Gimtinėje prisimintas istorikas Sigitas Jegelevičius

Antrą kartą Raitininkų seniūnijos krašto muziejus, bendradarbiaudamas su Alytaus rajono viešosios bibliotekos Makniūnų ir Ryliškių filialais bei Alytaus rajono savivaldybės Raitininkų seniūnija, Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse sukvietė į tradiciniu tampantį „proto mūšį“.

70 Sigitas Jegelevičius
Istorikas Sigitas Jegelevičius. Archyvo nuotr.

Jame varžėsi šešios komandos iš Alytaus, Butrimonių, Makniūnų, Ryliškių ir Vilniaus. Renginio iniciatoriai, siekdami įgyvendinti savo misiją puoselėti čia gyvenančių ir šį kraštą garsinusių žmonių atmintį, jį skyrė prisiminti ir geriau pažinti iš šio krašto kilusį istoriką doc. dr. Sigitą Jegelevičių (1938–2014). Raitininkų seniūnijos krašto muziejaus steigėjas Juozas Adomaitis pažymėjo: „Muziejus pasakoja ne tik apie daiktus, susijusius su mūsų kraštu, bet ir apie žmones, kurie svarbūs ne tik šiam kraštui, bet ir visai Lietuvai.”

 

Susirinkusieji pirmiausia apsilankė parodoje, kurioje buvo eksponuojamos dr. Sigito Jegelevičiaus išleistos knygos, fotografijos iš jo asmeninio archyvo bei pelnyti apdovanojimai. Akylai susipažinusieji su paroda galėjo rasti atsakymus ir į kai kuriuos būsimojo „proto mūšio“ klausimus. Eksponatus parodai paskolino Sigito Jegelevičiaus sūnus, Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, istorikas Gintaras Jegelevičius. Jis pasidalino mintimis apie tėvą ir padėjo parengti renginio klausimus.

Doc. dr. Sigitas Jegelevičius gimė 1938 m. Alytaus rajono Vabalių kaime. Mokėsi Alytaus 1-ojoje vidurinėje mokykloje, vėliau studijavo Vilniaus universitete, dar vėliau – Maskvoje, Valstybiniame istorijos ir archyvistikos institute. Nuo 1964 m. pradėjo dirbti Vilniaus universitete, kur dėstė studentams ir dirbo mokslinį darbą, buvo mokslo darbų leidinio „Lietuvos istorijos studijos“ redkolegijos narys.

S. Jegelevičius buvo aktyvus Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos narys, pelnęs šių organizacijų apdovanojimus. Jam buvo skirtas Sausio 13-osios medalis. 2003 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi. S. Jegelevičius buvo vienas svarbiausių konsultantų įvairiose valstybės regalijų, nusipelniusių žmonių ir įvykių įamžinimo srityse. Šis istorikas yra laikomas vienu iškiliausių archyvistikos specialistų Jis dalyvavo rengiant kolektyvines monografijas: „Vilniaus universiteto istorija 1579–1994“ (1994), „Lietuvos Respublikos ministrai pirmininkai 1918–1940“ (1997), „Lietuvos šaulių sąjunga valstybės ir visuomenės tarnyboje 1919–2004“ (2005), „Lietuvos vidaus reikalų istorija“ (2008), „Alma Mater Vilnensis: Vilniaus universiteto istorijos bruožai“ (2009–2012), „Lietuvių tautos sukilimas: 1941 m. birželio 22–28 d.“ (2011).

70 Sigito Jegelevičiaus sūnus Lietuvos kariuomenės atsargos majoras istorikas Gintaras Jegelevičius
Sigito Jegelevičiaus sūnus, istorikas Gintaras Jegelevičius

Kaip duoklę savo gimtajam kraštui, S. Jegelevičius parengė ir plačios apimties monografiją „Nemunaitis ir jo parapija“ (2002 m., 1366 p.). Monografija buvo išleista, minint Nemunaičio 380-ąsias metines. Joje sukaupta dokumentinė informacija apie šios parapijos kaimus ir jų gyventojus. Besidomintieji savo giminės šaknimis joje ras gana daug duomenų šeimų genealogijos studijoms.

Nors vykęs „proto mūšis“ buvo skirtas minėtos iškilios asmenybės atminimui, jame dalyvavusioms komandoms buvo pateikti ir kiti klausimai, susiję su Valstybės atkūrimo diena. Specialų turnyrą apie Europą dalyviams parengė Alytaus „Europa tiesiogiai“ (angl. „Europe Direct“) informacinis centras. Centro vadovė Nijolė Vitienė pasveikino renginio dalyvius, pateikė įdomių faktų apie Europą, o atsakiusiems į klausimus įteikė prizus. Turnyro metu netrūko ir netikėtų šmaikščių klausimų.

 

70 Sigito Jegelevičiaus seserų Onutės ir Zitos komanda iš Vilniaus Vabaliai
Sigito Jegelevičiaus seserys prisiminimo renginyje

 

 

 

 

70 Sigitas Jegelevičius 2 vietos laimėtojai komanda iš aplinkinių kaimų Rinktiniai
Pirmųjų vietų laimėtojai
70 Sigitas Jegelevičius 1 vietos laimėtojai komanda iš Alytaus Sofranai
Pirmųjų vietų laimėtojai
70 Sigitas Jegelevičius 3 vietos laimėtojai Makniūnų sodžiaus bendruomenės komanda
Pirmųjų vietų laimėtojai

Atvykusius dalyvius pasveikino Raitininkų seniūnijos seniūnas A. Laukaitis ir Alytaus rajono viešosios bibliotekos vadovas Aivaras Vyšniauskas. Savo kūrybos eilėraštį, skirtą tėvynei, perskaitė Makniūnų sodžiaus bendruomenės pirmininkė Dalė Baranauskienė. Ypač vertingą dovaną muziejui – projektorių padovanojo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Petras Sabaitis, kuris vėliau prisijungė prie vienos iš komandų. Smagu, kad taip pagerbti savo brolio atminimą nusprendė ir Sigito Jegelevičiaus seserys, subūrusios komandą ir azartiškai įsitraukusios į „proto mūšį“. Lyginant su ankstesniais metais, renginyje buvo kiek mažiau komandų, tačiau netrūko gerų emocijų ir karštų diskusijų. Geriausiai pasirodžiusios trys komandos buvo apdovanotos.

70 Sigito Jegelevičiaus parengti ir išleisti leidiniai
Sigito Jegelevičiaus darbai

Už pagalbą organizuojant renginį dėkojame rėmėjams: Alytaus rajono savivaldybės viešajai bibliotekai, Alytaus turizmo ir informacijos centrui, Makniūnų sodžiaus bendruomenei, Raitininkų kaimo bendruomenei, parduotuvių tinklui „Srovė“, Alytaus miesto bendruomenės centrui ir kt. Prie renginio organizavimo prisidėjo ir neseniai išrinkti Raitininkų seniūnijos seniūnaičiai – Rimvydas Baranauskas ir Dovilė Didžiulienė. Už renginio akimirkų įamžinimą nuoširdžiai dėkojame fotografei Auksei Čyžiūtei. Raitininkų seniūnijos krašto muziejus nuosekliai skleidžia informaciją apie šio krašto istoriją bei jį garsinusias asmenybes ir jau artimiausiu metu pakvies į kitus švietėjiškus renginius. Autorė yra Alytaus krašto mokslininkų draugijos „Vizija“ narė, Raitininkų seniūnijos krašto muziejaus savanorė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.