Jaunieji talentai universitete siekia savo gyvenimo svajonių

„Didžiausiu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) privalumu laikyčiau galimybę mokytis įvairiausių kalbų. Man tai labai svarbu, nes dainininkai turi dainuoti begale skirtingų kalbų. Dėl to jie turi gerai suprasti ne tik kalbos fonetiką, bet ir pačią kalbą, jei nori profesionaliai atlikti kūrinius.

Studentai JonoPetronionuotr
Jono Petronio nuotr,

Ne veltui dažnai mano specialybės dėstytojos sako, kad daina ar arija nėra tik natos – tai istorija, kurią tu pasakoji klausytojams“, – teigia VDU Muzikos akademijos atlikimo meno (dainavimo) pirmakursė Liepa Dabriškaitė, viena iš beveik devyniasdešimties studentų, kuriems universitetas šiemet skyrė iki 1000 eurų dydžio stipendijas, skirtas talentų ugdymui.

Semiasi patirties iš geriausių dėstytojų

Liepa pasakoja, kad taip pat itin džiaugiasi galimybe mokytis iš tarptautiniu mastu pripažintų, patyrusių VDU Muzikos akademijos Dainavimo katedros dėstytojų – operos solistės prof. Sabinos Martinaitytės ir pianistės, koncertmeisterės prof. Audronės Eitmanavičiūtės.

„Studijuoti dainavimą VDU Muzikos akademijoje ir pasirinkau būtent dėl šių dėstytojų, kadangi šioje specialybėje individualus darbas su dėstytoju yra pats fundamentaliausias dalykas. Esu labai dėkinga dėstytojoms, kad priėmė į savo klasę ir dalinasi savo ilgamete darbo patirtimi“, – sako studentė.

VDU Studijų stipendijų fondas talentams ugdyti yra skirtas tiems pirmakursiams, kurie mokyklas baigė aukščiausiais mokymosi rezultatais. Tikimasi, kad skiriamos stipendijos jiems sudarys dar geresnes sąlygas studijuoti ir siekti papildomų žinių.

Svajonė – dainuoti teatre

Liepa pripažįsta, kad dėl aktyvaus dalyvavimo įvairiose veiklose – koncertuose, konkursuose ir įvairiuose projektuose, jai lieka mažiau laiko įvairiems VDU siūlomiems papildomiems užsiėmimams, tačiau nuo praėjusio semestro ji pradėjo lankyti šokių pamokas.

„Šokti visada norėjau išmokti, be to, plastiškas bei ištreniruotas kūnas yra labai reikalingas profesionalios karjeros siekiančiam dainininkui. Labai džiaugiuosi, kad tokia galimybė yra, ketinu šį užsiėmimą lankyti ir toliau“, – tikina VDU studentė.

Paklausta apie ateities planus, ji neslepia, kad pasirinktoje specialybėje, dainavime, daug ką lemia perklausos, todėl toli į ateitį planuoti nėra lengva – negali būti tikras, kad būsi priimtas, todėl svarbu nuolat ir intensyviai mokytis: tiek studijų metu, tiek ir po jų, už universiteto ribų. Tačiau Liepa atvirauja, kad jos svajonė – darbas teatre.

„Jaučiu, kad dainavimas ir teatras – didžioji mano gyvenimo meilė ir aistra. Mano didžioji svajonė bei planas A, ir B, ir C – teatro scena. O dainininko specialybė tuo ir ypatinga, kad turi nuolat mokytis, nes niekada nepasieki savo galimybių ribų, kad ir kaip norėtum“, – pabrėžia pašnekovė.

Ieškojo naudingų studijų

Iš tolimųjų Kuršėnų į Kauną studijuoti atvykęs Arnas Katilius susidomėjo VDU Žemės ūkio akademijos siūloma nauja Tvariosios inžinerijos programa. Aukščiausiais balais išlaikęs tiek lietuvių, tiek matematikos valstybinius egzaminus, vaikinas turėjo galimybę įstoti į bet kurį šalies universitetą, tačiau pats norėjo studijuoti tai, kas būtų naudinga ir aktualu.

