Laiškas ateities kartoms

Neseniai JAV, Pensilvanijos valstijoje esančiame Arčbaldo (angl. Archibald) mieste buvo nugriauta Nekaltojo Prasidėjimo-Aušros Vartų JAV lietuvių bažnyčia.

72 Archbald bažnyčia
Nekaltojo Prasidėjimo-Aušros Vartų bažnyčia Arčbalde, Pensilvanijos valstijoje, JAV

Daugiau nei du dešimtmečius ji buvo uždaryta dėl žmogaus sveikatai pavojingo pelėsio. Griaunant bažnyčią, buvo aptikta skardinė kapsulė su laišku ir nuotrauka, rašo „The Times Tribune“.

Griovimo metu darbininkai pamatuose aptiko nepaprastą radinį – mažą skardinę kapsulę, paliktą ateities kartoms. Joje buvo laiškas ir vyro, kaip spėjama, tuo metu buvusio bažnyčios kunigu, nuotrauka. Kaip skelbia „The Times Tribune“, laiškas parašytas tvarkinga rašysena ir iš esmės gerai išsilaikė, nors vietomis yra suplyšęs ir pakeitęs spalvą. Laiško nuotraukoje matyti data – 1915 metų lapkričio 17 diena. Iš pavienių laiške įskaitomų žodžių, pavyzdžiui, „kunigu“, „lietuviams“, „Jonas“, „palieku“, matyti, kad laiškas rašytas lietuviškai. Vietos klebonas Ryanas Glennas „The Times Tribune“ sakė, kad šiuo metu bandoma išsiaiškinti, kas parašyta laiške.

72 Laiškas ateities kartoms eynon church demolished 109 year old time capsule
Kapsulėje buvęs laiškas yra nukentėjęs, bet tikimasi jį perskaityti.

Vieta, kurioje stovėjo bažnyčia, bus užpilta žemėmis ir apsodinta žole. Nekaltojo Prasidėjimo-Aušros Vartų bažnyčia buvo pastatyta 1901 m., bet 1914 m. sudegė. Toje pačioje vietoje pastatytas naujasis pastatas susidūrė su drėgmės ir drenažo problemomis. 2001 m. pavasarį bažnyčia užvėrė duris, o po metų nuspręsta, kad bažnyčia bus uždaryta visam laikui, rašo „The Times Tribune“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.