Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Neringos poilsio namų „Medikas“ nevalia parduoti. Seimo narys neringiškis Andrius Bagdonas kreipėsi į Vyriausybę prašydamas, kad poilsio namai „Medikas“ būtų ne parduodami, o perduodami Neringos savivaldybės nuosavybėn. Su tuo, kad šis objektas reikalingas bendruomenės poreikiams ir visuomenės reikmėms, sutinka Neringos savivaldybė ir neringiškiai. Šiuo metu ten įsikūrę nuo karo pabėgę ukrainiečiai. Praėjusį mėnesį Turto bankas nurodė, kad pastato panaudos sutartis daugiau nebus pratęsta ir poilsio kompleksas bus parduodamas, nepaisant jame įsikūrusių karo pabėgėlių lūkesčių.

„Šiuose poilsio namuose iki šiol gyvena pabėgėliai iš Ukrainos. Savanoriai ir savivaldybė jiems dovanojo baldų, buities prietaisų, patalynės. Dauguma prisiglaudusiųjų yra moterys su mažamečiais vaikais, iš kurių 15 mokosi Neringos gimnazijoje, 8 lanko darželius. Per dvejus karo metus moterys su vaikais integravosi bendruomenėje, jos susirado darbus. Negi dabar valstybė atims iš jų namus? Turime užtikrinti, kad pabėgėliai ten galėtų gyventi, kol baigsis karas“, – sako A. Bagdonas. Be to, kompleksas yra reikalingas kaip bendrabutis mokiniams ir pedagogams. Neringoje nėra nuomojamo būsto rinkos, todėl šis kompleksas sprendžia pedagogų trūkumo problemą. O vasarą jis būtinas kaip bendrabutis stovykloms, kurių metu vaikai ir jaunimas pažįsta Kuršių neriją“, – sako Seimo narys.

 

Aptarti Rusijos nusikaltimai, vykdomi Ukrainoje. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto delegacija 2024 m. vasario 27 – kovo 1 d. Eurojusto viceprezidentės Margaritos Šniutytės-Daugėlienės kvietimu lankėsi Hagoje (Nyderlandų Karalystė). Šio vizito tikslas – susitikti su Eurojusto (Europos Sąjungos bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūra), Europolo (Europos Sąjungos teisėsaugos bendradarbiavimo agentūra), Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pareigūnais ir, jau daugiau nei dvejus metus tebesitęsiant Rusijos agresijai prieš Ukrainą, aptarti visapusiškos atsakomybės už agresijos prieš šią valstybę ir ten vykdomus kitus karo nusikaltimus klausimus.

 

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Irena Hasė (Irena Haase), dėkodama Eurojusto viceprezidentei už kvietimą, pažymėjo: „Agresijos nusikaltimas prieš Ukrainą yra išpuolis prieš visą tarptautinę tvarką, prieš pagrindines tarptautines vertybes, kurias tarptautinė bendruomenė įsipareigojo ginti visomis įmanomomis priemonėmis. Lietuva palaiko visas iniciatyvas, kuriomis siekiama užtikrinti visapusišką Rusijos ir Baltarusijos atsakomybę už Ukrainoje vykdomus tarptautinius nusikaltimus.“

Rusijos invazija į Ukrainą nuo pat pradžių apėmė svarbius teisminius aspektus. Susitikimo su Eurojusto pareigūnais metu buvo aptarta Eurojusto parama Ukrainos byloje: pirmiausia, nuo karo pradžios praėjus vos kelioms savaitėms, Eurojusto sudarytos jungtinės įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimo grupės, prie kurios vėliau prisijungė daugiau valstybių, taip pat Europolas ir, pirmą kartą istorijoje, Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuratūra. Taip pat buvo diskutuojama dėl išplėstų Eurojusto įgaliojimų, kuriais agentūrai buvo patikėta kaupti, išsaugoti ir analizuoti įrodymus, susijusius su sunkiausiais tarptautiniais nusikaltimais. Šiai užduočiai vykdyti Eurojustas sukūrė Sunkiausių tarptautinių nusikaltimų įrodymų duomenų bazę (angl. santrumpa – CICED). Nuo 2023 m. vasario pradžios valstybės į CICED jau teikia karo nusikaltimų Ukrainoje įrodymus.

 

Susitikimo Europole metu susitikimo dalyviai diskutavo apie tai, kad Europolas šiame kontekste yra pagrindinis subjektas, kai kalbame apie pasitikėjimu grįstą bendradarbiavimą, žvalgyba pagrįstą planavimą ir bendrus operatyvinius veiksmus. Įrodymų rinkimas ir išsaugojimas yra labai svarbus tolesniems nacionaliniams ir tarptautiniams teisminiams procesams, kad būtų patraukti atsakomybėn visi asmenys, atsakingi už minėtus nusikaltimus.

 

Priešpaskutinė Seimo sesija. Kovo 10 d. Seimo nariai rinkosi į VIII (pavasario) sesiją. Tai priešpaskutinė sesija šios kadencijos parlamentarams. Pavasario sesijos pirmajame posėdyje, kaip įprasta, pateiktas sesijos darbų programos projektas, kurį pristatė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, savo svarbiausius teikiamus projektus apžvelgė Seimo frakcijos.

Į pirmojo posėdžio darbotvarkę įtrauktos Respublikos Prezidento vetuotos Medžioklės įstatymo pataisos dėl naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje įteisinimo, Kredito unijų įstatymo, Rinkimų kodekso pakeitimai, nutarimo projektas dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymo su energetikos politikos įgyvendinimu ir valdymu susijusiam parlamentiniam tyrimui atlikti.

Sesijos metu, nuo kovo 10 d. iki birželio 30 d., planuojama surengti 54 posėdžius. Iš jų 4 bus skirti opozicinių frakcijų darbotvarkėms. Kaip numatyta Seimo statute, Seimo posėdžiai paprastai vyks antradieniais ir ketvirtadieniais.

 

Netekome režisieriaus Rimo Tumino. Eidamas 73-iuosius, mirė teatro režisierius Rimas Tuminas. Seimo Kultūros komiteto pirmininkas prof. Vytautas Juozapaitis komiteto vardu reiškia nuoširdžią užuojautą artimiesiems ir Lietuvos teatro bendruomenei dėl Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiaus kavalieriaus, teatro pedagogo, pasaulyje pripažinto režisieriaus Rimo Tumino mirties.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.