Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves

Šį savaitgalį Tech-Park Kaunas virto inovacijų sostine – daugiau nei šimtas dalyvių su mentorių pagalba hakatone „Tech_Champ 2024“ kūrė „medtech“ ir „digitech“ konceptus savo startuoliškiems produktams bei paslaugoms. Tarp dalyvių buvo ne tik jau patyrusių startuolių vystytojų, bet ir studentų bei moksleivių, kurie drąsiai pristatinėjo savo idėjas komisijai.

VisosnugaltojkomandosHakatonas trims dienoms tapo tarpusavyje bendradarbiaujančių žmonių aikštele: startuolių kūrėjai konsultavosi su mentoriais iš Lietuvos, JAV, Nyderlandų; ekspertai mezgė naujas partnerystes su korporacijų atstovais; korporacijų atstovai turėjo galimybę pabendrauti su mokslininkais ir investuotojais.

Atvirus pranešimus skaitė pasaulinio lygio startuolių ekosistemų lyderiai: Masačusetso technologijos instituto „Sandbox Innovation Fund“ programos mentorius, JAV investuotojas, antrepreneris Feng Chi Wang bei tarptautinis verslo pristatymų (pitch) treneris, „The Pitch Canvas©“ kūrėjas David Beckett.

 

„Hakatone nusprendėme dalyvauti dėl dviejų susijusių priežasčių: pirmiausia geras hakatonas dėl savo intensyvumo, išskirtinių mentorių bei stiprių komandų priverčia kiekvieną dalyvį peržengti savo komforto ribas. Mums pavyko sukurti „legaltech“ sprendimą, kurio vertę pastebėjo ir investuotojų bendruomenės atstovai“, – sako įspūdingiausiai pasirodžiusios komandos „Gudrūs“ lyderis Tautvydas Vaičiūnas. Dalyviai pristatė platformą, kuri smulkioms ir vidutinėms įmonėms padės efektyviau prisitaikyti prie nuolat kintančios teisinės aplinkos.

Antrąją vietą užėmė „AATD“ komanda, kuri siūlo efektyvesnį ligoninės pacientų registracijos sprendimą. Įvertinti ir kiti dalyviai, pavyzdžiui, „Inosportas“, kuris keičia sporto reabilitacijos sektorių, „Doctor Stone“, kūrę miesto priežiūros technologijas bei „Avocado“, pademonstravę švietimo technologijų poveikį gerinant vaikų ir paauglių gyvensenos įpročius.

„Nors idėją vystyti tokią platformą sveikos gyvensenos įpročių formavimui turėjome ir prieš hakatoną, tačiau mentoriai, savo sričių profesionalai perteikė savo patirtis ir padėjo suformuoti ne tik produkto pagrindus, bet ir išgryninti vertę“, – pastebi  „Avocado“ atstovė Medeina Šeškevičiūtė. Šią komandą klinika „Nordclinic“ klinika Kaune apdovanojo skatinamuoju prizu.

Daugiausia publikos simpatijų sulaukė „Saulės Blynai“ už savo inovacijas maisto gamybos srityje. Rinkos potencialą tokį sprendimą pritaikyti viešose erdvėse masinių renginių metu pastebėjo pristatymus vertinusi investuotojų bei antreprenerystės ekspertų komisija.

„Dalyvaudami tokiame renginyje norime ne tik pristatyti naujovę visuomenei, bet ir paskatinti jaunimą kurti panašius inovatyvius sprendimus, kurie keistų maisto gamybos procesus, pasitelkdami robotiką efektyvinti darbą“, – sako „Saulės Blynai“ vadovas Tomas Kasiulynas.

 

Komisijos nariai atkreipė dėmesį į tai, jog toks sprendimas labai pasiteisintų oro uostuose, kur restoranai ir kavinės uždaromos gana anksti. Dabartinis prototipas sugeba pats įpilti į keptuvę blynų tešlą, uždaryti keptuvės viršų, iškepti blyną ir laiku jį išimti, jog būtų neprisvilęs ir kartoti tą patį procesą norimą kiekį kartų. Ateityje planuojama, jog robotas sugebės ir pats užmaišyti ir blynų tešlą.

Praktinėse dirbtuvėse idėjas vystė daugiau nei 20 komandų iš IT ir medicinos technologijų sektorių. Renginio organizatoriai pabrėžė, kad hakatonas svarbus ne tik dėl prizinių vietų, bet ir dėl galimybės spręsti realias rinkos problemas.

„Dalyviai daug dėmesio skyrė socialiniam poveikiui. Jaučiasi, kad naujajai kartai rūpi technologijų poveikis aplinkai. Tokių renginių tikslas – augintis ateities verslo lyderius bei daryti Kauną patrauklų giliųjų technologijų miestu ir Lietuvoje, ir Europoje. Kauno startuolių ekosistema semiasi patirties iš JAV Silicio slėnio ir stiprėja. Esame ambicingi ir tam turime visas sąlygas bei priemones“, – pastebi Tech-Park Kaunas vadovas Paulius Nezabitauskas.

 

Hakatoną rėmė garsios Lietuvos įmonės ir organizacijos, tarp jų „NFQ“, „Ignitis grupė“, „Nando“ ir LSMU Kauno ligoninė, kurios pateikė iššūkius komandoms. Tai ne tik parodė stiprų pramonės ir akademinės bendruomenės ryšį, bet ir padėjo jauniems kūrėjams suprasti, kaip jų inovacijos gali būti taikomos verslo pasaulyje.

Komandas konsultavęs JAV investuotojas, į Kauną iš Teksaso atvykęs Feng Chi Wang žavėjosi dalyvių ryžtu vystyti inovacijas: „Tai, kas mane labai įkvėpė šio hakatono Lietuvoje metu, yra dalyvių motyvacija kurti sprendimus ir pritraukti investuotojų dėmesį“, – sako F. Chi Wang.

Visas dalyvių komandas organizatoriai pakvietė į kitą etapą – Tech-Park Kaunas „Startuolio“ programos preakceleratorių. Beveik 4 mėnesius startuoliai dar intensyviau vystys savo inovatyvius produktus ir paslaugas kartu su finansų, marketingo, produkto vystymo, verslo strategijos ir plėtros, inovacijų ekspertais. Vėliau programos dalyvių lauks susitikimas su investuotojais, kurie vertins komandų įdirbį ir jų kuriamų produktų bei paslaugų potencialą rinkose.

Ši programa bus kartojama ciklais tris metus: 2025-aisiais ir 2026-aisiais vėl vyks startuolių atranka į hakatoną, veiks preakceleratorius ir bus organizuojami produktų bei paslaugų pristatymu investuotojams.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.