Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo organizuojamoje karjeros mugėje – įmonių gausa bei viliojančios karjeros perspektyvos kviečia grįžti į Lietuvą

Antrus metus iš eilės Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos (JKLJS) organizuojamoje virtualioje karjeros mugėje užsienyje studijuojantys lietuviai galėjo susipažinti su plačiomis karjeros bei praktikos galimybėmis, siūlomomis lietuviškų bei mūsų šalyje įsikūrusių tarptautinių kompanijų.

akimirkaŠiemet į mugę užsiregistravo net 130 dalyvių, studijuojančių užsienyje, o patirtimi bei karjeros galimybėmis dalinosi atstovai iš 20 skirtingų įmonių bei organizacijų, veikiančių įvairiausiose srityse – nuo gyvybės mokslų, informacinių technologijų, elektronikos iki finansų, atsinaujinančios energetikos, farmacijos bei daugelio kitų.

Naudinga informacija dalinosi ne tik renginio partneriai – įmonės „Ignitis Grupė“, „EY Baltics“, „Nasdaq Vilnius“, „PwC Lithuania, „Littelfuse“, Bentley Systems, Inc.“,  tačiau ir apie turizmą bei investicijas Kauno mieste informuojanti organizacija „Kaunas IN“, apie savanorystės vertę bei prasmę pasakojo organizacijos „Sidabrinė linija“ atstovai.

Šalia įmonių, į savo komandas ieškančių užsienyje kompetencijų įgijusių jaunųjų talentų, Lietuvos darbo rinką bei patarimus, kaip sklandžiai į ją įsilieti, dalino ir valstybinės įstaigos – „Investuok Lietuvoje“ bei Užsienio reikalų ministerijos informacijos centro „Grįžtu.lt“ konsultantai.

 

Šios mugės tikslas, pasak organizatorių, yra paskatinti studijas ne Lietuvoje pasirinkusius jaunus žmones atsigręžti į jų gimtojoje šalyje atsiveriančias karjeros galimybes, o Lietuvos ar čia įsikūrusioms tarptautinėms įmonėms padėti ieškoti jaunųjų talentų, kurių motyvacija ir idėjos gali prisidėti prie geresnės Lietuvos kūrimo.

„Karjeros galimybių mugės idėja komandoje gimė 2023 metais, kai pastebėjome atotrūkį tarp įmonių Lietuvoje ir lietuvių studentų, išvažiavusių studijuoti svetur. Be skambių frazių, kad mūsų Lietuva laukia, pasigesdavome konkretesnių nuorodų į tai, kokias galimybes rastume grįžę namo. Tad šis renginys svarbus ne tik praktiškai – tai taip pat žinutė užsienyje studijuojančiam ir gyvenančiam lietuviui, kad „Lietuva Tavęs laukia“ nėra tik skambi frazė, o įmonės bei viešosios įstaigos pasiryžusios investuoti savo laiką ir resursus, kad tai įrodytų“, – mintimis dalijasi mugę organizavusios Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkė Eglė Adomaitytė.

 

Lietuva – patraukli šalis gyventi ir dirbti

Susirinkusiuosius mugės atidaryme sveikinusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaite-Rasmusen pabrėžė, jog, kaip pati ilgą laiką gyvenusi ne Lietuvoje, ypač vertina galimybę priklausyti užsienio lietuvių diasporai ir džiaugiasi Lietuvos ekonomine pažanga bei darbo kultūra.

„Investuok Lietuvoje“ programos „Kurk Lietuvai“ vadovė Monika Merkytė pristatė galimybes jauniems žmonėms įsitraukti į viešojo sektoriaus Lietuvoje veiklą, teigdama, jog programa sujungia startuolius ir viešojo sektoriaus įmones, skatina kartu ieškoti būdų efektyviai spręsti valstybei kylančias problemas, o jauniesiems talentams suteikia galimybę įgyvendinti savo idėjas, taip prisidedant prie valstybės kūrimo.

„Tokio tipo karjeros mugėje dalyvavau pirmą kartą, ir nežinojau, ko tikėtis, bet idėja perkelti viską į internetinę erdvę maloniai nustebino. Niekur neaplikavau, nes studijas pradėjau tik rugsėjį, tad tikslas buvo tiesiog susipažinti su esamomis įmonėmis rinkoje ir įvertinti savo galimybes artimoje ateityje, bet tikrai rekomenduočiau dalyvauti visiems ir ypač tiems, kurie yra neseniai pasibaigę aukštąjį mokslą arba ieško įgyti patirties vakarietiško pobūdžio kompanijose“, – apie mugę pasakojo jos dalyvis, inžinerines magistro studijas Nyderlanduose pasirinkęs Artūras Kiselis.

 

Jam pritaria ir Dovilė Jozėnaitė, taip pat studijuojanti Nyderlanduose. Ją, Leideno universitete tyrinėjančią Lotynų Amerikos regioną, ypač sudomino karjeros galimybės viešajame Lietuvos sektoriuje.

„Pati to nesitikėdama pabendravau su labai įdomiais žmonėmis, gavau patarimų iš savo sričių specialistų, iš tikrųjų buvau labai įkvėpta sekti įvairius projektus ir net bandyti jiems registruotis. Man atrodo, kad labai dažnai išvykus studijuoti svetur ir vėliau  pamačius, kiek čia tų galimybių, užmirštam, kad tų galimybių yra daugybė ir Lietuvoje, o mūsų grįžtančių lietuvių iš tikrųjų laukia ištiestomis rankomis“, – džiaugėsi Dovilė.

 

Dėmesys ne tik karjeros galimybėms, tačiau ir vidinei įmonės kultūrai

Po sveikinimo žodžių atskiroje tam skirtoje erdvėje įmonių atstovai dalijosi asmeninėmis savo profesinio augimo istorijomis, pasakojo apie Lietuvos darbo rinką ir jos poreikius, išskyrė, kad pagrindinė kiekvienos organizacijos vertybė yra žmonės, tad bet kuriam karjerą pradedančiam jaunam žmogui svarbu ieškoti to, kas jam svarbu ir prasminga, bei nepasiduoti iškilus pirmiems sunkumams.

„Svarbiausias dalykas, kurį vertiname, yra jūsų patirtys, tad dabar yra pats laikas bandyti, ieškoti, naudotis kiekviena galimybe ir išlipti iš savo komforto zonos. Kiekviena patirtis plečia karjeros portfolio, kurį galima panaudoti ir kitoje srityje“, – kalbėjo įmonės „Littelfuse“ talentų pritraukimo specialistė Gustė Vaitkevičiūtė.

 

Dėl to toks virtualus karjeros mugės formatas, įmonių atstovų teigimu, tampa puikia platforma nuolat talentų ieškančioms įmonėms susitikti ir pažinti į karjeros perspektyvas Lietuvoje besidairančius studentus, o patiems jaunuoliams – apsispręsti, kokiu būdu užsienio universitetuose įgytas kompetencijas jie gali pritaikyti savo šalyje.

„Smagu, kad tokia virtuali mugė leidžia prisijungti ir pabendrauti su studentais iš visų pasaulio šalių, kad galime pasidalinti su jais galimybėmis, kartais ir nustebinti bei nudžiuginti, kokių kompanijų Lietuvoje dirba, parodyti, kad nebūtina likti užsienyje, kad ir Lietuvoje tų galimybių yra daug“, – galimybę su studentais pabendrauti virtualiai įvertino „Nasdaq Vilnius“ talentų atrankų specialistė Dominyka Rinkūnienė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.