Vilniaus universitete buvo minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena

Kovo 15 d. jau antrąjį kartą Vilniaus universitete (VU) buvo minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena. 0315 ZyduGelbetoju14VU Simono Daukanto kiemelyje aukščiausi valstybės vadovai, politikai, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus atstovai, žydų bendruomenės nariai, gelbėtojų giminaičiai, tautinių bendrijų ir dvasininkijos atstovai, VU bendruomenės nariai ir visuomenės atstovai skaitė žydų gyvybes gelbėjusių asmenų pavardes.

Beveik 2000 skaitytų žydų gelbėtojų pavardžių liudija drąsius dažniausiai niekuo iš kitų neišsiskiriančių žmonių darbus nacių okupacijos metais. Šie žmonės net ir sunkiausiomis aplinkybėmis, rizikuodami savo ir artimųjų laisve ar net gyvybe, gelbėjo kitus ir išliko orūs bei ištikimi savo vertybėms.

 

„Gelbėtojų ir išgelbėtųjų istorijų yra per 1500, o jų žemėlapis yra visa Lietuva. Gelbėjo ūkininkai ir gydytojai, našliai ir vienuolės, profesoriai ir tarnaitės, dvasininkai ir mokytojai. Gelbėjo, nes kitaip negalėjo. Gelbėtojai su tais, kuriuos slėpė, dalinosi viskuo: namais, duona, šiluma, šviesa ir tikėjimu teisingumo pergale. Šis tikėjimas juos palaikė ir iš tamsos vedė į šviesą. Atkakliai priešindamiesi brutaliai Holokausto kasdienai, rizikuodami visos šeimos narių gyvybėmis, jie rašė mūsų tautos atjautos ir didvyriškumo puslapius. Kaip ir visi kiti, jie turėjo įvairių pasirinkimų, bet pasirinko svarbiausią dalyką – neliko abejingi. Todėl atvėrė savo namų duris, klastojo dokumentus, papirko geto sargus. Kiekvieną akimirką jie galėjo atsisakyti gelbėti ar net išduoti, tačiau tuomet jie būtų išdavę save, išdavę žmogiškumą ir metafizinį tikėjimą teisingumo pergale. Dėkoju jums visiems, kurie šiandien, kovo 15-ąją, Lietuvos žydų gelbėtojų dieną, susirinkote jų pagerbti. Šiandien bus skaitomi vardai ir pavardės tų, kurie paliko mums pačią šviesiausią gyvenimo pamoką, skatinančią prisiminti, priminti ir švęsti aušros pergalę prieš sutemas. Tikėjimas šia pergale šiandien mums reikalingas ne mažiau nei tuomet“, – kalbėjo Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Šių metų renginio tema – susitikimai, vienas jų įvyko ir šiandien. Renginyje nuskambėjo kadaise išgelbėtos Danutės Pomerancaitės sveikinimas ir istorija, o vardų skaitymą pradėjo ją išgelbėjusios šeimos atstovai – Kamilė Rupeikaitė su šeima. Dar kūdikį D. Pomerancaitę išgelbėjęs K. Rupeckaitės senelis perdavė ją Petrauskų šeimai. Dėl šio poelgio D. Pomerancaitė šiandien galėjo siųsti linkėjimus iš JAV ir dėkoti savo gelbėtojams.

0315 ZyduGelbetoju8

Lietuvos žydų gelbėtojų diena į Lietuvos valstybės atmintinų dienų kalendorių buvo įrašyta 2023 m. Kovo 15-oji pasirinkta prisimenant VU bibliotekininkę Oną Šimaitę, kuriai 1966 m. kovo 15 d. buvo suteiktas garbingas Pasaulio tautų teisuolės vardas.

„Kaip savo dienoraštyje rašė Ona Šimaitė: „Tvirtai žinokite ir giliai jauskite, kad kiekvieną gyvenimo dieną turite skirti kitų gėriui, darydami viską, ką galite. Darydami, bet ne plepėdami.“ Linkiu ir mums kasdien stebint teroristinių režimų ar neapykantą kurstančių asmenų nusikaltimus nelikti abejingiems, prisidėti prie to, kad gėris ir žmogiškumas neliktų tik susirūpinimo kalbomis. Darykime viską, ką galime, kad jaustume ne istorijos atsikartojimus, o jos išsaugojimo ir kūrimo galią“, – sakė VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.