Dr. Justė Rožėnė: kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų

Pasirinkimas, kur ir ką studijuoti – svarbus sprendimas, tačiau ne mažiau atsakomybės reikalauja ir pats stojimo procesas. Anot Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorės dr. Justės Rožėnės, kartais stojantieji padaro tokių klaidų, dėl kurių tenka net atsisveikinti su išsvajotomis studijomis.

VILNIUSTECHstudentai3Pasak dr. Justės Rožėnės, tokių klaidų kaina – didžiulė, nes pasekmes pajunta ir patys jaunuoliai, ir jų tėvai. Kad stojimo į universitetą procesas būtų sėkmingas ir sklandus, dr. J. Rožėnė įvardija pagrindines stojančiųjų klaidas ir dalijasi patarimais, kaip jų išvengti.

 

Pradėkite domėtis iš anksto

Kur dažniausiai klysta stojantieji nepasidomi stojimo tvarkos pokyčiais ir naujienomis. Tvarkos keičiasi nuolat, tad sekti naujausią informaciją yra tiesiog būtina. Ja dalijasi Nacionalinė švietimo agentūra, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, pastaroji  paruošia ir atmintinę abiturientams su svarbiausia informacija apie brandos egzaminus, priėmimo į profesines bei aukštąsias mokyklas sąlygas, naujoves.

Naudingos informacijos galima ieškoti ne tik internete –  dr. J. Rožėnė ragina naudotis visomis galimybėmis: „Jei mokyklos organizuoja išvykas į atvirų durų dienas – važiuokite. Tai praleisti būtų apmaudu. Nueikite į atviras paskaitas kartu su studentais, apsidairykite, įvertinkite, ar patinka auditorijos, dėstytojai ir atmosfera.“

 

Daug ką galima sužinoti ir studijų mugėse, tačiau moksleiviai jose neretai visą dieną pramogauja arba aplanko tik tų įstaigų stendus, kuriomis domisi. Dr. J. Rožėnė kviečia  pasidomėti net ir tomis įstaigomis, į kurias stoti neplanuojama. Didieji universitetai, tokie kaip VILNIUS TECH, turi daugybę studijų programų, tad tikėtina, kad žinios apie jas praplės pasirinkimų galimybes ir visai netikėtai pasirinksite niekada negirdėtą, bet sudominusią profesiją.

Dalis moksleivių klysta, apsiribodami tik vienu miestu.

„Pavyzdžiui, moksleiviai iš Kauno neretai renkasi savo miesto įstaigas. Nedarykite taip – jei tik turite galimybę išvažiuoti, pasidomėkite ir kitų miestų aukštosiomis mokyklomis. Gali būti, kad konkursas jūsų miesto institucijoje bus didžiulis, o kitame – mažesnis, todėl lengviau pateksite į norimą studijų programą“, – sako J. Rožėnė.

 

Apsidrauskite – pasirašykite išankstinio stojimo sutartį

Labai svarbu pasidomėti ir išankstinio stojimo galimybėmis. Nors tai gali nuskambėti įpareigojančiai, dr. J. Rožėnė ramina, kad, pasirašę išankstinio stojimo sutartį, jūs parodote, kad ketinate studijuoti pasirinktoje įstaigoje, tačiau dar nestojate. Vis tik, ji gali labai pasitarnauti finaliniame stojimo etape.

„Tai – jūsų draudimas. Tarkime, pasirašėte išankstinio stojimo sutartį, nes 100 proc. žinote, kad kūrybinės industrijos yra jūsų svajonių programa. Pildydami LAMA BPO prašymą, pirmiausia pretenduosite į nemokamą vietą, o antroje pozicijoje nurodysite ir mokamą. Tokiu atveju, net jei 2 turuose nepavyktų įstoti į nemokamą vietą, jūs įstosite į mokamą. Pasirašant sutartį, universitetas matys, jog vykdėte pasirašyto išankstinio stojimo sutarties sąlygas, tad jūsų studijas kompensuos šimtu procentų! Jei tik besimokydami nenukrisite žemiau grupės vidurkio, kompensacija bus tęsiama ir antraisiais, ir trečiaisiais metais. Išankstinis stojimas – jūsų saugiklis“, – privalumus vardija dr. Justė Rožėnė.

 

Kaip nesuklysti, renkantis studijų programą?

Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro specialistai dažnai sulaukia klausimo – ko reikia, kad įstotum į vieną ar kitą studijų programą? Patariama negalvoti vien tik apie programą, verčiau susižinoti, ko reikia pasirinktai mokslų krypčiai. Pavyzdžiui, visoms informatikos mokslo krypties studijų programoms taikomi lygiai tie patys reikalavimai dėl egzaminų rezultatų.

Vis tik, ne visi vyresniųjų klasių moksleiviai jau yra tvirtai apsisprendę, ką studijuos. Dalis abejonių susijusios su pasitikėjimo stoka. Sumaišties renkantis įneša ir įmantrūs studijų programų pavadinimai. Pavyzdžiui, ,,Multimedija ir kompiuterinis dizainas“ daugeliui skamba kaip menų krypties studijos, tačiau pasirinkus jas, reikia ir matematikos, ir informatikos. Pasak SPIC direktorės, kliautis vien studijų programos pavadinimu – didelė klaida.

 

„Pavadinimai sukurti taip, kad trauktų, sudomintų. Reikia gilintis į studijų programos aprašą. Tinklelyje pamatysite, ką studijuosite ir ar tai atitinka jūsų lūkesčius. Taip pat rekomenduojama pasiklausti jau studijuojančių, kas ir kaip dėstoma“, – pataria dr.  J. Rožėnė.

Renkantis studijų programą, svarbu sau atsakyti į keletą klausimų: kas man patinka, kokios mano vertybės, ką aš gebu ir ko noriu? O tuomet išsiaiškinti, kokios yra darbo rinkos tendencijos. Nepaklausios specialybės pasirinkimas ateityje gali labai apsunkinti darbo paieškas. Kad taip nenutiktų, specialistė ragina atkreipti dėmesį į žiniasklaidoje dominuojančias aktualijas. Jos, kaip ir darbdavių skiriamos stipendijos, sufleruoja, kokios specialybės yra perspektyvios, paklausios. Taip pat naudinga įvertinti įsidarbinimo rodiklius, baigus vienas ar kitas programas, vidutinį atlyginimą, pasidomėti, kokios studijų programos yra valstybės arba pasaulio prioritetinių programų sąrašo viršuje, o kurioms studijų programoms finansavimas kasmet mažinamas.

 

Paskutinius žingsnius ženkite atsakingai

Klaidų galima padaryti ir priartėjus prie finišo tiesiosios – pagrindinio stojimo etapo. Nemažai jaunuolių klysta delsdami registruotis LAMA BPO sistemoje. Anot dr. J. Rožėnės, šį darbą geriausiai atlikti jau birželio pradžioje.

„Kai suvesite visus duomenis, pradėkite žymėti jus dominančias studijų programas. Jeigu įsirašysite programą, kuriai reikia papildomų testų ar stojamųjų egzaminų, pati LAMA BPO sistema jums atsiųs priminimus, atnaujinimus. Taip jūs nieko nepraleisite ir nebus per vėlu“, – pataria VILNIUS TECH SPIC direktorė.

 

Duomenų pildymas LAMA BPO anketoje – itin atsakingas darbas. Neatidi klaida gali brangiai kainuoti. Pavyzdžiui, neteisingai įrašius savo el. pašto adresą, lemtingą dieną laiško apie įstojimą į universitetą nesulauksi.

Kita didelė klaida – iš 9 galimų pageidavimų įrašyti tik 1 ar 2, ir nepasirūpinti atsarginiu planu. Jei pasirinktos programos nesulaukia pakankamo stojančiųjų susidomėjimo ir nesusidaro grupės, jaunuoliai tais metais niekur neįstoja. Būtent pildant tuščiąsias vietas pageidavimų sąraše praverčia išankstinis domėjimasis įvairių institucijų siūlomomis studijų programomis.

Toks pat liūdnas scenarijus laukia ir tuo atveju, jei įstoję į universitetą, pamiršite pasirašyti sutartį. Pasak dr. J. Rožėnės, gana dažnai nutinka, kad jaunuoliai išvyksta atostogų, nepasirūpinę įgaliojimu kitam, arba nuotoline sutarties pasirašymo galimybe. Pasirūpinkite tuo iš anksto, ir būsite sėkmingai įveikę visus stojimo etapus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.