MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė: Tikrovė reikalauja progresyvaus požiūrio į nacionalinį saugumą

Mykolo Romerio universitete (MRU) balandžio 18-19 dienomis vykstančiame tarptautiniame moksliniame forume „Networking on Sustainable Security in Dynamic Environment“ aktyviai dalyvauja Lietuvos ir užsienio mokslininkai bei saugumo ekspertai. Jau tradicija tapęs forumas apjungia dvi konferencijas, kuriose analizuojamos valstybės, visuomenės, asmens saugumo ir vystymosi potencialo problemos.

Forumo dalyvius pasveikino MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė. Savo sveikinimo kalboje prof. dr. I. Žalėnienė pabrėžė išsamaus dabartinės saugumo situacijos supratimo svarbą. Pasak MRU rektorės, karai informacijos, kibernetinės erdvės energetikos ir ekonomikos srityse nesilaiko sienų ar taisyklių. Prof. dr. I. Žalėnienė pabrėžia, kad norėdami užtikrinti savo saugumą, turime užduoti nepatogius klausimus ir kartu ieškoti atsakymų. Universitetas ir šiandieninis forumas yra puiki, saugi platforma tokiems apmąstymus skatinantiems pokalbiams.

 

„Nerimą kelianti tikrovė reikalauja naujos paradigmos – progresyvaus požiūrio į užsienio politiką ir nacionalinį saugumą, kuriame greta gynybos ir diplomatijos būtų pabrėžiamas vystymasis ir diegiamos kolektyvinio bei žmogiškojo saugumo sąvokos. Forumas padidins mūsų pasirengimą įveikti iššūkius ir sustiprins ekspertų tinklą“, – sakė prof. dr. I. Žalėnienė.

MRU prodekanė mokslui ir projektinei veiklai prof. dr. Aurelija Pūraitė pasakoja, kad jau kelerius metus forume mėginama akcentuoti aktualią šiuolaikiniam saugumui problemą ir ją analizuoti įvairiose forumo tematinėse sekcijose. Šiais metais forume didelis dėmesys skiriamas hibridinėms grėsmėms, o ypač – informacinėms grėsmėms ir įvairioms šio fenomeno formoms.

„Kviestiniai pranešėjai iš JAV, Australijos, Estijos, Lietuvos diskutuos, kokia yra informacijos įtaka šiuolaikiniame geopolitinio saugumo kontekste ir kaip kovoti su įvairiomis informacinėmis grėsmėmis“, –  sakė prof. dr. Aurelija Pūraitė.

 

Kasmet Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos atstovai, kaip vieni iš forumo partnerių, aktyviai dalyvauja diskusijose, pristatydami naujausius mokslinius tyrimus ir išsamias analizes.

„Šiais metais Karo akademijos atstovų pranešimuose ypatingas dėmesys skiriamas (dez)informacijos poveikiui, vertinant geopolitinę ir saugumo situaciją, socialinių tinklų keliamoms grėsmėms, gynybos finansavimo struktūriniams aspektams, šalies finansiniam saugumui bei kitiems visuomenės saugumo klausimams“, – akcentavo doc. dr. Gitana Dudzevičiūtė, Lietuvos Karo akademijos Gynybos ekonomikos ir vadybos mokslo grupės vadovė.

Renginio programa

Daugiau informacijos: https://sustainsecure2024.mruni.eu/

Forumas yra daliniai finansuojamas Europos komisijos projekto Erasmus+ Nr. 2022-1-EE01-KA220-HED-000089329 „Bendradarbiavimas kuriant bendrą mokymo programą, skirtą kovai su hibridinėmis grėsmėmis“ lėšomis. / The event is partly financed by the European Commission Erasmus + project Nr. 2022-1-EE01-KA220-HED-000089329 „Cooperation for developing joint curriculum on tackling hybrid threats (HYBRIDC)”

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.