Anot jo, tvarumas – ateities raktinis žodis, tad jo manymu ši specialybė bus tikrai paklausi: „Mūsų specialybės tikslas – pasiekti geriausių rezultatų sunaudojant kuo mažiau išteklių ir saugant gamtą. Visa tai susiję ir su žaliąja energija, ir su robotais bei dronais. Mes valdysime šias technologijas, tad mūsų tikslas jas ištobulinti ir prižiūrėti, kad žemės ūkis būtų kuo tvaresnis ir į aplinką būtų išmetama kuo mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų“.

Rinkdamasis studijų programą Arnas tikėjosi gauti ne sausų teorinių, bet ir praktinių žinių, kad viską galima būtų pamatyti ir išbandyti. „Universitetas tą ir siūlo. Jau pirmame semestre buvome keliose išvykose, aplankėme keletą įmonių., buvo ir pas mus įmonių atstovai atvažiavę. Tokiu būdu susidaro aiškesnis vaizdas, ką veikia panašios specialybės žmonės, kas yra tos išmaniosios technologijos. Nesinorėjo tokių studijų, kur išklausai paskaitas, parašai bakalauro darbą ir viskas. O po to vis tiek dirbi ne pagal specialybę. Tai tikrai sveikinu šį universitetą, kad taip stengiasi dėl studentų“, – pasakojo pirmakursis.

Planuoja turėti verslą

Puikiai mokykloje mokęsis Arnas pasiekimais džiaugiasi ir universitete. Kaip vienam aukščiausiais balais įstojusiajam studijuoti VDU jam skyrė 1000 Eur dydžio skatinamąją stipendiją, vaikinas studijuoja valstybės finansuojamoje vietoje, gauna stipendiją, o pirmąją egzaminų sesiją užbaigė dešimtukais ir devintukais.

Pasak studento, svarbiausia, kad tai, ko mokaisi, tau pačiam patiktų, tuomet ir seksis moksluose. Nors Arnas dalyvaudavo tiek matematikos, tiek lietuvių kalbos olimpiadose, jam labiausiai prie širdies tikslieji dalykai – inžinerija, fizika, informacinės technologijos.

„Buvo minčių rinktis ir gretutines studijas, bet išsigandau krūvio, kad labai stipriai neužspaustų. Pirmus metus galvoju pakankamai ramiai studijuoti, tai kas privaloma, o po to žiūrėsiu, kaip su laiku ir krūviu. Nors dabar jau, iš kursiokės patirties, galiu pasakyti, kad studijuojant tikrai galima rinktis ir gretutines studijas“, – papildomai studijuoti Arnas norėtų dalykus, susijusius su privataus verslo valdymo ir apskaitos sritimis.

Atvyko su visais draugais

Nors ateitis dar toli, vaikinas planuoja VDU studijuoti ir magistrantūroje, derindamas studijas su darbu. O kol kas laisvą laiką Kaune leidžia su savo draugais, kurie visi šeši atvyko iš Kuršėnų ir įstojo į tą patį universitetą.

„Aišku, atsirado naujų draugų ir pažinčių, bet ta draugų kompanija iš gimtojo miesto išliko ta pati. Visi draugai įstojo į VDU Žemės ūkio akademiją, o ir gyvename visi netoliese, – nors Arnas apsigyveno pačiame Akademijos miestelyje, turėdamas savo nuosavą automobilį laisvai keliauja po visą Kauną. – Tikrai yra ką čia veikti, žymiai platesnės galimybės nei Kuršėnuose, tik reikia turėti fantazijos, ką veikti.“

Motyvacija – meilė gamtai

Kaunietis Antanas Pedišius toli nuo namų neišvyko – Jėzuitų gimnaziją baigęs vaikinas įstojo į VDU Gamtos mokslų fakultetą, kur pasirinko studijuoti Biologijos ir genetikos programą. „Esu labai vietinis, gyvenu kitoj gatvės pusėj nuo VDU Humanitarinių mokslų fakulteto, bet deja ne ten studijuoju“, – juokiasi vaikinas.

