Pirmoji ponia: nepailskime ieškoti naujų lituanistinio švietimo plėtros būdų

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė penktadienį pasveikino Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje vykstančio ketvirtojo lituanistinio ugdymo forumo organizatorius ir dalyvius.

Kreipdamasi į juos vaizdo ryšiu pirmoji ponia pabrėžė, jog visų įsitraukimo ir nuoširdaus darbo dėka siekiant svarbių lituanistinio švietimo tikslų nuveikta jau nemažai.

„Džiaugiuosi galėdama pasakyti, kad vis giliau suvokiama lituanistinio švietimo svarba, keičiasi švietimo nuostatos. Pastangos užtikrinti nuoseklų valstybės finansavimą reikšmingai pastiprino lituanistinių mokyklų galimybes. Šiandien jos turi didelį potencialą augti“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios teigimu, dėmesio vis dar reikalauja lituanistinio ugdymo diasporoje tvarumas. D. Nausėdienės žodžiais, šiuolaikinių geopolitinių ir demografinių slinkčių sąlygomis gyvybiškai svarbu paskatinti tėvus išlaikyti giluminį ryšį su Lietuva, jos istorija, kultūra ir sudominti vaikus lietuvių kalba – tačiau lituanistinių mokyklų ir jų mokinių, deja, gausėja ne taip sparčiai, kaip tikėtasi.

 

„Tai paskata atsakyti į klausimą – kodėl? Nepailskime ieškoti naujų lituanistinio švietimo plėtros būdų. Akivaizdu, kad reikia didinti mokymo formų įvairovę, gerinti turinio prieinamumą ir patrauklumą bei užtikrinti lituanistinio ugdymo kokybę, o motyvuoti mokytojus ir didinti švietėjų skaičių tiesiog būtina“, – teigė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia taip pat akcentavo, jog būtina geriau išnaudoti lituanistinių mokyklų stiprybes, tokias kaip bendradarbiavimas su Lietuvos mokyklomis, gebėjimas jungti skirtingus kultūrinius kontekstus ir kitas.

D. Nausėdienė padėkojo forumo organizatoriams ir renginio šeimininkams – Vytauto Didžiojo Universitetui ir jo Švietimo akademijai, kurie, bendradarbiaudami su kitomis lituanistiniu švietimu besirūpinančiomis institucijomis, sutelkė gausų būrį lituanistinio švietimo atstovų, tyrėjų ir įvairių sričių specialistų kviesdami visus bendram kūrybiniam procesui.

Pirmoji ponia D. Nausėdienė yra kasmet vykstančio Lituanistinio ugdymo forumo globėja.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.