Marie Skłodowskos-Curie dotaciją gavusi dr. Giulia Lausi VU tyrinėja veiksnius, lemiančius moterų diskriminaciją

Šių metų vasarį Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultetą pasiekė džiugi žinia – skirtas finansavimas podoktorantūros stažuotės projektui „Investigating Gender-Based Discrimination: Unveiling the Underlying Mechanisms (UnveilGBD)“, kurį įgyvendins psichologė, Romos Sapienza universiteto mokslininkė dr. Giulia Lausi (vadovė doc. Ilona Michailovič). Projektas finansuojamas pagal Europos Sąjungos bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ Marie Skłodowskos-Curie podoktorantūros stipendijų programą (angl. Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowships – MSCA PF).

Šiuo projektu dr. G. Lausi ketina tirti ryšį tarp kognityvinių funkcijų, seksistinių įsitikinimų ir lyčių stereotipų, prisidedančių prie diskriminacijos dėl lyties. Analizuodama šią dinamiką visuomenės, bendruomenės ir individo lygmenimis, mokslininkė sieks sukurti kompleksinį tarpdisciplininį modelį, kuriuo būtų galima remtis tarptautinėje smurto dėl lyties prevencijos politikoje.

„Tarptautinio masto konkurso laimėjimas – tai didžiulė sėkmė ir nepaprastas džiaugsmas. Šiame projekte viskas svarbu – tiek tarpdisciplininis kompleksinis požiūris tiriant diskriminaciją dėl lyties, tiek psichologijos, viktimologijos ir baudžiamosios justicijos sintezė nagrinėjamos problemos kontekste. Todėl net neabejoju, kad dr. Giulios Lausi projektas reikšmingai prisidės ne tik keliant diskriminacijos dėl lyties problemos suvokimo lygį, bet ir ieškant veiksmingų prevencijos mechanizmų. O svarbiausia – tikiu, kad Lietuvoje praleistas laikas paliks teigiamą pėdsaką Giulios gyvenime visam laikui!“ – džiaugiasi doc. I. Michailovič.

Dr. G. Lausi papasakojo, kaip rengė projektą ir kaip jautėsi sužinojusi apie laimėjimą. Kviečiame skaityti interviu.

Kaip jautėtės sužinojusi, kad laimėjote dotaciją savo projektui?

Nustebau. Žinojau, kad tai sunkiai pasiekiamas dalykas, todėl nesitikėjau laimėti. Žinoma, žinojau, kad parengiau gerą projektą, bet nemaniau, kad jis pakankamai geras, jog galėtų varžytis su parengtais tokių nuostabių ekspertų, kurie įprastai laimi šiuos apdovanojimus.

Buvo 6 val. ryto, kai patikrinau elektroninį paštą ir radau laišką, kuriuo pranešta, kad laimėjau. Tada pažadinau visą savo šeimą šaukdama iš džiaugsmo. Tai buvo nuostabu – galiu drąsiai sakyti, kad tai didžiausias mano pasiekimas gyvenime.

O koks yra dotacijos gavimo procesas? Ar jis buvo sudėtingas?

Man visada patiko atlikti tyrimus, todėl, manau, sugalvoti projekto idėją man buvo lengviausia. Paskui – praktiniai aspektai, pavyzdžiui, kaip viską tvarkingai surašyti ir gauti finansavimą.  Niekada anksčiau nebuvau rašiusi tokio projekto – vienintelis kartas, kai teko pristatyti ką nors panašaus, buvo mano doktorantūros darbas, o tada man nuolat patardavo darbo vadovė.

Sakyčiau, kad sunkiausia buvo viską parašyti ir įtikinti žmones, kad esu geriausia kandidatė gauti finansavimą. Per šį procesą daug ko išmokau, pavyzdžiui, prieš rašydama šį projektą niekada nebuvau susimąsčiusi apie ekonominį smurto lyties pagrindu poveikį. Sužinojau, kad tai svarbus ES darbotvarkės iki 2030 m. aspektas. Taigi, atsakydama į jūsų klausimą, manau, kad sunkiausia buvo perskaityti daugybę dokumentų apie dalykus, apie kuriuos anksčiau nežinojau.

