Šiame sporto komplekse negalėtų vykti aukšto lygio lengvosios atletikos varžybos

Seimo narys, olimpinis čempionas Virgilijus Alekna atkreipė dėmesį, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos „palaimintas“ sporto kompleksas neatitiks tarptautinių lengvosios atletikos standartų.

71 Virgilijus Alekna
Virgilijus Alekna

Jis tikisi, kad koncesijos projektą iš esmės peržiūrės Viešųjų pirkimų tarnyba ir Vilnius dar galės pasirinkti racionalesnį sprendimą – tarptautinius sporto standartus atitinkantį nacionalinį stadioną su futbolo aikšte ir bėgimo takeliais.

 

„Tenka tik apgailestauti, kad, patyrusi finansinių trūkumų ir reputacijos krizę, Vilniaus miesto savivaldybė liko prie hibridinio projekto. Daugiafunkcio komplekso projekte atsirado dar viena arena, kai lengvosios atletikos stadionas ir kiti statiniai bus nepakankamų matmenų, todėl neatitiks tarptautinių reikalavimų rengti aukštesnio lygio lengvosios atletikos varžybas, pavyzdžiui, Europos čempionatus. Tai būtų nesunkiai ištaisoma klaida, jeigu Vilnius pasirinktų ne kiekybę, o kokybę“, – teigia V. Alekna. Kam reikalinga nauja universali krepšinio arena Šeškinėje, kai maždaug už kilometro stovi „Siemens“ infrastruktūra, kuri užimta tik pusę laiko.

 

Alekna abejoja, ar numatoma infrastruktūra tenkins Lietuvos futbolo federaciją, kuri tarptautinių šalies rinktinių varžybas jau rengia Kaune. „Vilnius galėtų nukonkuruoti Kauną, jeigu statytų tikrą nacionalinį stadioną. Praktiškai gali paaiškėti, kad daugiau kaip pusantro šimto milijonų eurų investicija į dešimt objektų netenkins aukščiausio lygio futbolininkų ir lengvaatlečių, kuriems reikia vieno objekto, bet optimalaus“, – pastebi V. Alekna.

 

Standartus optimaliai atitinkančio stadiono su futbolo aikšte ir bėgimo takeliais statybų kaina Europos rinkoje sudaro ne daugiau kaip 2,5–3 tūkst. eurų už vieną sėdimą vietą. „Vadinasi, 20 tūkst. žiūrovų talpinančio stadiono, be papildomų statinių, maksimali kaina gali siekti ne daugiau kaip 60 mln. eurų. Planuojamo daugiafunkcio komplekso projekto vertė sudaro 157,2 mln. eurų. Jį sudarys stadionas su sporto muziejumi, tarptautinės kategorijos lengvosios atletikos stadionas su futbolo aikšte, lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais, futbolo treniruočių aikštė su lengvosios atletikos apšilimo zona, dvi futbolo treniruočių aikštės, sporto centras, kuriame veiks krepšinio, rankinio, gimnastikos, bokso salės, taip pat kultūros centras su biblioteka, renginių ir konferencijų salėmis ir 300 vietų vaikų darželis.

 

Maždaug 10 objektų statyba yra per brangi šiuo metu, kai valstybė ieško išteklių gynybos finansavimui, slėptuvėms įrengti. „Šeškinėje visiškai užtektų trijų objektų: nacionalinio futbolo stadiono su bėgimo takeliais, apšilimo stadiono lengvaatlečiams ir aikštyno – tai, ko labiausiai reikia vilniečiams“, – teigia V. Alekna. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė indeksuoti šio komplekso projekto statybų kainas ir įsigyti papildomus darbus.

Autorius yra Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.