Ministras turėtų paklausti savęs, ką darau ne taip

Tarpiniai patikrinimai virto skandalu

Mokiniams prabilus apie ketinimus rengti protesto akcijas dėl tarpinių patikrinimų, kuriuose, jų žodžiais tariant, mokiniai traktuojami kaip „eksperimentinės žiurkės“, socialdemokratai susitiko su Moksleivių sąjungos atstovais. Vilniaus moksleiviai laukia žinutės iš savivaldybės dėl leidimo piketuoti. Socialdemokratai ragina ministeriją suteikti mokiniams aiškias garantijas dėl egzaminų perlaikymo, nedelsiant keisti patikrinimų tvarką, kad užduotims atlikti būtų numatyta daugiau laiko, nedelsiant spręsti techninius nesklandumus ir kitaip pasirūpinti patikrinimų objektyvumu ir vaikų psichologine sveikata.

„Kartu su mokiniais galime tik apgailestauti, kad vienuoliktokams tenka visa tai patirti. Ministras Gintautas Jakštas yra netekęs švietimo bendruomenės pasitikėjimo. Drauge su pedagogais raginome atidėti perėjimą prie atnaujinto ugdymo turinio ir nerengti tarpinių patikrinimų nepasirengus. Baisu, kai dėl valdininkų aplaidumo rizikuojama sugadinti vaikams gyvenimą, pakenkti jų ateities galimybėms“, – komentuoja Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė.

Pasak Lietuvos moksleivių sąjungos prezidento Jono Trumpos ir viceprezidento Emilio Mikulskio, „Nacionalinės švietimo agentūros nesąmonės nėra naujiena, visgi, jų kiekis šiais metais kėsinasi į naujus rekordus“. Moksleivių atstovai apibendrino savo reikalavimus: prailginti patikrinimo laiką bent pusvalandžiu, nes pritrūksta laiko atsakymams ir sistema neretai stringa; sudaryti galimybes neiti į pamokas prieš tarpinį patikrinimą; leisti perlaikyti tarpinį patikrinimą dar šiais metais arba kitais metais; leisti kitais metais laikyti tarpinį patikrinimą šiemet nelaikiusiems vienuoliktokams.

Seimo narys socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas primena, kad dar prieš prasidedant mokslo metams, pedagogai įspėjo, kad tarpiniai patikrinimai virs skandalu. „Vadovėlių nėra, mokytojai neparengti ir jų tragiškai trūksta, neaišku, kaip ir iš ko ruoštis patikrinimams, vaikai bauginami ir stumdomi, ministras arogantiškai atsikalbinėja ir nesiteikia išgirsti bendruomenės įspėjimų. Dar kartą raginame ministrą atsistatydinti“, – sako K. Vilkauskas. Parengta pagal Seimo pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.