Rinkdamasis tarp Kauno ir Vilniaus, Antanas pasirinko pirmąjį, nes, anot jo, čia viskas arti, pažįstama – viskas kaip namuose. Juolab, kad apie VDU vaikinas jau buvo susirinkęs gerų atsiliepimų – abu jo pusbroliai čia baigė savo studijas.

Ilgametis skautas, visas vasaras praleidžiantis gamtoje, daug negalvojęs norėjo studijuoti biologiją. Antanas pasakoja, kad į Jūrų skautus įstojo daugiau nei prieš dešimtmetį ir nuo to laiko jį be galo traukia gamtos pasaulis. Tik gal labiau ne tas, kuris matomas pro mikroskopą, bet gyvasis, – kurį galima paliesti, pačiupinėti ir tyrinėti. Vaikinas svarsto, kad gal meilė gamtai atėjo iš senelių – močiutė buvo gydytoja, o senelis – Energetikos mokslų instituto laboratorijos vadovas.

Ką jūros skautai veikia Kaune? Antanas juokiasi, kad Klaipėdoje jų kaip tik mažiausiai: „Gal ir norėtume buriniais laivais jūroje paplaukioti, bet daugiausia dalyvaujame baidarių žygiuose, plaukiame irklinėmis valtimis, buriuojame mažesniais laiveliais ežeruose“.

Svajonė – darbas „National Geographic“

Šimtuku anglų kalbos valstybinį egzaminą išlaikęs studentas taip pat puikiai pasirodė ir geografijos valstybiniame egzamine – surinko net 98 balus. Vis dėlto, geografiją Antanas laiko savo pomėgiu, o studijuodamas genetiką ir biologiją tikisi įgyti aktualią profesiją.

„Viena iš mano svajonių, ko gero, nelabai pasiekiama, yra dirbti tyrėju ar žurnalistu „National Geographic“. Aišku, man atrodo reikia svajoti ir užsibrėžti aukštus tikslus, bet realistiškiau žiūrint, norėčiau įsidarbinti tokioje įmonėje, kaip tarkim, „Thermo Fisher Scientific“, – pasak vaikino, Biotechnologijų programą VDU baigęs jo pusbrolis kaip tik ten ir dirba.

Dar vienas Antano planas – pasirinkti gretutines Pedagogikos studijas ir tapti mokytoju. „Mokytojų visuomet trūksta, be to, moku dirbti su vaikais, nes esu dirbęs vadovu vaikų vasaros stovyklose. Vis dėlto, aš pats svajočiau užsiimti labiau moksliniais darbais ir tyrimais“, – dėl šios priežasties ir dėl to, kad vaikino šeimoje daug mokslininkų, jis planuoja rinktis ir magistrantūros studijas.

Antanas pasakoja, kad smagiausia studijų dalis – darbas laboratorijose ir praktika. Jau šį birželį Biologijos ir genetikos studentai turės praktiką, kurios metu reikės surinkti augalų herbariumą. „Labai smagiai skamba, jau dabar laukiu šios praktikos, – šypsosi vaikinas. – Apskritai, palyginus su mokykla, universitetas man patinka savo lanksčiu režimu ir grafiku. Dar patinka laboratoriniai darbai, kas yra kaip praktika, trunkanti visus metus“.

Stengiasi išlaikyti balansą

Nors turi daug ateities svajonių ir planų, bet šiuo metu pirmakursis nenori sau užsikrauti papildomo krūvio ir visą laiką skiria tik studijoms, skautijai ir sportui. Kitais metais nebent svarsto prisijungti prie Tado Ivanausko ornitologų klubo.

Nuo paauglystės sporto salėje sportuojantis Antanas pradėjo lankytis V. Adamkaus sporto centre, kuris yra prie pat universiteto, be to nemokamas. Tačiau po kurio vėl sugrįžo į savo pamėgtą sporto salę.

„Anksčiau esu lankęs ir futbolą, ir stalo tenisą, karate, bet supratau, kad sportavimas tuomet, kai noriu ir turiu laiko, prisideda prie gyvenimo balanso. Nesi prisirišęs prie griežto treniruočių grafiko“, – pasak vaikino, tiek studijos, tiek laisvalaikis jam labai patinka ir nei apie papildomas veiklas, nei apie darbus negalvoja.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.