ENCIKLOPEDIJA LIETUVAI IR PASAULIUI: reikia pagalbos

2012 m. Vilniaus universiteto serveryje buvo pradėta kurti „Enciklopedija Lietuvai ir pasauliui“ (ELIP). Dalyvaujant Kompiuterininkų sąjungai (www.liks.lt), buvo gautas specialus leidimas tam reikalui naudoti su žodžiu Lietuva susijusį domeno vardą – www.lietuvai.lt.

70 ELIP 4 Edvinas Giedrimas
2022 m. rugsėjo 6 d. Mokslų akademijoje įvykusioje konferencijoje, skirtoje aptarti ELIP – „Enciklopediją Lietuvai ir pasauliui“. Iš kairės: Žilvinas Dautartas, Laima Lingytė, kultūros ministro patarėjas Sigitas Šležas, Edvinas Giedrimas, akad. Antanas Buračas, adv. Jonas Ivoška

Per 12 metų ELIP buvo sukaupta virš 21 mln. enciklopedinių straipsnių. Šiuolaikiniame pasaulyje standartu tapo kiekvienos organizacijos, įstaigos, institucijos ir visuomeninio asmens pristatymas ne tik nuosavoje svetainėje, bet ir enciklopediniame puslapyje. Anglakalbiame pasaulyje tapo norma tuo pasirūpinti. ELIP veikla siekiama, kad tai taptų norma ir lietuviakalbėje bendruomenėje.

Mes akcentuojame, kad ELIP nėra kieno nors nuosavybė. Ši enciklopedija yra Lietuvos turtas ir kiekvieno jos piliečio nuosavybė! Kad tai patvirtintume, prašome visų lietuvių finansiškai paremti ELIP vystymo fondą. Fondo pinigai nebūtų naudojami mokėti už darbą ELIP. Jie reikalingi ir techninės bazės atnaujinimui. Atidaryta speciali sąskaita: SWEDBANK, a. s. LT74 7300 0101 8078 5190, gavėjas – Vitas Povilaitis, paskirtis – Enciklopedija Lietuvai ir pasauliui

 

ELIP tikslas – tapti Lietuvos nacionaliniu projektu

Finansai, aptarnavimas neretai būna priežastimis, kodėl nuosavų svetainių nespėjama atnaujinti. Tuo tarpu enciklopediniams puslapiams tų priežasčių nėra – visi lengvai gali išmokti valdyti ELIP aprašymą, informacijos laikymas nieko nekainuoja. Bendra enciklopedinio straipsnio priklausomybė yra daugiau įpareigojanti visus susijusius su aprašymu jį sekti ir atnaujinti. Visa ELIP informacija yra klasifikuojama, kiekvieną straipsnį priskiriant atitinkamai kategorijai.

Skirtingai nei Vikipedijoje ar Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, ELIP rengia išsamesnius, plačiau asmenį ar objektą apibūdinančius straipsnius. Jie gali būti iliustruoti ne tik nuotraukomis, bet ir knygomis, garso ir vaizdo įrašais. Skirtingai nuo Vikipedijos, ELIP neleidžiama dalyvauti anonimams ir siekiama straipsnių autorystės. ELIP naudoja nemokamą atviro kodo MediaWiki programinę įrangą, kuri yra pastoviai atnaujinama ir leidžia įgyvendinti efektyvią, tarpusavio nuorodomis susietą paieškos sistemą. ELIP veikimo licencija leidžia laisvai kopijuoti, naudoti ir cituoti jos straipsniuose, knygose ir pan. esančią informaciją.

ELIP siekia būti didžiausiu visuomeniniu projektu, įtraukiančiu kiekvieną, nepriklausomai nuo gyvenimo vietos, socialinės padėties ir pan. ELIP ugdo dalinimosi ir bendravimo kultūrą ir siekia, kad kiekvieno išsilavinusio lietuvio garbės reikalu taptų pareiga pasidalinti savo informacija išmanoma tema. Tai užtikrintų pasitikėjimą šiuo informacijos šaltiniu ir jo kokybę, įtvirtintų jausmą, kad ELIP yra mano. Kiekviena organizacija, įstaiga ar žinomas asmuo internete, be save pristatančios svetainės, yra aprašomas ir vienu puslapiu enciklopedijoje. ELIP kiekvienam suteikia galimybę nemokamai tą puslapį valdyti. Esame parengę įvairių sričių aprašymo modelius. ELIP privalumas yra visuomeniškumas ir visuotinumas. ELIP tikslas – išlaikyti ir platinti lietuvybę pasaulyje, tampant Valstybiniu projektu.

Papildant enciklopedinius aprašymus, įkurtas ELIP knygynas https://knyga.lietuvai.lt, į kurį keliamos išleistų knygų skaitmeninės kopijos, leidžiant jas kopijuoti. Atskiri jo skyriai skirti ir lietuviams užsienyje https://lietuvai.lt/wiki/JAV_lietuvių_istorija. Į ELIP jau yra įkelta „Lietuvių enciklopedija“, išleista Bostone (https://lituapedija.net). (Tęsinys – kitame numeryje)

 

Edvinas Giedrimas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.