Lietuvos mokslo taryba ir Valstybinis patentų biuras vienija pajėgas Lietuvos išradėjų intelektinės nuosavybės apsaugos srityje

Šiandien, 2024 m. balandžio 29 d., Lietuvos mokslo taryba (LMT) ir Valstybinis patentų biuras (VPB) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą siekiant plėtoti mokslo ir verslo galimybes kurti ir pasinaudoti intelektinės nuosavybės apsauga. Šiuo susitarimu LMT ir VPB įsipareigoja glaudžiai bendradarbiauti, keistis informacija ir gilinti mokslo ir verslo bendruomenių sąveiką intelektinės nuosavybės apsaugos srityje.

Pasak LMT pirmininko dr. Gintaro Valinčiaus, vienas iš LMT prioritetų  ̶  gilinti mokslo ir verslo bendruomenių bei viešojo sektoriaus sąveiką formuojant tarpusavio pasitikėjimo aplinką visuose bendrų projektų etapuose. „Itin dinamiškoje ir konkurencingoje mokslinių išradimų, jų pagrindu sukurtų paslaugų ir produktų rinkoje labai svarbus ir intelektinės nuosavybės veiksnys. Investicijos į atradimus ir jų komercializavimas tampa efektyvesni, kai yra užtikrinta adekvati intelektinės nuosavybės teisių apsauga. Todėl tikimės kartu su Valstybiniu patentų biuru ugdyti mokslo ir inovacijų ekosistemos dalyvių kompetencijas intelektinės nuosavybės apsaugos srityje, skatinti sąveiką tarp mokslo ir verslo bendruomenių bei gerinti visuomenės supratimą apie intelektinės nuosavybės svarbą ir teisinę apsaugą tarptautiniu mastu. Tai, savo ruožtu, turėtų skatinti inovacijų kūrimą ir plėtrą bei didinti mūsų išradėjų konkurencingumą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“,  ̶  sako G.Valinčius.

 

Intelektinės nuosavybės apsaugos klausimai yra aktualūs mokslo ir studijų institucijoms, atžalinėms įmonėms, startuoliams ir brandžioms įmonėms. Bendrų mokymų, konsultacijų, renginių metu LMT ir VPB kvies analizuoti įvairias intelektinės nuosavybės apsaugos formas, tokias kaip patentavimas, prekės ženklo ar dizaino registravimas, komercinių paslapčių apsauga. Bus siekiama, kad intelektinės nuosavybės apsauga besidomintys mokymų dalyviai gebėtų įvertinti intelektinės nuosavybės apsaugos poreikį konkrečios savo vystomos technologijos atveju bei pasirinkti tinkamiausią jos apsaugos formą. Ar visada verta patentuoti? Kokio lygmens patentą pasirinkti? Kiek kainuoja intelektinės nuosavybės apsauga? Ką daryti, jei Jūsų technologija kertasi su kitais patentais? Kas yra laisvės veikti (angl. freedom to operate) analizė? Kaip perduoti intelektinę nuosavybę? Šiuos ir kitus klausimus LMT kartu su VPB bendruose renginiuose, individualiose konsultacijose nagrinės su tais, kuriems yra aktuali intelektinės nuosavybės apsauga.

VPB direktorė Irina Urbonė taip pat pažymėjo šio bendradarbiavimo svarbą: „Mūsų tikslas  ̶  skatinti inovacijas ir kurti palankias sąlygas intelektinės nuosavybės apsaugai Lietuvoje. Bendradarbiaudami su LMT, sieksime užtikrinti, kad mokslininkai ir verslininkai galėtų pasinaudoti mūsų paslaugomis nemokamai ir gautų aiškią informaciją ir kokybišką pagalbą inovacijoms apsaugoti“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.