Lietuvos narystės NATO 20-mečiui skirta paroda

Siekiant paminėti Lietuvos įstojimą į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją, 2024-ieji paskelbti NATO metais. 73 Paroda Lietuvos įstojimui į NATOKovo 29 d. sukako 20 metų, kai Lietuva tapo visateise NATO nare. Tą pačią dieną Šiauliuose nusileidę Belgijos karališkųjų karinių oro pajėgų naikintuvai „F-16“ pradėjo vykdyti NATO oro policijos misiją. Prie Europos Sąjungos (ES) Lietuva prisijungė 2004 m. gegužės 1 d.

 

Atkūrusi nepriklausomybę, Lietuva įstojimą į ES ir Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją matė kaip pirmaeilį strateginį tikslą. Link didelio istorinio, geopolitinio tikslo – tarptautinio pripažinimo ir euroatlantinės integracijos – eita ryžtingai ir nuosekliai, kartu įgaunant vis didesnį pasitikėjimą savo saugumu. Šiandien daugiau nei 30 sąjungininkų ir partnerių yra suinteresuoti Lietuvos politiniu ir ekonominiu stabilumu bei geopolitiniu saugumu, o Lietuva kartu su sąjungininkais ir partneriais prisideda prie šių itin svarbių euroatlantinės erdvės tikslų įgyvendinimo. Narystė NATO ir ES iš esmės pakeitė šimtmečius Lietuvos likimą lėmusias istorines bei geopolitines sąlygas ir tapo mūsų saugumo, stabilumo, tvaraus vystymosi sėkmės istorija.

 

Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos misijose Lietuva pradėjo dalyvauti gerokai anksčiau. Tai atspindi ir skaitykloje surengtos parodos eksponatai. Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorė Rita Malinauskienė tvirtina, kad „muziejuje saugoma daugiau nei trys šimtai tūkstančių įvairiausių daiktų, tačiau lankytojai pamatyti gali tik dalį jų. <…> Juo labiau džiaugiamės, kad galime pasidalinti, t. y. nedidelę dalį eksponatų paskolinti ir skaityklai, kad lankytojai galėtų susipažinti su Lietuvos misijos kryptimis, atminimo ženklais“.

 

Savo surinktos kolekcijos dalimi dalijasi vienas iš karių. Joje – antsiuvai, laipsniai, emblemos, puodeliai, nuotraukos. Po keletą eksponatų parodai paskolino buvęs Lietuvos Respublikos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius. Daugumą savo, kaip karininko, atributų ir suvenyrų jis yra perdavęs Vytauto Didžiojo karo muziejui. Ne kartą dalyvavusi ESBO ir Europos komisijos organizuotose misijose Seimo kanceliarijos darbuotoja Vida Petraškaitė dalijasi savo suvenyrais.

Paroda Seimo skaitykloje veiks iki balandžio 30 d. (laisvas įėjimas per Seimo III rūmus nuo M. Mažvydo bibliotekos pusės).

Parengta pagal Seimo pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.