Ar galite išsamiau apibūdinti, apie ką yra jūsų projektas?

Projektas vadinasi „Investigating Gender-Based Discrimination: Unveiling the Underlying Mechanisms (UnveilGBD)“, taigi jo idėja – parengti tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti, kokie veiksniai lemia nuolatinę moterų diskriminaciją. Yra tam tikrų kultūrinių mizoginijos aspektų, kurie įvairiose šalyse skiriasi, tačiau kai kurie dalykai būdingi visam pasauliui. Tikslas – ištirti šių reiškinių priežastis.

Jūsų vadovė yra Teisės fakulteto docentė Ilona Michailovič, kuri specializuojasi teisės mokslų srityje, o jūsų sritis – psichologija. Kaip nusprendėte vadove pasirinkti teisės specialistę? Kaip manote, kokį pranašumą šis tarpdisciplininis požiūris gali suteikti jūsų tyrimams?

Doc. Iloną Michailovič savo vadove pasirinkau todėl, kad, nors turiu psichologo išsilavinimą, mano teismo psichologijos tyrime jau buvo teisinių aspektų. Be to, mano tyrimuose daugiausia dėmesio skiriama smurtui dėl lyties, kuris apima daugybę disciplinų, todėl turėdama teisę išmanančią vadovę praturtinu savo darbą, jis tampa tarpdiscipliniškesnis. Doc. I. Michailovič patirtis teisės mokslų srityje ypač naudinga kuriant veiksmingą politiką ir gaires, užtikrinančias realistiškesnį ir praktiškesnį požiūrį į smurto lyties pagrindu problemą.

Kada pirmą kartą susidomėjote diskriminacijos lyties pagrindu tema?

Kai manęs to klausia, atsakau, kad visada domėjausi šia tema, tik nesuvokiau to, nes diskriminacija dėl lyties yra ir mano kasdienybėje, kadangi pati esu moteris. Magistrantūros studijų pabaigoje net galvojau rašyti darbą šia tema, bet galiausiai nutariau tirti kibernetinius nusikaltimus moterims. Dirbdama sužinojau apie reiškinius, kurių net nebuvau girdėjusi arba nežinojau, kad jie turi pavadinimą. Taigi smurtą lyties pagrindu tyrinėju nuo 2017 m.

Ar galite pateikti reiškinių, apie kuriuos sužinojote rašydama pirmąjį diplominį darbą, pavyzdį?

Daugiausia tai buvo susiję su neapykantos kalba internete. Tai man padėjo suprasti, kad agresyvus komentaras ne visada yra tik komentaras – dažnai jis agresyvus vien dėl to, kad jo adresatas yra moteris, todėl jis tampa neapykantos dėl lyties nusikaltimu. Be to, dauguma moterų yra susidūrusios su catcalling (angl. verbalinis priekabiavimas). Mes dažnai tai laikome kažkuo, kas tiesiog nutinka, tačiau rašydama šį darbą supratau, kad tai taip pat yra smurto forma.

Galiausiai – ką patartumėte kitiems jauniems tyrėjams, kurie galbūt norėtų kreiptis dėl dotacijos?

Pirma, labai svarbu turėti žmogų, kuris būtų su jumis viso proceso metu ir jus palaikytų, nes parama labai padeda. Mano stažuotės vadovė labai manimi rūpinosi – manau, kad nebūčiau galėjusi užbaigti projekto per tokį trumpą laiką be jos pagalbos. Antras mano patarimas – tiesiog pabandykite. Kartais nuvertiname savo gebėjimus ir galvojame, kad kažko nepasieksime, todėl net nesistengiame. Jūs galite nustebinti save.

M. Skłodowskos-Curie podoktorantūros stažuotės – viena prestižiškiausių mokslinių tyrimų programų Europoje, remianti veiklas, kuriomis siekiama suteikti jauniesiems mokslininkams galimybę plėtoti savarankišką akademinę karjerą, stiprinti jų kūrybinį ir novatorišką potencialą ir gerinti atliekamų mokslinių tyrimų kokybę.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.