Stabdyti nepriklausomos nacionalinės žiniasklaidos naikinimą

Nacionalinio susivienijimo reikalavimas

Nacionalinis susivienijimas pareikalavo, kad kultūros ministras S. Kairys ir Medijų rėmimo fondo taryba stabdytų nepriklausomos nacionalinės žiniasklaidos naikinimą. Balandžio 4 d. išplatintame reikalavime atkreipėme dėmesį į dabartinės valdžios siekį finansinio spaudimo priemonėmis sunaikinti jai neparankią žiniasklaidą.

Atsižvelgiant į tai, kad šalies valdžios sprendimais yra sistemingai grobstomos ir švaistomos valstybės biudžeto lėšos („BaltCap Infrastructure Fund“ atstovo pavogti 40 mln. eurų ir šimtų milijonų eurų reikalaujanti nacionaline gėda tapusi permanentinė sostinės stadiono statyba, išlaikomų daugybės perteklinių viešųjų administruojančių ir mokesčių mokėtojų lėšomis parazituojančių įstaigų, vykdančių visuomenės ideologinį indoktrinavimą ir kontrolę, veikla), 5 mln. eurų suma, skirta visai šalies žiniasklaidai remti, atrodo apgailėtina ir yra neginčijama paramos žiniasklaidai parodija.

 

Daugybė nacionalinių ir regioninės žiniasklaidos leidinių ir portalų, įsteigus naują darinį – Medijų rėmimo fondą, atsidūrė prie bankroto ribos. Paaiškėjo, kad tikrasis Medijų rėmimo fondo steigimo tikslas buvo ne pagerinti žmonių informavimo ir žodžio laisvės būklę, o tik dar labiau suvaržyti nepriklausomų mažųjų redakcijų, viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklą, finansinio spaudimo priemonėmis apribojant laisvę reikšti valdžią kritikuojančią ir jai neparankią nuomonę.

Šiuos teiginius patvirtina minėto fondo paskelbtos 2024 metų žiniasklaidos programų finansavimo taisyklių sąlygos, kuriose nėra vietos smulkiesiems viešosios informacijos rengėjams ir skleidėjams, mažosioms redakcijoms ir smulkiajai nepriklausomai žiniasklaidai, nes iš jos reikalaujama turėti atitinkamą darbuotojų skaičių ir netgi reklamos apimtis. Fondo rėmimo taisyklės buvo rengiamos ir derinamos ne viešai, jas patvirtino kultūros ministras, o šiuo metu vykstant Medijų fondo vadovo pasitarimams su medijų atstovais, kultūros žiniasklaidos atstovai į posėdžius neįleidžiami. Tokia Medijų rėmimo fondo veikla ir jo patvirtintos taisyklės yra diskriminuojančios. Jos pažeidžia konstitucinį piliečių lygybės principą, Lygių galimybių įstatymą ir kitus teisės aktus.

 

Net taisyklės paneigia Fondo tikslus – „siekti žiniasklaidos pliuralizmo, nuomonių ir tautinių kultūrų įvairovės, socialiai reikšmingos, kultūrą skatinančios informacijos prieinamumo visuomenėje…“, nes jos suponuoja viešosios informacijos rengėjams ir skleidėjams priešingą tikslą – ne didinti pliuralizmo ir nuomonių įvairovę, informacijos vartotojų skaičių, o stebėti, kad redakcijose dirbtų atitinkamas etatinių darbuotojų skaičius. Tokia padėtis yra teisiškai nepriimtina ir netoleruotina. Todėl Nacionalinis susivienijimas pareikalavo, kad:

– kultūros ministras S. Kairys ir Medijų rėmimo fondo taryba atšauktų ir papildytų žiniasklaidos programų finansavimo taisykles sąlygomis, kurios nediskriminuotų smulkiosios žiniasklaidos ir mažųjų redakcijų;

– Medijų rėmimo fondo taryba paviešintų žiniasklaidos programų finansavimo Taisykles rengusius asmenis ir įpareigotų juos deklaruoti savo privačius ir viešus interesus;

– Medijų rėmimo fondas surengtų papildomus konkursus ir kviestų viešosios informacijos rengėjus bei skleidėjus teikti paraiškas finansinei paramai 2024 metais gauti.

Nacionalinis susivienijimas paragino mažuosius viešosios informacijos rengėjus ir skleidėjus vienytis į asociaciją, kuri gintų jų interesus valdžios ir valstybės institucijose, nes piliečių laisvės, tarp jų ir medijų veikimo laisvė, nėra valdžios labdara – ją reikia išsikovoti ir ginti.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.