Lietuvos mokslo taryba skelbia mokslo kokybę vertinusių ekspertų sąrašą

Siekdama įtvirtinti aukščiausius mokslo finansavimo skaidrumo ir veiklos kokybės standartus, Lietuvos mokslo taryba (LMT) skelbia ekspertų, 2023 m. vertinusių Lietuvos mokslo ir studijų institucijų veiklas, konkursams teiktas paraiškas finansuoti mokslo ir susijusios veiklos projektus bei finansuotų mokslinių tyrimų ataskaitas, sąrašą. Ekspertiniam vertinimui praėjusiais metais LMT pasitelkė virš pusę tūkstančio Lietuvos ir užsienio šalių ekspertų, ekspertinės išlaidos sudarė 2 proc. (1,06 mln. Eur) viso 2023 m. LMT biudžeto.

LMT kasmet pasitelkia Lietuvos ir užsienio mokslininkus, menininkus, kvalifikuotus tyrėjus ir specialistus, kurie savo kompetencijų ribose vertina Lietuvoje veikiančių mokslo ir meno institucijų pasiekimus bei teikia rekomendacijas jų veiklai tobulinti. Pagal tai, kokius ekspertų įvertinimus gauna viena ar kita mokslo institucija, skirstomas ir finansavimas, pavyzdžiui, pagal LMT 2023 m. atlikto palyginamojo ekspertinio vertinimo rezultatus, per penkerius metus Lietuvos universitetams ir mokslinių tyrimų institutams bus paskirstyta 70 proc. valstybės biudžeto bazinio finansavimo lėšų. Taip pat ekspertai kviečiami vertinti tyrėjų teikiamas konkursines paraiškas finansuoti mokslo ir susijusios veiklos projektus bei finansuotų mokslinių tyrimų ataskaitas.

 

„LMT privalo užtikrinti skaidrų, nešališką ir kokybišką ekspertinį vertinimą ir tam siekiame pritraukti pačius geriausius tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių mokslininkus ir praktikus. Atrenkant išorinius vertintojus, didelį ir svarbų vaidmenį atlieka LMT ekspertų komitetai. Aukščiausias kompetencijas turintys, mokslo bendruomenės pripažinti komitetų nariai glaudžiai bendradarbiauja su išorės ekspertais ir padeda LMT profesionaliai įvertinti Lietuvos mokslo kokybę bei prisidėti prie jos įgyvendinimo politikos“,  ̶  sako LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius.

LMT pavedimu ekspertines užduotis vykdantys ekspertai yra kviečiami dalyvauti ekspertinėje veikloje vadovaudamiesi nešališkumo, skaidrumo ir sąžiningumo principais. Pernai apie 40 proc. visų pakviestų ekspertų sudarė mokslininkai, dirbantys užsienio mokslo ir studijų institucijose. Mokslo kokybę Lietuvoje vertino užsienio ekspertų iš garsiausių ir aukščiausius reitingus turinčių institucijų, kaip, pavyzdžiui, Kembridžo, Birmingamo, Liverpulio (Jungtinė Karalystė), Sorbonos (Prancūzija), Groningeno (Nyderlandai), Vienos technologijos (Austrija), Helsinkio (Suomija), Berlyno technikos (Vokietija), Barselonos (Ispanija), Stokholmo (Švedija), Trejybės koledžo (Airija) ir kitų.

Su LMT vykdomais ekspertiniais vertinimais plačiau galite susipažinti čia, ekspertų sąrašą rasite čia.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.