciją ir galimybes, technologinį pasirengimą ir inovacijų plėtrą, organizacinius pajėgumus ir išteklių paskirstymą. Visi vertinimo kriterijai bus pateikti pirmiau minėtoje atvirų kvietimų platformoje, skiltyje „Svarbūs dokumentai“ (angl. Necessary Documents).

Oficiali ICAERUS atvirų kvietimų teikti paraiškas ir viso projekto kalba – anglų. Todėl kitomis kalbomis pateiktos paraiškos nebus vertinamos. Visų projekto įgyvendinimo laikotarpiu prašomų dokumentų taip pat bus laukiama anglų kalba. Daugiau informacijos: opencallhub.eu DUK skiltyje arba el. paštu icaerus@opencallhub.eu. Parengė Ugnė Gromnickaitė, Agromaisto inovacijų dirbtuvių ART21 komunikacijos specialistė (tel. +370 662 83 699).

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.